◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024

Majoritatea rușilor consideră că pot distinge informațiile false

62% din cetățenii ruși cred că sunt capabili să distingă știrile adevărate de falsuri – căutând în acest sens confirmarea în surse oficiale”, se arată într-un comunicat remis presei de Rambler & Co, o companie cu sediul la Moscova.
În situații de urgență, 47% dintre ruși spun că verifică știrile de mai multe ori pe zi. Puțin mai mult de un sfert (26%) monitorizează evenimentele în mod constant.
Rușii au citat imparțialitatea (59%), referințele la surse de informații (18%), precum și limbajul profesional și concis (10%) drept principalele semne ale știrilor de încredere.
Pentru aproape jumătate dintre rușii chestionați (49%), principalul semn al unui fals este dezvăluirea unui singur punct de vedere.
Aproape jumătate (43%) dintre cei chestionați au menționat că își iau informațiile din mass-media online, 25% urmăresc știrile la televiziune și radio, 16% citesc noutățile pe canalele de mesagerie, 14% în grupuri de pe rețelele de socializare. Doar 2% mai citesc ziare și reviste.
Sondajul a fost realizat de Rambler & Co în perioada 1 martie – 4 martie 2022, pe un eșantion de 458.525 de utilizatori.
Sondajul a fost derulat în contextul în care pe 1 martie au fost blocate două dintre ultimele canale de știri independente din Rusia, postul de radio Ecoul Moscovei și televiziunea Rain TV (cunoscut sub denumirea de „Dojdi TV” în Rusia).
Parlamentul de la Moscova a adoptat un proiect de lege care prevede pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru cei care răspândesc „informații false” despre războiul din Ucraina și acțiunile forțelor militare ale Rusiei.
Mass-media ruse au ajuns practic la un nivel total de cenzură asupra războiului din Ucraina, având voie să relateze doar varianta oficială a autorităților. O excepție notabilă o reprezintă ziarul Novaya Gazeta, condus de jurnalistul Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *