◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024

UZPR a premiat personalități prestigioase ale publicisticii

În cadrul unei festivități care a avut loc la sediul central al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România au fost decernate distincții pentru importante personalități ale publicisticii contemporane, cu o activitate prodigioasă, relevantă pentru evoluția culturii și presei în societatea românească, precum și pentru breasla jurnaliștilor.

Distincția Prestanță jurnalistică pentru acad. Gheorghe Păun

Academicianul Gheorghe Păun, matematician de renume internațional, a fost invitat în studioul tv al UZPR, alături de conducerea Uniunii, „în calitate de realizator al unui demers jurnalistic care de zece ani este un adevărat act de cultură națională, revista Curtea de la Argeș, și, de asemenea, pentru marcarea împlinirii unei frumoase vârste”, după cum a punctat președintele UZPR, Doru Dinu Glăvan, în deschiderea evenimentului. „Revista este unul dintre subiectele despre care pot vorbi enorm. La zece ani de când a apărut, pot să afirmă că a fost o temeritate; privesc în urmă și îmi amintesc cu câtă teamă am început acest proiect: o revistă lunară de cultură, nu de literatură, cu Tricolorul pe frontispiciu, la Curtea de Argeș. Fără să aibă un program anume, publicația are un set de reguli de funcționare care au alcătuit în cei zece ani un program al revistei. Este o publicație argeșeano-cosmopolito-națională, cu colaboratori din țară, dar și din Noua Zeelandă sau Finlanda. De fiecare dată când sunt întrebat cum am reușit să mențin un deceniu o revistă cu un singur scaun – mărturisesc că sunt cumulard, secretar general, tehnoredactor, editorialist etc. – răspund că secretul stă în faptul că am atât de mulți prieteni buni, talentați și inimoși, încât revista se face de la sine.  Sunt anumite lucruri la care țin și care dau specific publicației: printre altele, fără politică explicită, iar demersul publicistic țintește construcția, nu demolarea”, a punctat acad. Gheorghe Păun. 

Subliniind că în fiecare final de lună, cu „punctualitate matematică, se primește la sediul UZP editorialul și coperta revistei”, președintele Doru Dinu Glăvan a ținut să adauge că se bucură de faptul că acad. Gheorghe Păun „este aproape de Uniunea Zariștilor Profesioniști din România”.  Referindu-se în continuare la revista Curtea de la Argeș, acad. Gheorghe Păun a anunțat că există o bibliotecă a publicației, care colaborează cu numeroase edituri locale, în aria de interes a revistei fiind, pentru viitor, și Editura UZP.  „Aveți în spate 70 de ani de viață, mulți dedicați acestei activități de cultură, cu atât mai mult cu cât sunteți un prestigios matematician, recunoscut internațional. Pentru contribuția dvs. la publicistica românească, la zece ani de existență ai revistei Curtea de la Argeș și la împlinirea acestei frumoase vârste, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România vă oferă Distincția Prestanță jurnalistică, ca personalitate a culturii românești și ca prezență neîntreruptă în spațiul jurnalistic”, a punctat Roxana Istudor, vicepreședinte al UZPR.. „Vă mulțumesc. Iar faptul că ați marcat și împlinirea vârstei de 70 de ani mă emoționează”, a spus acad. Gheorghe Păun. 

Festivitatea de decernare a distincției UZPR pentru acad. Gheorghe Păun a fost marcată de două cuvântări susținute de colaboratori ai revistei Curtea de la Argeș. Scriitorul Marian Nencescu a subliniat: „M-am îmbogățit sufletește alături de dl. academician și sper să mergem mai departe împreună. Dacă l-aș putea caracteriza prin ceva, aș face-o prin poezie. Consider că jurnalismul cultural este lucrul care ne-a unit cel mai mult. Dl. Păun m-a ajutat, m-a sprijinit și a crezut în mine. De aceea, îi voi fi întotdeauna soldat credincios în această armată a culturii și a presei”. La rândul său, Firiță Carp, directorul Editurii „Detectiv literar”, s-a referit în termeni elogioși la personalitatea acad. Gheorghe Păun: „Și eu, și editura pe care o conduc, chiar și scrisul meu, îi datorăm foarte mult domnului academician, care manifestă o dăruire fără egal. În afara unei profunzimi deosebite și a unui orizont extraordinar de cuprinzător, academicianul Gheorghe Păun se află întotdeauna sub cerul unei modestii excepționale, are mie mi se pare o remarcabilă calitate, dată fiind anvergura internă și internațională a personalității sale. Dl. Gheorghe Păun dă exemplu făcând”.   

Distincția și medalia „Pamfil Șeicaru” pentru Dorin N. Uritescu

Evenimentul de acordare a distincțiilor Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România pentru personalități care s-au remarcat în breasla jurnalistică a inclus festivitatea prin care filologul și cercetătorul Dorin N. Uritescu a primit Distincția „Pamfil Șeicaru” a UZPR. „Dl. profesor Uritescu și-a dedicat aproape întreaga carieră lingvisticii, cercetării literare și, mai mult decât atât, s-a oprit de o bună bucată de vreme asupra jurnalismului, ca mod de exprimare. Toată activitatea sa ne îndeamnă să-l considerăm o personalitate a vieții publice din România și, în aceste condiții, îi acordăm o legitimație de Membru de Onoare și îi mulțumim pentru toată activitatea de cristalizare a unuia dintre cele mai importante segmente ale profesiei noastre, evoluția exprimării jurnalistice, modalitate esențială prin care profesioniștii domeniului transmit mesajul către opinia publică”, a detaliat președintele UZPR, Doru Dinu Glăvan. 

În cadrul evenimentului, profesorul Uritescu a primit Distincția și medalia „Pamfil Șeicaru”, pentru cercetarea limbajului jurnalistic și pentru prestigioasa contribuție adusă publicisticii românești. „Vă înmânez aceste distincții pentru extraordinara dvs. muncă, pentru o enciclopedie de excepție dedicată limbajului jurnalistic. Peste ani, copiii noștri se vor uita cu uimire la realizarea prin care ați reușit să puneți în evidență, prin cercetare remarcabilă, faptul că jurnalismul merită o astfel de întreprindere majoră”, a detaliat Răzvan Onesa, membru al Consiliului Director al UZPR. 

Primind însemnul calității de Membru de Onoare, distincția și medalia, profesorul Uritescu s-a referit la lucrările în care a studiat percepția asupra jurnalismului și felul în care profesia a reușit să-și îndeplinească menirea de a informa corect. „Mulțumesc Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România pentru cunoașterea și recunoașterea pe care o acordă muncii și reputației mele. Activitatea mea științifică în studierea limbajului jurnaliștilor români a pus în evidență faptul că aceștia scriu azi mult mai bine decât în urmă cu trei decenii. Din punct de vedere al forței expresive a mesajului transmis de profesioniștii domeniului, precum și din cel al corectitudinii, în special grafice, după patru decenii de studiu, concretizate în 18 volume care au apărut în edituri de prestigiu național, prefațate de personalități academice, țin să mulțumesc tuturor ziariștilor români, a căror operă merită elogiată. Specialiștii sunt de părere că astăzi se scrie mult mai bine și mai corect decât în trecutul apropiat, chiar dacă există percepția că lucrurile stau exact pe dos. De altfel, tratatul monumental, de câteva mii de pagini, pe care îl voi finaliza în perioada următoare, evidențiază stilistica jurnalismului românesc”, a reliefat profesorul Uritescu, care a primit de la președintele UZPR, Doru Dinu Glăvan, invitația de a participa la evenimentele viitoare ale Uniunii, în calitate de cercetător al limbajului jurnalistic.

Departamentul Comunicare  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *