La 11 noiembrie 1918, la ora 11, in cea de-a 11-a zi a lunii a 11-a, din an, a fost semnat un armistițiu care punea capăt ostilităților Primului Război Mondial pe frontul francez. De atunci, această dată este sărbătoare națională în această țară, prietenă a neamului nostru. Tot aici se sărbătorește, așa cum am văzut în cadrul misiunii AIGLE, bazate în tabăra militară de la Cincu.
Memento istoric
La începutul anului 2022, in urma agresiunii Rusiei în Ucraina, misiunea AIGLE – a cărei națiune-cadru este Franța – a ajuns în România. Obiectivul ei vizează întărirea flancului estic al NATO printr-o postură exclusiv disuasivă, dar și sprijinirea țării, dacă conflictul ar putea sa se extinda peste granițele noastre. Astfel, pentru a doua oară, armata franceză demonstrează prietenia care leagă cele două națiuni ale noastre. Prima a fost în timpul Marelui Război, din 1916-1917, cu misiunea Berthelot, numită după cel care a comandat-o. Apoi în 1919, cu Armata Dunării, sub comanda aceluiasi general Berthelot, care a contribuit la eliberarea Bucureștiului.
Cu toate acestea, un episod tragic al acestor evenimente rămâne prea puțin cunoscut. Într-adevăr, mulți soldați, capturați în Franța de către germani, au fost deportați în lagărele de muncă din România ocupată. Au murit acolo de epuizare, foame sau boală. Acești soldați erau musulmani francezi din Armata Africii: spahii și pușcași algerieni, marocani, tunisieni și senegalezi. Deși musulmani, după capturarea lor au refuzat să se alăture trupelor otomane aliate cu „Puterile Centrale”.
Cimitirul din Slobozia stă mărturie in acest sens. Aici se odihnesc 211 soldați arabi și berberi din fostele colonii și protectorate franceze. Printre aceștia, prințul algerian Gherainia Mohamed, ostaș al primului regiment de pușcași algerieni.
Student la facultatea de farmacie din Paris când a fost mobilizat, prințul Gherainia a fost luat prizonier de germani în timpul bătăliei de la Verdun. A fost apoi deportat în lagărul de la Slobozia, un loc devastat de tifos și gripa spaniolă. Acolo s-a dedicat, fără să tină cont de etnie, ori religie, îngrijirii camarazilor, dar și temnicerilor loviti de boli. Noaptea, după ce a descoperit o cale de ieșire din lagărul de concentrare, mergea să trateze clandestin locuitorii satului. Așa a pus la cale un plan general de evadare. Dar când a venit momentul evadarii, a fost prins, bătut cu bastoane, apoi împușcat pe loc. Un monument simplu (stele) aflat , la nr 26 din Bulevardul Basarab din Slobozia, amintește de calvarul lui.
„Bâlbâiala” Istoriei
O „bâlbâială” surprinzătoare a istoriei, misiunea AIGLE 9 prezentă la Cincu, include în rândurile sale o parte din Regimentul 1 de Puscasi Épinal (RTir) comandat de colonelul Jean Michelin. Moștenitor al tradițiilor spahiilor din fosta Armată a Africii, acest regiment le perpetuează pe unele dintre ele, precum Nouba (fanfara) care cântă și defilează în ținute de epocă: chipiul roșu în stil turcesc și, în special, șalvari (asa zișii pantaloni harem). Așa se face că unii români invitați la ceremonie, văzându-i îmbrăcați așa, ar fi putut crede în năvala… invadatorilor otomani!