◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024
Ochiul al treilea al Basarabiei

În amintirea strălucitului poet și publicist Nicolae Dabija, fratele meu și al nostru, întru lupta pentru Reîntregirea României noastre  De acasă, din școală, încă de copil și adolescent, Nicolae Dabija a observat că cineva foarte hain și străin a răpit vederea Basarabiei natale, montându-i doi ochi de împrumut în locul celor dați de Dumnezeu. Acel cineva, care se băgase cu forța în viața rudelor și sătenilor, arestându-le oamenii dragi din familie, le vorbea tuturor în limba rusă, cu pistolul în mână, de misiunea salvatoare a „fratelui mai mare” de a-i…

Citește mai mult

Reviste culturale băcăuane, la noi apariții

* Revista de cultură și atitudine ,,Plumb” (Iunie – Nr. 183), publicație care apare sub egida Uniunii Scriitorilor din România (USR), ne aduce aminte de ziua de 15 iunie și ni-l prezintă pe copertă, în medalion, pe Mihai Eminescu, lângă a sa ,,Glossă”. Și tot despre vasta sa operă poetică și filosofică ne vorbește și Ionel Necula, în ,,Omul eminescian”. Un inedit portret al jurnalistului și scriitorului Roni Căciularu, întors acasă, în Bacăul natal, îl realizează un alt cunoscut și apreciat gazetar băcăuan, Mihai Buznea, în articolul ,,Strict Personal: Un…

Citește mai mult

Premiile Regal Literar pentru ianuarie 2021 – martie 2022

Cu ocazia împlinirii a doi ani de la înființarea revistei Regal Literar (fondată la 15 iulie 2020) și cu ocazia cinstirii memoriei regretatului om de cultură Nicolae Dabija (născut la 15 iulie 1948), Directorul de Onoare in memoriam al redacției Regal Literar Chișinău, pentru seriozitatea și responsabilitatea lor față de cititori și de sine, pentru erudiția și pentru talentul lor, pentru înalta pricepere, pentru inspirație și excelență, au fost desemnați laureații Premiilor Regal Literar 2022. „Am stabilit să oferim premii de excelență (pentru lucrări care se pot socoti astfel), câteva premii speciale…

Citește mai mult

Din nou despre justiția cu două sau mai multe viteze

Nu că aș avea eu gură bogată, dar trebuie să recunosc cum că prima întrebare pe care mi-am pus-o după ce Petre Daea și-a început noul mandat de ministru al agriculturii și dezvoltării rurale a fost aceasta: când va fi și el cercetat de DNA? Nu de alta, dar avem precedentul Adrian Chesnoiu, tânărul și ambițiosul ministru care și-a propus să ajute concret și să stimuleze producătorii români. Și, în acest fel, să îi promoveze pe piață, așa după cum se procedează peste tot în lume. Că, prin asta, produsele…

Citește mai mult

Parteneriat în sprijinul jurnaliștilor care relatează despre inteligența artificială și supraveghere

Comitetul Reporterilor pentru Libertatea Presei colaborează cu Centrul Pulitzer pentru a oferi sprijin juridic pro bono primei grupe a Centrului Fellows de Responsabilitate în Inteligența Artificială. Cei zece jurnaliști care reprezintă patru continente urmăresc subiecte de anvergură locală și globală care abordează teme cruciale pentru echitate și drepturile omului, cum ar fi inteligența artificială în domenii ca angajările, supravegherea, bunăstarea socială, poliție, migrație și controlul frontierelor. Avocații Comitetului Reporterilor vor lucra cu jurnaliștii pentru a verifica articolele înainte de a fi publicate, pentru a reduce riscul juridic și pentru a…

Citește mai mult

Ce-am avut și ce-am pierdut, tomberoane și oglinzi

Am venit în presă (și am rămas) în presă „după 1989”, sintagma care ar fi urmat să despartă apele, de parcă apărea un nou profet și dădea cu toiagul în stâncile comunismului. Și bine ar fi fost să fi făcut-o cineva, să se despartă și să se reașeze limpede, public, neregizat, netrucat. A ieșit o „românească”, o răsturnare de sistem căreia jurnalismul i-a rămas dator să-i descifreze culisele, să-i spună adevărul gol-goluț, să dezlege dilema rezumată în cunoscuta formulă: A fost sau n-a fost!?… M-a luat și pe mine atunci…

Citește mai mult

Jurnalismul intercultural, în ascensiune evidentă

Federația Mondială a Jurnaliștilor (WOFEJ) anunță o creștere semnificativă numărului profesioniștilor din domeniul jurnalismului intercultural de pe tot globul. Potrivit tvcnews.tv, într-o declarație, WOFEJ punctează faptul că „de mulți ani școlile de jurnalism și lumea media au încercat să realizeze diversitatea și să adauge expertiză multiculturală fiecărui jurnalist, indiferent de backgroundul său”. În prezent, organizația menționează trendul ascendent și evoluţia rețelei globale a jurnalismului intercultural. (redacția UZPR) Foto: pixabay.com

Citește mai mult

Târgul de Sfântul Ilie, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român

O nouă ediţie a Târgului de Sfântul Ilie va avea loc, de vineri până duminică, între orele 10,00 – 18,00, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român. „Meşteşugari, anticari şi artişti aduc la târg obiecte din lemn, ceramică, ţesături, împletituri, jucării, podoabe, icoane şi multe, multe alte lucruri frumoase pe care le puteţi tocmi, în miez de vară, la Muzeul de la Şosea”, informează un comunicat a instituției. Nu vor lipsi nici bunătăţile precum prăjiturile de casă, cozonacii, turta dulce, mierea ori ierburile de leac, și nici tradiţionala ţuică. Vizitatorii sunt…

Citește mai mult

Târgul de fete de pe Muntele Găina

În acest an, Târgul de Fete de pe Muntele Găina va fi organizat în perioada 16-17 iulie. Târgul, devenit o tradiție, are loc pe un platou montan la o altitudine de 1.467 de metri, iar această manifestare etno-culturală a fost menționată prima dată în documente în anul 1816. Târgul de fete de pe Muntele Găina se organizează, în fiecare an, din vremuri străvechi, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, ziua Sfântului Ilie. Potrivit etnografilor, la Târgul de fete se adunau locuitorii din Munții Apuseni pentru a face schimb…

Citește mai mult

„Cenaclul Flacăra 2022”, pe plajă la Corbu

„Cenaclul Flacăra 2022” va fi organizat pe 23 iulie, pe plajă la Corbu, publicul putând să se bucure de muzica folk, cântece patriotice şi poezii memorabile, au informat organizatorii. Manifestarea culturală, dedicată poetului Adrian Păunescu, va avea loc cu prilejul zilei de naştere a acestuia. Pe scenă vor fi prezente mari personalităţi şi artişti consacraţi, precum Mircea Vintilă, Mircea Baniciu, Magda Puskad, Emeric Imre, Cristina Buică, Radu Pietreanu, Vanghele Gogu, Walter Ghicolescu, Adrian Mărgineanu & Dorin Pitaru, Alina Amon, Georgiana Titoiu, Harmonica, Maria Magirescu, Adriana Păunescu şi Trupa Totuşi. Festivalul…

Citește mai mult

Situațiile în care pentru veniturile din activități independente NU se datorează contribuții sociale

Rezumat. Articolul este foarte important pentru toate persoanele care obțin venituri din activități independente. Multe dintre acestea nu cunosc faptul că veniturile din activități independente, mai mici decât suma a 12 salarii minime brute pe țară, nu se supun nici contribuției de asigurări sociale pentru pensie (CAS) și nici contribuția de asigurări sociale pentru sănătate (CASS), ci numai impozitului. Articolul este cu atât mai important de cunoscut cu cât, pentru veniturile obținute în anul 2021, există obligația depunerii Declarației Unice până la 25 mai 2022, dată până la care trebuie…

Citește mai mult

Investiție record în armata Irlandei

Guvernul irlandez a dezvăluit un nou plan pentru a crește cheltuielile pentru forțele de apărare ale țării de la 1,1 miliarde de euro la 1,5 miliarde de euro până în 2028, cea mai mare expansiune din istoria țării. De asemenea, personalul va spori cu 2.000 de membri, relatează EURACTIV. Într-o declarație care a urmat aprobării acestui plan, oficialul Micheál Martin (foto) a spus: „Această investiție, cea mai mare din istoria statului, arată angajamentul puternic al guvernului de a sprijini urgent tranziția Forțelor de Apărare spre o forță militară modernă, agilă,…

Citește mai mult