În medie, țările africane pierd annual datorită schimbărilor climatice între 2 și 5% din produsul lor intern brut și multe își dedică până la 9% din bugete combaterii fenomenelor meteorologice extreme. Potrivit Organizației Meteorologice Mondiale (OMM ), costul adaptării este estimat la între 30 și 50 de miliarde de dolari pe an în următorul deceniu în Africa sub-sahariană, sau 2 până la 3% din produsul intern brut al regiunii.
Investind în adaptare și reziliență
Până în 2030, până la 118 milioane de oameni extrem de săraci (care trăiesc cu mai puțin de 1,90 dolari pe zi) vor fi expuși la secetă, inundații și căldură extremă în Africa dacă nu sunt implementate măsuri adecvate de adaptare. Potrivit cifrelor citate în raportul intitulat „Starea climei Africii în 2023”, dat publicității pe 2 septembrie 2024, de către OMM, acest lucru va pune o povară suplimentară asupra eforturilor de combatere a sărăciei în Africa (https://news.un.org/fr/story/2024/09/1148351): dezvoltarea rezistentă la climă în Africa necesită investiții în infrastructura hidrometeorologică și în sistemele de avertizare timpurie pentru a pregăti țările avfricane în fața escaladării evenimentelor climatic periculoase cu impact ridicat.
„Raportul climatic privind starea Africii 2023” evidențiază urgența investițiilor în servicii meteorologice și sisteme de avertizare timpurie pentru a facilita adaptarea la schimbările climatice și pentru a construi reziliența în Africa. Pe măsură ce efectele schimbărilor climatice continuă să se manifeste la scară globală, continentul african se află într-un punct de cotitură decisiv”, a declarat Josefa Leonel Correia Sacko, comisarul pentru agricultură și mediu durabil, într-o declarație adresată Comisiei Uniunii Africane.
Criză umanitară deja îngrijorătoare
Aceste ultime evoluții apar pe măsură ce Africa rămâne extrem de vulnerabilă la schimbările climatice, în ciuda faptului că țările africane contribuie cu doar 4% la emisiile globale de gaze cu efect de seră. Raportulmenționat notează că rata de creștere a nivelului mării în jurul Africii a fost aproape sau puțin mai mare decât rata medie globală de 3,4 mm pe an. Cea mai mare rată de creștere a nivelului mării a fost observată în Marea Roșie, ajungând la 4,1 mm pe an.
În plus, anii 2023 și 2024 au fost unii dintre cei mai călduroși din Africa, de când se fac înregistrări meteorologice: continentul african s-a încălzit într-un ritm puțin mai rapid decât media globală, cu aproximativ +0,3 °C pe deceniu, între 1991 și 2023. Temperatura medie a fost cu 0,61 grade Celsius mai mare decât media globală pentru perioada 1991-2020 și cu 1,23 grade Celsius față de media pe termen lung pentru anii 1961-1990.
„În ultimii 60 de ani, Africa a fost observată o tendință de încălzire mai rapidă decât media globală. În 2023, continentul a cunoscut valuri de căldură mortale, ploi abundente, inundații, cicloane tropicale și secete prelungite: această situație agravează o criză umanitară deja disperată”, a declarat Celeste Saulo, secretarul general al OMM.
Secete multianuale în nord-vestul Africii
Potrivit OMM, cele mai ridicate anomalii de temperatură din 2023 au fost înregistrate în nord-vestul Africii, în special în Maroc, regiunile de coastă din Mauritania și nord-vestul Algeriei. Tunis, capitala Tunisiei, a atins un record de 49,0°C, iar Agadîr (Maroc), a atins o nouă temperatură maximă de 50,4°C.
Mai multe țări africane – Mali, Maroc, Republica Unită Tanzania și Uganda, au înregistrat și ele valurile extreme de căldură din iulie și august 2024, care au afectat Africa de Nord. Părți din Maroc, Algeria, Tunisia, Nigeria, Camerun, Etiopia, Madagascar, Angola, Zambia, Zimbabwe și Republica Democratică Congo au suferit o secetă gravă în 2023. Zambia a cunoscut cea mai gravă secetă din ultimii 40 de ani, afectând opt din cele zece provincii ale țării și cca șase milioane de persoane.
Inundații extreme
În anii menționați, regiunile cu un deficit semnificativ de precipitații includ partea de vest a Africii de Nord și de Nord-Vest, Cornul Africii, părți din Africa de Sud, inclusiv Zambia, Zimbabwe, Botswana și cea mai mare parte a Namibiei. În plus, Madagascar, centrul Sudanului, nordul Etiopiei și Uganda au înregistrat precipitații sub normal.
Africa de Vest a cunoscut un sezon ploios normal până la începutul sezonului musonic din 2024. Precipitațiile au fost semnificativ peste normal în Angola și zonele de coastă de la nord de Golful Guineei. Părți din Kenya, Somalia și Etiopia au suferit inundații semnificative și pe scară largă, cu peste 350 de decese și 2,4 milioane de persoane strămutate în timpul sezonului ploios din aprilie-iunie 2024.
Cel puțin 4.700 de decese confirmate în Libia au fost atribuite inundațiilor în urma ciclonului mediteranean „Furtuna Daniel” din septembrie 2023, iar 8.000 de persoane au fost date dispărute. În Mozambic, au fost raportate alte 165 de decese. În septembrie și octombrie 2023, aproximativ 300.000 de oameni au fost afectați de inundații în 10 țări africane, Niger, Benin, Ghana și Nigeria fiind cel mai grav afectate.
Impactul climatului asupra agriculturii și securității alimentare
În sens mai larg, extremele climatice, în special inundațiile și secetele, au avut un impact major asupra securității alimentare. Producția de cereale din Africa de Nord în 2023 a fost cu aproximativ 10% sub media pe cinci ani, estimată la 33 de milioane de tone în 2023, o recoltă similară cu cea din anul 2022, deja lovită de secetă.
Precipitațiile neregulate și situația generală de insecuritate au menținut producția de cereale la niveluri sub medie în părțile de nord ale subregiunii, în special în Sudan, Sudanul de Sud, regiunea Karamoja din Uganda, Eritreea, Etiopia, precum și în centrul și vestul Keniei.
Situația în sudul Africii
Sudul Africii a fost afectat de o secetă prelungită, cea mai severă din ultimele decenii. Autorităţile din Zimbabwe au anunţat că vor ucide 200 de elefanți şi vor distribui carnea oamenilor care suferă de foame. În Zimbabwe se estimează că trăiesc 100.000 de elefanţi, a doua cea mai mare populaţie de pachiderme din lume, după cea din Botswana.
Zimbabwe este una dintre cele cinci ţări din sudul Africii grav afectate de seceta indusă de fenomenul El Nino, care a făcut ca milioane de oameni să se confrunte cu spectrul foametei. De asemenea, în Namibia au fost ucise sute de animale sălbatice, între care şi peste 80 de elefanţi…
Emilian M. Dobrescu, UZPR
Edith-Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială
Foto: Wikipedia