◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024

Concursul Interjudețean de Poezie „Dor de Eminescu” Sărmașu, Mureș 2021

 
În orașul care l-a dat pe actorul Ovidiu Iuliu Moldovan, unul din interpreții de prim rang ai interpretării poeziei eminesciene, poezia lui Eminescu e la ea acasă.
O ediție de pandemie, desfășurată on line, Concursul Interjudețean de Poezie „Dor de Eminescu”, inițiat și coordonat de Dinuca Burian, conducătoarea Bibliotecii Orășenești „Liviu Rusu” din Sărmașu, județul Mureș, realizat în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Cultură Mureș, avându-l ca președinte de juriu pe Nicolae Băciuț, s-a dovedit a fi cel mai consistent din cele cinci ediții de până acum. O dată, din perspectiva participării – 70 de concurenți din toată țara și de la toate nivelele de învățământ – de la grădiniță la liceu – iar apoi din punctul de vedere al nivelului artistic.
Sigur, fără ipocrizie, putem spune că toți au fost câștigători, pentru că l-au (re)descoperit pe Eminescu, într-o proiecție nichitastănesciană: „să ne împrietenim cu Eminescu sărutându-i versul, / iar nu slăvindu-l de neînțeles”!
Frumusețea interpretărilor la vârsta deplinei inocențe a avut ca „replică” îndrăznelile adolescentine, unele chiar anunțând posibile destine actoricești.
Jurizarea a fost un veritabil maraton liric eminescian, toți concurenții sunt vizibili pe pagina de Facebook a concursului.
Nu clasamentul în sine este important, oricum, neferit de inevitabile subiectivități ale celor care au jurizat, cât au fost reliefarea nevoii de Eminescu, pe de o parte, și nevoia trăirii artistice, pe de altă parte, la copiii noștri.
Nu în ultimul rând, concursul infirmă fatalismul celor care susțin că rezervele noastre cultural-artistice s-au epuizat, că preocupările nonartistice uscă sufletele copiilor.
Acest concurs e argumentul peremptoriu că dimensiunea artistică este încă definitorie pentru devenirea întru ființă a românilor.
 
NICOLAE BĂCIUȚ,
PREȘEDINTE JURIU
 
Premii
S-au acordat peste 60 de premii. premiile I au revenit următorilor elevi:
CICLUL PRIMAR

PREMIUL l

TUDOR LIMBEAN, clasa a IV-a, activează in cadrul CLUBULUI COPIILOR

CICLUL GIMNAZIAL

PREMIUL l

Loloiu Mihăiță Constantin, clasa a VIII-a B, Colegiul Ferdinand I, Măneciu, Prahova

Vărzar Maria, clasa a VII-a , Școala Gimnazială Sărmașu- Mureș

Stupariu Irina Crina , Școala Gimnazială Zau de Câmpie, Clasa a V- a

Cenan Olivia, clasa a VIII-a, Școala Gimnazială Balda -Mureș

PREMIUL l

Nădășan Ionela, clasa aXII-aF, profilul- Filologie de la Liceul Tehnologic ”Petru Maior”, Localitatea Reghin, Județul Mureș,

 
 
 
 
 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *