◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro14.11.2024

Noutăți de la bogații lumii (de Emilian M. Dobrescu)

Centmilionarii

Numărul persoanelor cu o avere investibilă de 100 de milioane de dolari sau mai mult – a crescut cu 54% la nivel mondial în perioada 2014-2023, ajungând la 29.350, numai în China și în SUA: „Ascensiunea Chinei a fost cea mai spectaculoasă, populația sa de centimilionari a crescut cu 108% în ultimii 10 ani – depășind chiar și performanța Statelor Unite, ale căror procent de superbogați au crescut cu 81% în aceeași perioadă”, se arată în raportul dat publicității la început de septembrie 2024 de New World Wealth.

Creșterea Chinei a fost determinată în mare parte de apariția bogăției în domeniul tehnologiei și a titanilor din industrie. În China  trăiau în 2023, 2.350 de centimilionari. Andrew Amoils, analist financiar la New World Wealth, susține că cea mai mare parte a boom-ului centimilionarilor din China a avut loc între 2013 și 2020. Între 2021 și 2023, numărul ultrabogaților a crescut doar cu aproximativ 10%. Cu toate acestea, orașe precum Hangzhou și Shenzhen încă demonstrează că au potențial ca centre tehnologice emergente și au fost enumerate printre cele „pregătite pentru o creștere excepțională de peste 150%” a populației lor centimilionare până în 2040!

Se estimează că atât SUA, cât și China vor depăși rata medie globală de creștere a centimilionarilor de aproximativ 75% până în 2040. Raportul menționat a remarcat, de asemenea, că o serie de orașe din Asia și Orientul Mijlociu sunt poziționate pentru o creștere de 150% a populației lor ultrabogate, inclusiv Taipei, Dubai, Abu Dhabi și Bengaluru din India.

În timp ce Germania, Franța și Regatul Unit rămân în urmă, Monaco, Malta, Muntenegru și Polonia, au înregistrat o creștere cu 75% a populației lor de centimilionari. Zurich, Chicago, Moscova și Madrid vor înregistra o creștere lentă a superbogației, de mai puțin de 50%, până în 2040. Statele Unite rămân un centru al averilor de top, orașe precum New York, Los Angeles și San Francisco Bay Area urmând să înregistreze o creștere suplimentară de peste 50% a populației lor ultrabogate.

 

Creșteri ale averii personale

Averea lui Mark Zuckerberg a crescut de şase ori în mai puţin de doi ani – 2023 și 2024 – ajungând la 201 mld. dolari şi propulsându-l pe locul patru în topul miliardarilor din întreaga lume: creşterea averii vine pe fondul aprecierii puternice a acţiunilor Meta, care au beneficiat de un impuls din partea gadgeturilor lansate de Meta – precum ochelarii inteligenţi Orion – care permit utilizatorilor să interacţioneze la un nivel înalt cu lumea virtuală.

Pe 3 octombrie 2024, Mark Zuckerberg, directorul general al Meta Platforms, l-a depăsit pe Jeff Bezos, devenind a doua cea mai bogată persoană din lume: în această zi, averea sa netă a ajuns la 206,2 miliarde de dolari, potrivit indicelui Bloomberg al miliardarilor, depăşind averea netă de 205,1 miliarde de dolari a fostului CEO şi preşedinte al Amazon, Jeff Bezos. Cofondatorul Facebook este acum în urma şefului Tesla, Elon Musk, cu aproximativ 50 de miliarde de dolari, a arătat indicele.

Directorul general executiv al Nvidia. Jensen Huang, şi-a dublat averea, ajungând la 106,2 miliarde de dolari în 2024. Acesta a adăugat 73,4 miliarde de dolari la averea sa de la 1 ianuarie 2024, datorită participaţiei sale de 13% în Meta – acţiunile Meta au crescut cu 60% în acest 2024.

 

Familia Walton

Familia Walton, cea mai bogată din SUA, a reuşit să adune în timp o avere colosală de peste 300 mld. dolari, care vine mai ales din acţiunile Walmart – cel mai mare retailer din lume – pe care familia îl controlează. Graţie creşterii fulminante a companiei din 2024, pentru prima dată în istorie, Jim Walton, cel mai tânăr fiu al fondatorului Walmart şi Rob Walton, cel mai în vârstă dintre moştenitori, au ajuns să controleze fiecare averi de 102,5 şi 104,2 mld. dolari, fiind imediat urmaţi de Alice Walton, sora mai mică, cu o avere de 99,7 mld. dolari.

Acţiunile Walmart au crescut cu 53% în 2024, pe fondul creşterii zonei de e-commerce, care a atras milioane de clienţi din clasa de mijloc, în căutare de cumpărături mai ieftine. În mod surprinzător, nici unul dintre cei trei moştenitori nu este implicat în operaţiunile de zi cu zi ale companiei şi nici nu face parte în prezent din Consiliul de administraţie al Walmart.

Rob Walton, care a fost cel mai longeviv membru al Consiliului de administraţie al Walmart, s-a retras la începutul lui 2024, în timp ce Jim Walton este preşedinte al Arvest Bank Group, banca familiei cu peste 260 de sucursale în trei state. Iar Alice Walton, o colecţionară avidă de artă, a depăşit-o pe moştenitoarea L’Oreal, Francoise Bettencourt Meyers, devenind cea mai bogată femeie din lume!

 

Primul trilionar (mii de miliarde) din Istorie

Primul miliardar a fost americanul John D Rockefeller, fondatorul şi, la acea vreme, cel mai mare acţionar al Standard Oil, în 1916. Elon Musk are prima șansă să devină primul om din Istorie cu o avere de peste un trilion de dolari până în anul 2027, conform unui nou raport publicat pe 6 septembrie de Informa Connect Academy. Studiul, intitulat „2024 Trillion Dollar Club”, a analizat ratele de creștere a averii unor miliardari de top.

Raportul indică faptul că averea lui Musk, estimată la 251 de miliarde de dolari conform Bloomberg Billionaires Index, crește cu o rată medie anuală de 110%. Această creștere spectaculoasă se datorează succesului companiilor sale, printre care se numără Tesla, SpaceX și platforma de social media X (fostă Twitter). El este, de asemenea, cea mai bogată persoană din lume, cu 251 de miliarde de dolari. Raportul menționat nu se oprește doar la Elon Musk și menționează că și alți miliardari ar putea atinge statutul de trilionar în viitorul apropiat.

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *