◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.11.2024
Delegație de jurnaliști
din Turcia, în vizită la sediul central al UZPR

Luni 21 octombrie, președintele UZPR, Sorin Stanciu, va primi vizita unei delegații de jurnaliști din Turcia – Zeynel Abidin Kıymaz, președinte al sindicatului jurnaliștilor GAP și proprietar al ziarului „GAP Olay”, Tamer Atalay, reprezentant al sindicatului jurnaliștilor turci GAP, Latif Şimşek, reprezentant „Akittv Ankara”, producător de programe, Orhan Karakaș, proprietar al grupului „Kalemmedya”, İsmail Türk, proprietar de publicație și editorialist „Yeniçağ”, Murat Çeliker, proprietar al ziarului „Doğuş ”, partener al publicației „Günebakış”, Yılmaz Çoban, proprietar al ziarului „Yamanhaber”, Zeynal Selahhattin Alptekin, proprietar al ziarului „Medya Tek” și al „Radyotek”. Va…

Citește mai mult

„Cel care nu crede în  minuni
nu este realist!”*

„Răbdarea aduce biruință în încercare, iar biruința aceasta aduce nădejdea” (Romani 5:3-4 VDC). Am început articolul de astăzi cu acest verset din Biblie pentru că l-am găsit potrivit să scoată în evidență o testare a răbdării pe care credincioși plini de speranță, o trăiesc „live” în aceste zile, când, la Iași se desfășoară cel mai mare pelerinaj din România, dedicat sărbătorii Sfintei Parascheva. Văzând și citind în mass media an de an despre acest eveniment creștin ortodox care se desfășoară timp de o săptămână în Cetatea Moldovei, mi-am dorit să ajung acolo…

Citește mai mult

Putin, Oceanul Arctic
și ecuația puterii în lumea contemporană (I)

Rusia, indiferent de forma de guvernare și de dimensiunea teritoriului, nu și-a definit cu claritate propriile frontiere, menținând la marginile imperiului zone de influență în care putea acționa nestingherită. Stalin a creat un „cordon de siguranță’’ format din state transformate în „socialiste’’ după modelul propriu, iar Brejnev – pe locul al doilea ca durată la Kremlin, în vremurile (oficial) comuniste – a acordat o dubioasă „suveranitate limitată’’ acestui cordon. Iosif  Vissarionovici învățase bine lecția păcii de la Brest-Litovsk – impusă lui Lenin de către germani, în martie 1918, adică de…

Citește mai mult

Parcul Romanescu – o comoară
naturală a Craiovei și un simbol
al patrimoniului românesc

Parcul Nicolae Romanescu din Craiova nu este doar unul dintre cele mai mari și frumoase parcuri din România, ci și un loc încărcat de istorie, artă peisagistică și oaze de liniște. Cu o suprafață impresionantă de aproximativ 96 de hectare, acest parc se distinge ca una dintre cele mai spectaculoase creații peisagistice ale României, fiind astăzi o destinație de neratat atât pentru locuitorii orașului, cât și pentru turiștii din întreaga țară. Inaugurat în 1903, parcul poartă numele celui care a fost unul dintre cei mai vizionari primari ai Craiovei, Nicolae…

Citește mai mult

Africa. Povara disproporționată a schimbărilor climatice

În medie, țările africane pierd annual datorită schimbărilor climatice între 2 și 5% din produsul lor intern brut și multe își dedică până la 9% din bugete combaterii fenomenelor meteorologice extreme. Potrivit Organizației Meteorologice Mondiale (OMM ), costul adaptării este estimat la între 30 și 50 de miliarde de dolari pe an în următorul deceniu în Africa sub-sahariană, sau 2 până la 3% din produsul intern brut al regiunii.   Investind în adaptare și reziliență Până în 2030, până la 118 milioane de oameni extrem de săraci (care trăiesc cu…

Citește mai mult

Biblioteca Orășenească Nădlac – 70 de ani de lectură publică. Zilele Porților deschise la Biblioteca Orășenească Nădlac

Weekendul trecut, în 11 octombrie 2024, a avut loc la Nădlac un eveniment  important pentru viața culturală a orașului, 70 de ani de bibliotecă publică, 70 de ani de la înființarea Bibliotecii Orășenești Nădlac. Marcarea acestui eveniment aniversar  a fost un prilej de aducere aminte și de exprimare a recunoștinței față de toți cei care, într un  fel sau altul au contribui ca Biblioteca Orășenească Nădlac să existe, să funcționeze cât mai bine și să-și îndeplinească funcțiile care-i revin prin statutul său de bibliotecă publică. Cuvântul de deschidere l-a avut…

Citește mai mult

Studiu global.
Singurătatea favorizează declinul cognitiv

Cea mai mare analiză de până acum privind legătura dintre singurătate, depresie și declinul cognitiv, publicată în revista Nature Mental Health, arată că singurătatea la mijlocul vârstei și bătrânețe crește riscul de demență cu 31%. Nu există nici un remediu pentru demență, care afectează aproximativ 7,9 milioane de oameni din Uniunea Europeană. Riscurile includ o combinație de factori genetici și de stil de viață, cum ar fi activitatea fizică, fumatul, consumul de alcool și calitatea conexiunilor sociale, potrivit Euronews. Noul studiu a constatat că singurătatea crește riscul de demență cu…

Citește mai mult

Progresiștii radicalizați
și cenzura corectă politic

Recent, am citit o carte al cărei titlu m-a contrariat: „Procesul împotriva noii cenzuri”, cu subtitlul „Apărarea libertății de exprimare față de Big Tech, progresiști și universități” . Autorul, Alan Dershowitz, nu este un oarecare, ci un celebru avocat american care a reprezentat persoane publice precum Julian Assange, Harvey Weinstein sau Donald Trump. El este și profesor universitar, editorialist și evreu. Nu întâmplător i-am făcut această prezentare. El denunță excesele progresiștilor și radicalizarea discursului acestora în promovarea diversității, arătând că cenzura de astăzi este mult mai periculoasă decât cea din…

Citește mai mult

Concertul Regal caritabil,
la Ateneul Român

Organizat de Fundația Regală Margareta a României, Concertul Regal caritabil revine la Ateneul Român pe 25 octombrie. Ajunsă la a XV-a ediție, seara muzicală de gală se va desfășura în prezența Familiei Regale a României, relatează Radio România Muzical. Muzicieni excepționali vor performa de această dată pentru a susține ei înșiși o nouă generație de bursieri. Biletele sunt disponibile online. Concertul reunește personalități din lumea artei și culturii, membri ai societății civile, lideri ai companiilor din România, reprezentanți mass-media, sponsori și susținători ai Fundației Regale, precum și public doritor să…

Citește mai mult

Jurnalistul Ioan Popescu, decanul de vârstă al Filialei Prahova a UZPR, omagiat cu ocazia celebrării centenarului echipei de fotbal
„Petrolul” Ploiești

Centenarul echipei de fotbal „Petrolul” Ploiești a avut o semnificație deosebită pentru jurnalistul Ioan Popescu, decanul de vârstă al Filialei Prahova a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Evenimentul a avut loc sâmbătă, 12 octombrie, la exact 58 de ani de la victoria petroliștilor, cu 3 – 1, împotriva celebrei Liverpool, campioana campioanei mondiale, Anglia. Printre actorii acelui meci legendar pentru fotbalul românesc s-au numărat jucătorii Ionescu, Boc, Florea, Mocanu, Pahonțu, Dincuță, Dragomir, Badea, frații  Dridea sau Moldoveanu, dar și fotoreporterul Ioan Popescu, dintre fotografiile căruia cea cu tabela de marcaj…

Citește mai mult

Aspecte etnologice
la meglenoromânii din satul Cerna, județul Tulcea

La Comisia de folclor a Academiei Române, la 25 septembrie 2024 s-a desfășurat conferința-dezbatere despre meglenoromânii care locuiesc în satul tulcean Cerna, unde o echipă de cercetători, coordonată de dr. Emil Țîrcomnicu,  a realizat în acest an o cercetare de teren, în proiectul P2871 cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, dedicat patrimoniului cultural imaterial. Acad. Sabina Ispas, șefa Secției de Arte, Arhitectură și Audiovizual a Academiei Române și director al Institutului de Etnografie și Folclor a deschis sesiunea, spunând că aceasta este doar prima dintr-o serie dedicată românității sud-dunărene și…

Citește mai mult