◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.11.2024
Breviar aviatic (de Emilian M. Dobrescu)

Avioanele spațiale reutilizabile În perioada 14 decembrie 2023 – 10 septembrie 2024, s-a desfășurat o misiune a unei nave spațiale chineze reutilizabile, al cărui program de cercetare nu a fost  cunoscut de terți. În apoximativ aceeași perioadă de timp, SUA au pregătit, la rândul lor, a șaptea misiune a avionului lor spațial – X-37B, care servește drept platformă de testare pentru noile tehnologii pe orbită. La rândul său, India are în curs de dezvoltare propriul avion spațial orbital reutilizabil, denumit Pushpak, alăturându-se astfel eforturilor globale de a avansa explorarea spațială…

Citește mai mult

Domnii Țărilor Române – ctitori de lăcașuri ortodoxe valahe în Epir și Tesalia. O viziune a lui Iorga de la 1914! (de Ionuț Țene)

Consider că ar trebui rescrisă istoria bisericii ortodoxe din Țările Române pentru secolele XV și XVIII. Sprijinirea bisericilor ortodoxe din Balcani, aflate sub stăpânirea imperiului otoman, de către domnii Țării Românești și Moldovei, nu trebuie pusă doar pe seama unor interese de sprijin reciproc pan-ortodoxe sau intra-ortodoxe, ci și pe anumite conotații cu referințe etnico-religioase românești. Este de subliniat cum domnii românii finanțau nu numai mănăstirile din Sfântul Munte Athos, ci și lăcașurile din nordul Greciei, afirmându-și notorietatea pe linia tradiției bizantine și confirmându-se, altfel, teoriei „Bizanț după Bizanț” a…

Citește mai mult

Otrava noastră de zi cu zi: atitudinea cinică a semenilor (de Alexandru Pripon)

Mitridate a fost un rege al Pontului, care și-a dorit să rămână pe tron cu orice preț, inclusiv acela al imunizării față de orice otravă cunoscută și utilizată în cazul loviturilor de palat. Astfel încât a apelat la un procedeu care poartă numele, astăzi, de mitridatism: a ingerat cantități mici din prafurile mortale, zi de zi, până când organismul i s-a obișnuit cu ele. Ne putem imagina chinurile pe care le-a suferit, în ghearele efectelor otrăvii, care îl duceau până în pragul agoniei, fără a trece, însă, pragul morții. Și…

Citește mai mult

Windy Bircu, între imaginea-simbol și imaginea dramatizată (de Andrușa R. Vătuiu)

În luna iunie a.c., semnalam ca eveniment cultural în Municipiul Orșova, vernisajul expoziției de artă vizuală ,,Revelația Windy” în care tânăra româno-daneză Windy Bircu, și-a expus creația artistică. După mai multe participări publice la diverse expoziții de pictură, atât în țară cât și în străinătate, artista a dorit să expună în Orșova, orașul unde locuiește în prezent. După expoziția ,,Revelația Windy”, vernisată anul trecut la Centrul Cultural Friedrich Schiller din București, promotoarea noului curent suprarealist, care îi poartă numele,a expus la Orșova, într-un spațiu sacru binecuvântat – Catedrala Romano–Catolică Sfânta…

Citește mai mult

Primul român distins
de Regele Charles al III-lea
este din Caraș-Severin (de Adriana Baghiu)

Ziua de 12 noiembrie nu va fi uitată prea curând de Nistor Becia, psiholog clinician principal în cadrul Serviciului Național de Sănătate din Țara Galilor, care s-a aflat la Palatul Windsor din Londra, pentru a fi investit cu titlul de Membru al Ordinului Imperiului Britanic (MBE), ca semn al recunoașterii contribuției sale semnificative în domeniul psihologiei, la nivel național. Evenimentul a avut loc la Palatul Windsor și a cuprins un ceremonial în cadrul căruia au primit valoroase distincții persoane care s-au remarcat în domeniul lor de activitate. Aceste onoruri reprezintă un fel de răsplată pentru…

Citește mai mult

Efectele comerțului online: val de produse contrafăcute în UE

Oficialii vamali au confiscat în 2023 un număr record de produse contrafăcute pe piaţa UE, conform unui raport publicat de Comisia Europeană. „Cu peste 138 milioane de articole confiscate, în valoare de 2,7 miliarde de euro, 2023 reprezintă un an record pentru piaţa internă a UE, atingându-se cea mai ridicată valoare din ultimii 12 ani”, se arată într-un raport comun al Executivului comunitar şi al Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO), potrivit Agerpres. În total, peste 152 milioane de articole au fost confiscate anul trecut la graniţele externe ale…

Citește mai mult

„Ziariști bănățeni de cursă lungă” – invitat special, reputatul jurnalist, publicist și scriitor Ion Marin Almăjan (de Daniela Florian)

Luni, 11 noiembrie 2024, la sediul Filialei U.Z.P.R. „Valeriu Braniște” – Timiș, s-a desfășurat manifestarea sub genericul „Ziariști bănățeni de cursă lungă”, avându-l ca invitat pe reputatul jurnalist, publicist și scriitor Ion Marin Almăjan. Președintele filialei, conf. univ., CS II, dr. Ioan David a făcut o scurtă introducere prezentându-l pe colegul și mentorul său, apoi a dat cuvântul invitatului Ion Marin Almăjan, care ne-a purtat în bogata și mirifica activitate a Domniei Sale ca jurnalist, de la începuturi până azi, cu informații inedite necunoscute de foarte mulți dintre cei prezenți….

Citește mai mult

Dublu eveniment cultural
în Cetatea Băniei (de Victor Iacobescu)

Joi, 10 octombrie, într-o după amiază de toamnă, în culori de visare și muzică de dor, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” din cetatea Băniei, în colaborare cu Filiala UZPR „Tudor Arghezi” a organizat un eveniment cultural de anvergură: lansarea volumului „Amintirile de lângă noi” al domnului Viorel Onilă, inginer slătinean, precum și numerele 2 și 3 ale revistei „Bilete de papagal”, Serie Nouă, în coordonarea domnului Dumitru Sârghie, poet, prozator, jurnalist și pamfletar. Avându-l amfitrion pe domnul Mircea Pospai, scriitor și părinte spiritual al jurnalismului din Oltenia, evenimentul cultural…

Citește mai mult

„Revanșa” interpreților tineri (de Cristian Ovidiu Dinică)

A doua reprezentație din noiembrie a Filarmonicii „Ion Dumitrescu” a fost prilejuită de reunirea sub bagheta lui Svilen Simeonov a două personalități tinere al căror talent a fost confirmat pe plan european cu ocazia diferitelor competiții muzicale. Dirijorul concertului din 11 noiembrie s-a născut în Bulgaria și este cunoscut pentru o manieră dirijorală caracterizată de energie, expresivitate și claritate. El a a adus o interpretare plină de viață și emoție lucrărilor propuse, ceea ce a atras atenția publicului și a oferit o experiență muzicală captivantă. Interpretarea sa plină de umanism…

Citește mai mult

Argeșul a obținut încă un titlu de Tezaur Uman Viu (de Constantin Pașol)

Județul Argeș mai are un meșter popular declarat Tezaur Uman Viu. Numele lui este Marin Vasile, din comuna Coșești. Pe 14 noiembrie 2024, Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, organism de specialitate al Ministerului Culturii, a hotărât acordarea titlului onorific de Tezaur Uman Viu pentru 16 persoane purtătoare, creatoare și păstrătoare de patrimoniu cultural imaterial.  Județul Argeș s-a mai „îmbogățit” cu un astfel de titlu, obținut de argeșeanul Marin Vasile, meșter fierar din satul Jupânești, comuna Coșești. Dosarul a fost întocmit de Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș,…

Citește mai mult

Artiști români de peste hotare,
în „Turnee de poveste… pretutindeni”

Patru artişti români stabiliţi în afara ţării – Ruxandra Donose (Austria), Leontina Văduva (Franţa), Teodora Gheorghiu (Elveţia) şi Sorin Coliban (Austria), alături de pianiştii Cătălin Răducanu, Diana Ionescu şi Sergiu Tuhuţiu, vor concerta, pe 4 decembrie, pe scena Ateneului Român la finalul proiectului itinerant „Turnee de poveste… pretutindeni”. Potrivit unui comunicat citat de Agerpres, şase recitaluri care preced spectacolul de gală de la Ateneul Român sunt programate la Lausanne, Paris şi Roma în perioada 24 noiembrie – 2 decembrie. Proiectul „Turnee de poveste… pretutindeni” porneşte pe 24 noiembrie la Lausanne…

Citește mai mult

Catedrala Notre-Dame
din Paris se redeschide
„pentru toată lumea”

Autorităţile catolice pariziene aşteaptă cu „sete” să primească „pe toată lumea” înapoi la Catedrala Notre-Dame din capitala Franţei, care îşi va redeschide porţile la 8 decembrie, după mai bine de cinci ani de la incendiul din aprilie 2019, a declarat arhiepiscopul de Paris, Laurent Ulrich. „Setea noastră este mare să primim din nou pe toată lumea sub bolţile catedralei”, a declarat arhiepiscopul de Paris în timpul unei conferinţe de presă, la Paris. Laurent Ulrich a spus că „15 milioane de vizitatori” sunt aşteptaţi „în fiecare an” în catedrală. „Acum este…

Citește mai mult