◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.11.2024
Breviar climă

Apel la justiția climatică „Națiunile insulare din Pacific, amenințate de creșterea oceanelor, a datoriilor și a tensiunilor geopolitice, vor putea să se apere doar dacă donatorii internaționali acceptă condiții mai echitabile pentru finanțarea vitală a dezvoltării și dacă cei mai mari poluatori ai lumii își intensifică în mod masiv contribuția la combaterea haosului climatic”, spune secretarul general al ONU, care s-a întâlnit pe 22 august 2024 în Insulele Samoa, cu rezidenți dezrădăcinați de creșterea nivelului mării și de eroziunea coastei. Cu acest prilej, domnul Guterres a spus că insulele Pacificului…

Citește mai mult

„Istoria omenirii ”,
de Hendrik Willem
van Loon

Scriitorul olandez, născut la Rotterdam, Hendrik Willem van Loon, a fost unul dintre cei mai importanți autori de istorie pentru copii și adolescenți. În anul 1922, cartea Istoria omenirii, cea mai cunoscută operă a sa, a fost distinsă cu prestigiosul premiu nord-american destinat literaturii pentru copii Newbery Medal. A publicat zeci de volume, pe care le-a și ilustrat. În anul 1919 devine cetățean american, țară unde în anul 1944 va și deceda. Cartea de față a fost publicată pentru prima dată în anul 1921 și actualizată ulterior de autor, apoi…

Citește mai mult

„Ani de bejenie”, o nouă lucrare istorică dăruită publicului
de muzeograful Dumitru-Valentin Pătrașcu

În seara zilei de joi, 12 septembrie 2024, începând cu orele 18:00, la MansArta Bibliotecii Județene „Christian Tell” din Târgu Jiu a avut loc lansarea unei noi lucrări istorice dăruită publicului de dr. Dumitru-Valentin Pătrașcu, muzeograf la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” intitulată „Ani de bejenie. Refugiați din teritoriile românești cedate în 1940 stabiliți în județul Gorj (1940-1943)”.   În prezența familiei autorului: dr. Daniela Liliana Pătrașcu, muzeograf și cei doi copii ai lor, Alexandra și George, a domnului prof. dr. Gheorghe Nichifor, prim-vicepreședinte al Consiliului Județean Gorj și președinte…

Citește mai mult

Primăria orașului Cernăuți
va ruga Biserica Ortodoxă a Ucrainei, care a preluat Capela Mitropolitană, să oficieze slujbe „și în limba română”

Noua organizație religioasă care a preluat Capela „Sfinții Trei Ierarhi” din Cernăuți, în cripta căreia se află rămășițele mai multor ierarhi români, va fi rugată de primăria orașului să oficieze slujbe și în limba română. Este vorba de Biserica Ortodoxă a Ucrainei (PȚU), subordonată canonic Patriarhiei Ecumenice. Potrivit unei postări pe Facebook a primăriei orașului Cernăuți, autoritățile locale se vor adresa către această biserică cu rugămintea să oficieze slujbe „și în limba română”, anunțul fiind făcut în timpul unei întâlniri din 13 septembrie a.c. a primarului orașului Cernăuți, Roman Kliciuk cu Irina…

Citește mai mult

Ostași în slujba literelor

Cred cu tărie în viitorul jurnalismului militar, dar nu mai cred, cel puțin nu în clipa de acum, că ar putea să mai performeze așa cum este structurat în acest moment. Nu mai sunt mulți cei care au optat să îmbrace uniforma combat a presei, având drept armă condeiul, aparatul foto sau camera de luat vederi, cei pe care militarii îi citesc, îi ascultă sau îi urmăresc, de obicei, în oficioasele Ministerului Apărării Naționale, fie că vorbim de presa scrisă, radio sau televiziune. Dar cei care au făcut-o, au ales…

Citește mai mult

Întâlnirea informală de zonă a filialei UZPR Olt „Pan M. Vizirescu” cu conducerea națională a UZPR

În ziua de vineri 13 septembrie 2024, începând cu ora 13,00 la H.R. DALEX din Drăgășani, filiala UZPR Olt „Pan M. Vizirescu” și-a întâmpinat musafirii – invitați pentru a participa la întâlnirea informală de zonă a UZPR-iștilor din județul Olt, dar și din județele vecine cu conducerea națională a UZPR. Lucrările au fost deschise deb dl. Vivi-Viorel Pintea, președintele filialei UZPR Olt „Pan M. Vizirescu”, care a făcut și oficiile de moderator. Dânsul l-a invitat la microfon pe dl. Sorin-Ștefan Stanciu – președintele UZPR. Dl. Sorin Stanciu a mulțumit călduros…

Citește mai mult

Alianţa discretă şi fecundă
dintre Poezie şi Filosofie

Relaţiile între Poezie şi Filosofie îi preocupă foarte mult pe filosofi, poeţi şi pe esteticieni, încercând să descopere aderenţele ori inaderenţele organice pe care le trezesc cele două, poezia ca artă şi filosofia ca ştiinţă, răsunetul lăuntric oricât de îndepărtat ale acestora. Tudor Vianu în „Filosofie şi poezie”, prima ediţie din 1937, scria: „…Evident, ca întotdeauna în astfel de cercetări, partea de ipoteze şi de experienţe personale este destul de întinsă. Dar dacă, pe baza lor, cercetarea de faţă a putut câştiga noţiuni mai precise în judecata mai multor curente…

Citește mai mult

„Trecător prin USC”

Citind „Trecător prin USC”  am găsit o saga a USC din Spitalul „Floreasca”, care începe undeva prin anul 1971 și se termină în zilele noastre, fix o viață de om, 53 de ani, la fel ca și mine. Autorul ne propune o lectură interesantă dintr-un salon cu pacienți salvați, un soi de discuție cu noi înșine, punându-ne față în față, pe cei care am trecut pe acolo și ne regăsim în carte, cu propriile amintiri, fapte și reușițe profesionale.  Această poveste este adevărată. Autorul a cules-o din șoaptele colegilor și…

Citește mai mult

„Vatra veche”, nr. 8 (188) august 2024. Gabriel Dimisianu. Jurnal,
1992 – 2014

Unul dintre cei mai longevivi critici literari, Gabriel Dimisianu, interesat mai ales de beletristica zilelor noastre și de redescoperirea unor cărți uitate, a publicat timp de peste patru decenii cronici de literatură contemporană. Este de remarcat însă că nu a ignorat proza clasică. Adept autodeclarat al lui Eugen Lovinescu, a scris periodic analize privind operele lui Costache Negruzzi, Ion Ghica și Ion Creangă. În plină epocă protocronistă, Dimisianu alege să urmeze spiritul raționalist al lui Titu Maiorescu și al urmașilor săi Pompiliu Constantinescu, Șerban Cioculescu, Vladimir Streinu și Perpessicius. Remarcabilul…

Citește mai mult

Sistemul european
de sănătate, într-o criză fără precedent – deficit cronic de personal, salarii
mici, burnout

Europa suferă de o criză majoră în domeniul sănătății, cu deficit cronic de personal, salarii mici și ore suplimentare care determină greve în Germania, Slovenia și Suedia. Între timp, în Franța, o reformă controversată a educației în medicină îi pune pe studenți și pe doctori în fața unor opțiuni complicate. Spitalele se confruntă cu o penurie de personal, salarii mici și niveluri în creștere ale orelor suplimentare, cu un impact inevitabil asupra îngrijirii pacienților. Potrivit Euronews, în Suedia, lucrătorii din domeniul sănătății au intrat în grevă pentru prima dată în…

Citește mai mult

Din istoria presei rurale
a Banatului Montan – publicația  „Grănicerul”,
din Mehadia

Tradiția slovei scrise la Mehadia este una foarte veche. Primul mânuitor al condeiului, aici la Mehadia, a fost Nicolae Stoica de Hațeg, cunoscutul istoric-cronicar, autor al Cronicii Mehadiei și a Băilor Herculane și a Cronicii Banatului. ,,Cronica Mehadiei” a fost scrisă de către Nicolae Stoica de Hațeg în anul 1829, fiind însă publicată mult mai târziu, după moartea autorului. Traducerea ei din limba germană, limbă în care a fost scrisă inițial de către cronicar, aparține istoricului Costin Feneșan, fiind publicată, într-o primă ediție, în anul 1984, la editura Facla din…

Citește mai mult

Managementul cultural – oportunități de conexiuni europene

Vineri, 13 septembrie 2024, în sala de  conferințe a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău a avut loc Reuniunea TNR, Conferința „Managementul cultural – oportunități de conexiuni europene”,  un eveniment destinat managerilor de proiecte culturale și celor în căutare de fonduri și programe de susținere a proiectelor culturale. Participanții au avut posibilitatea de a asculta prelegerea și de a adresa întrebări doamnei Aura Corbeanu (România) prof.univ.,dr., vicepreședintele executiv al UNITER, membru în Consiliul de Conducere al Institutului Cultural Român, membru în Consiliul Administrației Fondului Cultural Național – AFCN, membru în…

Citește mai mult