„Ateneul” a ajuns la o cifră ce impune: 60 de ani ai seriei noi! Calitatea materialelor, disponibilitatea de a aduce în dialog varii limbaje artistice, deschiderea pe care a demonstrat-o în atâtea rânduri către marea cultură a lumii prin comentarii comparate (și nu numai!), apoi diversitatea formulelor caracteristice presei culturale, toate laolaltă și multe altele o recomandă – credem pe deplin – drept una dintre publicațiile reprezentative pentru un mediu cultural ce încă mai prețuiește frumosul și adevărul.
În mod firesc, mesajele adresate echipei redacționale cu prilejul acestei aniversări probează un sentiment de apartenență la valorile cele mai înalte. Decupăm din această serie măcar cele semnate de Cassian Maria Spiridon („La șaizeci de ani de existență, Ateneu este o revistă-reper în spațiul cultural local și național.”), Magda Cârneci („Cred că actuala revistă Ateneu continuă linia generoasă trasată acum 60 de ani. La această nouă aniversare, îi doresc să mențină vii energia creativă și motivația intelectuală care fac din Ateneu un brand ce merită continuat.”), Eugen Uricaru („Cei mai mulți dintre cei care au fondat gruparea și revista au plecat dintre cei vii; important este faptul că revista continuă să apară, crescând noi generații de autori, de critici, de oameni cultivați. E meritul actualei conduceri, pentru că neobosita și dedicata Carmen Mihalache a reușit să creeze o atmosferă favorabilă revistei, o echipã omogenă cu personalități conturate, o speranță că există viitor pentru cultură, care este continuarea firească a culturii prezentului și a celei ce aparține trecutului. A trecutului nostru. La mulți ani, Ateneu!”) sau Gheorghe Iorga („Paradigmele istorico-ideologice, literar-estetice și cultural-epistemice au fost tot atâtea provocări de luat în seamă: a dezvoltat și a încurajat un simț constructiv al descoperirii și afirmării valorilor, al consacrării și apărării, al selectării și ierarhizării lor. Dar promovarea valorilor a implicat, deseori, negarea inevitabilă a nonvalorilor, odată ce nicio scară axiologică nu poate exista fără dislocarea ierarhiilor vechi, perimate. Pentru asta, Ateneu și-a identificat și fixat de timpuriu criterii juste de performanță ce au ajutat-o să pătrundă în elita presei culturale naționale și să rămână acolo.”) Firește, asemenea „decupaje” ar putea continua…
Președintele Consiliului Județean Bacău, Valentin Ivancea, are cuvinte de apreciere: „…verticalitatea autorilor și valoarea intrinsecă a materialelor publicate au fost factori hotărâtori care au impus Revista Ateneu ca pe o adevărată instituție de avangardă în peisajul cultural local și nu numai. A rămas o instituție care a reușit să se păstreze nealterată de zgura imixtiunilor neavenite, păstrându-și esența și valorile autentice”. În asemenea condiții, „revista Ateneu e hotărâtă ca după șaizeci de ani de perfectă continuitate, să meargă mai departe” (Carmen Mihalache). La preț de cinste, echipa redacțională tipărește totodată în coloanele revistei aduceri-aminte dinspre cei care i-au diriguit devenirea: Radu Cârneci, Sergiu Adam, George Genoiu.
Ce altceva mai citim în paginile revistei? „Anatomia fricii” o prezentare semnată de Adrian Jicu cu referire la volumul Ștefaniei Mihalache „Sunt liniștită, mi-e frică”, Marius Manta despre cartea lui Ion Fercu „Friedrich Nietzsche. Sihastrul din noi”, două grupaje poetice: Violeta Savu și Ion Tudor Iovian, Elena Ciobanu „Vacanțe exclusiviste”, Constantin Gherasim „Cronica dispariției unei lumi” (despre Dan Ciachir – „Pagini de jurnal”), Victoria Huiban „Maja Lunde – Visând la un copac”, Vasile Spiridon „Formal, dar nu de formă”, Nicoleta Popa Blanariu „Tot (un) contemporan – Shakespeare”, Dan Perșa „Gânduri la începutul unei cărți”, Gabriela Gîrmacea „Lara Prescott – Secretele pe care nu le-am spus”, Petre Isachi „Tornadele lirismului” (despre Paula Bârsan – „Dezirabil”), Dan Petrușcă „Fragilitatea limbajului”, Ion Fercu „Prejudecățile: infern și provocare eternă”. La „Meridiane”: versuri Manoel de Barros (Brazilia).
Marius Manta
Foto: pixabay.com
1 comentarii pentru “„Ateneu”, nr. 659-660, iulie–august 2024”
La multi ani revistei Ateneu și echipei redacționale! Suntem mândri de prestigioasa noastră revistă!