„Agora literară” a făcut primii paşi spre mintea şi inima cititorilor săi acum 16 ani, într-o joi. Ca revistă de cultură şi literatură editată de Liga Scriitorilor din România, aceasta și-a pus nădejdea în cei care îi vor recepta mesajul cu înţelegere şi îngăduinţă, fiind convinşi din start că demersul nostru este unul perfectibil. Scopul nostru a pornit de la cele mai bune intenţii, de promovare a scriitorilor şi cărţilor pe care aceştia le semnează, de la simpla prezentare a copertelor la rubrica „Primul semnal”, la grupaje sau pagini de autor, cu generice precum „Starea de graţie”, „Focus”, „Biblioteca de proză scurtă” sau „Interviul neconvenţional”, bunăoară.
De-a lungul anilor am fost deschişi şi dispuşi spre comunicare şi spirit critic, răspunzând cu receptivitate la observaţiile, propunerile şi sugestiile cititorilor. De la cei care se îndeletnicesc cu „dulcea povară” a scrisului şi doresc să publice în paginile revistei am așteptat, și în continuare aşteptăm oferte concrete în conformitate cu structura de principiu pe care am convenit-o în primul număr. Dar nu e nimic rigid, bătut în cuie, ci o căutare continuă a formei optime de exprimare. Avem destinate pagini pentru poezie şi proză scurtă, pentru teatru, critică şi cronică literară, interviu şi eseu, comentarii şi însemnare, grafică şi desen, precum şi pentru alte tipuri de texte şi reprezentări plastice, care pot sluji scopului nostru într-o pagină de cultură şi literatură.
Ne-a făcut plăcere să vă prezentăm o publicaţie cât mai apropiată de aşteptările dumneavoastră, truditori ai scrisului sau doar consumatori de mesaje spirituale, prin diversitate, conţinut, formă şi, desigur, calitate. Aceste deziderate au depins în primul rând de colaboratorii noştri, prozatori, poeţi, dramaturgi, critici literari, eseişti, traducători etc, de la care am avut onoarea şi pretenţia să primim propuneri convingătoare şi reprezentative. În al doilea rând, noi, cei din colectivul redacţional, avem răspunderea de a selecta şi pune în pagină acele oferte care se disting prin valoare şi originalitate. În paginile revistei am promovat creațiile scriitorilor de origine română de pe toate meridianele lumii.Colectivul de redacție a promovat în paginile „Agorei literare”, frumoasele și instructivele manifestări culturale și prezentări de carte, organizate de cele 39 de filiale ale Ligii Scriitorilor din țară și străinătate.În paginile revistei am promovat cele 19 reviste ale Ligii Scriitorilor editate de filialele noastre.În al treilea rând, dar nu ultimul ca importanţă, mizăm și am beneficiat de generozitatea şi înţelegerea sponsorilor, pentru a ne susţine în demersul nostru care nu urmăreşte obţinerea vreunui profit moral sau material. Cu aceste gânduri încărcate de încredere şi speranţă am intrat temerari în agora literaturii.
Pe această cale mulțumim site-ului UZPR, pentru promovarea revistei de-a lungul anilor, ziarului Curierul Național, revistei Luceafărul net, Așii României, NapocaNews, Moara lui Gelu, Constelații diamantine, Logos și Agape, familiei Deak din Canada, care, în antologiile pe care le-a editat, a amintit și de revista noastră etc.
Al. Florin Țene