◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.11.2024
Sile Dinicu, un cuvânt
de încredere pentru
Florin Bogardo

S-au împlini 15 ani de când Florin Bogardo s-a mutat în lumea veşniciei. Emoţionant prilej pentru cei care i-au admirat şi i-au fredonat melodiile sale înscrise în cartea de aur a şlagărelor româneşti de a rememora împrejurările în care l-au cunoscut pe cel de la care am primit generosul îndemn compus pe versurile lui Ovidiu Dumitru: „Să nu uităm nicicând să iubim trandafirii”. Îndemn care, astăzi, într-o lume aservită acumulării primitive de capital, poate să pară desuet şi inutil. La fel de fără rost putând să fie şi modesta evocare…

Citește mai mult

„Într-o societate normală, șansa de a trăi Om printre oameni e la tot pasul”. Interviu cu Nicolaie Bălașa Sorescu, membru al Consiliului de conducere
al CNA

– Cine sunteţi, domnule Bălașa, şi cum vă vedeţi în vremurile acestea?
– Întrebarea aceasta ce face trimitere la tine însuți, mi se pare a fi una din cele mai grele întrebări la care a trebuit să răspundă omul, de-a lungul vieții. Să răspundă e mult spus, mai corect ar fi să își dea cu părerea. Înainte de a îndruga și eu ceva, trebuie să aduc aminte două chestiuni cruciale, în istoria cunoașterii umane: prima este legată de „salutul‛ zeilor, „Cunoaște-te pe tine însuți”, adresat celor ce vizitau templul din Delphi, templu dedicat zeului Apollo. Expresia „Cunoaște-te pe tine însuți”, gravată la intrarea în edificiu, din perspectiva lui Platon, era un îndemn la înțelepciune, în condițiile rezonării ei cu încă alte două ziceri memorabile: „Nimic prea mult” și a „garanta înseamnă a te ruina”. De-a lungul timpului, expresia „Cunoaște-te pe tine însuți” devine conștiința de propria-ți măsură, apoi, la Hegel, Eu-ul profund din fiecare, adevăratul izvor al cunoașterii. Mai târziu, la Descartes, se transformă în „Cogito, ergo sum‛.
A doua chestiune care înnoadă, la propriu, oricui, urechile, se găsește în întrebările kantiene: „ce pot să știu‛, „ce pot să fac‛, „ce pot…

Citește mai mult

16 ani de la prima apariție a revistei „Agora Literară”, a Ligii Scriitorilor

„Agora literară” a făcut primii paşi spre mintea şi inima cititorilor săi acum 16 ani, într-o joi. Ca revistă de cultură şi literatură editată de Liga Scriitorilor din România, aceasta și-a pus nădejdea în cei care îi vor recepta mesajul cu înţelegere şi îngăduinţă, fiind convinşi din start că demersul nostru este unul perfectibil. Scopul nostru a pornit de la cele mai bune intenţii, de promovare a scriitorilor şi cărţilor pe care aceştia le semnează, de la simpla prezentare a copertelor la rubrica „Primul semnal”, la grupaje sau pagini de autor,…

Citește mai mult

„Ateneu”, nr. 659-660, iulie–august 2024

„Ateneul” a ajuns la o cifră ce impune: 60 de ani ai seriei noi! Calitatea materialelor, disponibilitatea de a aduce în dialog varii limbaje artistice, deschiderea pe care a demonstrat-o în atâtea rânduri către marea cultură a lumii prin comentarii comparate (și nu numai!), apoi diversitatea formulelor caracteristice presei culturale, toate laolaltă și multe altele o recomandă – credem pe deplin – drept una dintre publicațiile reprezentative pentru un mediu cultural ce încă mai prețuiește frumosul și adevărul. În mod firesc, mesajele adresate echipei redacționale cu prilejul acestei aniversări probează…

Citește mai mult

A apărut „Sportul Băcăuan”, nr. 156, din august 2024

Publicația de cultură sportivă „Sportul Băcăuan” își continuă apariția în luna august cu alte titluri incitante, de interes pentru iubitorii de sport din Bacău și nu numai. – „Canotajul m-a atras prin disciplină, lucrul în echipă și senzația de libertate pe apă!” – mărturisește Florin Marian ENACHE, campion olimpic la canotaj, Paris 2024, în paginile 4-5 ale Sportului Băcăuan. Ziaristul  Leonard Popa realizează un interviu de excepție cu marele campion, căruia canotajul i-a schimbat viața. – Speranțe confirmate la Paris 2024: La Jocurile Olimpice de la Paris, România a prezentat…

Citește mai mult

Atelier pentru jurnaliştii ucraineni despre cooperarea cu mass-media străine

Ca parte a proiectului finanțat de UE „The Europe-Ukraine Desk”, o rețea internațională de jurnalism transfrontalier invită jurnaliştii să participe la un atelier de două zile cu tema „Jurnaliştii ucraineni și mass-media străine. Cum să stabiliţi cooperarea”. Potrivit euneighbourseast.eu , atelierul va avea loc în perioada 13-14 septembrie, într-un complex hotelier din apropiere de Kiev (adresa va fi furnizată jurnaliştilor selectaţi pentru participare). Transferul, cazarea și masa vor fi asigurate de organizatori. În timpul atelierului, participanții selectați vor învăța cum să stabilească legături cu redacțiile străine, să prezinte subiecte și…

Citește mai mult

80 de ani de la…
Septembrie de foc peste Prunișor

„Peste Prunișor/ Moartea-și varsă plumbul./ Peste noi, porumbul /Tremură uşor//Cine ştie, frate,/ Mâine-n zori de zi/Câţi ne vom trezi!/Vântul cât va bate?”. Așa spun versurile poeziei lui Victor Tulbure, participant la luptele din satul meu, ca elev al Școlii de Ofițeri Rezervă Bacău. Dar despre bătăliile sângeroase din septembrie 1944 aveam să aflu de mic copil pentru că, în fiecare duminică, se adunau în mijlocul satului, „la rugă”, mai mulți bătrâni care povesteau despre război. Ascultam cu gura căscată tulburătoarele întâmplări prin care au trecut. Unii spuneau despre front, pe…

Citește mai mult

Anton Pann, „logofătul cuvintelor”

Cu Anton Pann, istoria literaturii române este darnică. Sunt mărturii despre el și opera sa, în măsura în care acesta s-a bucurat de viaţă, ştiind să preţuiască atât tumultul acesteia, dar şi împlinirea spirituală. Anton Pann, fiind pentru epoca sa un creator autentic, membru de seamă al lumii bisericeşti ortodoxe, dar și laice, va fi consemnat în toate istoriile literaturii române. Primul articol important îl publică V. Alecsandri în „Convorbiri Literare” la data de 1 februarie 1872, cu titlul „Cântece de stea și Povestea vorbei”, unde îi consideră opera ca…

Citește mai mult

În semn de omagiu și prețuire,
la Slănic-Moldova are loc o nouă ediție a Festivalului de Umor „Marin Cimponeriu”

Fanfara Consiliului Raional Ialoveni (Republica Moldova), condusă sub bagheta magică a maestrului Grigore Vîrlan, va da semnalul începerii ediției a patra a Festivalului de Umor „Marin Cimponeriu”, care va avea loc, în acest weekend (17-18 august), în Foișorul de Muzică din Parcul Central al stațiunii Slănic-Moldova, cu începere de la ora 17.00. Evenimentul este organizat de Primăria orașului Slănic-Moldova și este dedicat regretatului regizor, scenarist și actor, Petru Mircea Marin Cimponeriu, care a activat timp de aproape două decenii la Slănic-Moldova și de la a cărui naștere s-au împlinit în…

Citește mai mult

Ecouri Olimpice…
în benzi desenate

Expoziția cu lucrările câștigătoare ale Olimpiadei de Benzi Desenate ediția a 5-a, 2024, a fost expusă pe toată perioada Jocurilor Olimpice de Vară, Paris 2024, la Casa României (sediul Ambasadei României la Paris), locul unde a putut fi văzută de toți demnitarii și sportivii participanți la evenimentele organizate. Mulțumiri Anei Maria Brânză pentru această extraordinară promovare. ROMÂNIA 100 LA JOCURILE OLIMPICE a fost tema abordată de participanți la Olimpiada de Benzi Desenate 2024. Inițiată în anul 2020 de Mihai Ionuț Grăjdeanu, autor și profesor de benzi desenate, Olimpiada de Benzi…

Citește mai mult

Iluzia colectivă
a unui prea târziu

Preferabil tardiv decât nicicând; mai bine, însă, niciodată decât prea târziu. Deoarece împlinirea oricărei meniri, atunci când nu mai este cazul, accentuează amărăciunea unei acute neputințe de a modifica trecutul, vindecând o seamă de erori și corijând mult prea lunga așteptare, devenită maladivă, potrivit principiului „boală lungă, moarte sigură”. Așa este lumea în care trăim, cu neajunsurile și realizările ei, într-un perpetuu tangaj, urmat de un ruliu năucitor, încât nu știm, sincer, dacă avansăm, ori stăm pe loc. Doar observăm că toată această călătorie durează cam mult. Cât o viață…

Citește mai mult

Jocurile Olimpice Paris 2024
s-au încheiat. România, nouă medalii olimpice

Motto: „Campionii continuă să încerce până reușesc”. Billie Jean King (n. 22 noiembrie 1943), mare jucătoare americană de tenis   Jocurile Olimpice Paris 2024 s-au încheiat. Capitala Franței a devenit al doilea oraș care a găzduit Jocurile Olimpice (JO) de vară  de trei ori (1900, 1924 și 2024), după Londra (1908, 1948 și 2012). La această ediție, a XXXIII-a (26 iulie-11 august 2024), au participat 10.500 de sportivi (5.250 la masculin și 5.250 la feminin), reprezentând 206 comitete naționale olimpice, membre ale Comitetului Internațional Olimpic (CIO), precum și o Delegație…

Citește mai mult