Cea mai mare analiză de până acum privind legătura dintre singurătate, depresie și declinul cognitiv, publicată în revista Nature Mental Health, arată că singurătatea la mijlocul vârstei și bătrânețe crește riscul de demență cu 31%.
Nu există nici un remediu pentru demență, care afectează aproximativ 7,9 milioane de oameni din Uniunea Europeană. Riscurile includ o combinație de factori genetici și de stil de viață, cum ar fi activitatea fizică, fumatul, consumul de alcool și calitatea conexiunilor sociale, potrivit Euronews.
Noul studiu a constatat că singurătatea crește riscul de demență cu toate cauzele, boala Alzheimer și demența vasculară, care este un risc mai mare pentru adulții în vârstă cu diabet sau obezitate și, de asemenea pericolul deteriorării cognitive – o problemă mai generală, care acoperă pierderea memoriei și problemele de luare a deciziilor, concentrare sau terminarea activităților. „Singuratatea este un factor de risc extrem de important în dezvoltarea demenței”, a declarat Páraic Ó Súilleabháin, unul dintre autorii studiului și lector de psihologie la Universitatea din Limerick, din Irlanda.
Cercetători din Irlanda, Elveția, Franța, SUA și China au combinat date din 21 de studii privind îmbătrânirea din întreaga lume. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com