◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.11.2024
Gala Premiilor UZPR.
Excelența în jurnalism.
Evenimentul anului
în mass-media

Luni, 18 noiembrie 2024, la Teatrul „Ion Creangă” din București va avea loc Gala Premiilor UZPR. Excelența în jurnalism, care va onora munca remarcabilă a unora dintre cei mai reputați și dedicați profesioniști ai acestei nobile profesii. Considerată evenimentul anului în mass-media, seara de gală va reuni jurnaliști de renume, personalități publice, reprezentanți ai mediului academic, oameni de cultură. Decernarea Premiilor UZPR va fi transmisă pe larg de mijloacele de comunicare ale Uniunii, inclusiv live, membrii Uniunii care nu vor putea fi prezenți având posibilitatea să urmărească festivitatea în direct,…

Citește mai mult

Noutăți de la bogații lumii (de Emilian M. Dobrescu)

Centmilionarii Numărul persoanelor cu o avere investibilă de 100 de milioane de dolari sau mai mult – a crescut cu 54% la nivel mondial în perioada 2014-2023, ajungând la 29.350, numai în China și în SUA: „Ascensiunea Chinei a fost cea mai spectaculoasă, populația sa de centimilionari a crescut cu 108% în ultimii 10 ani – depășind chiar și performanța Statelor Unite, ale căror procent de superbogați au crescut cu 81% în aceeași perioadă”, se arată în raportul dat publicității la început de septembrie 2024 de New World Wealth. Creșterea…

Citește mai mult

Micuţele şahiste băcăuane au cucerit
Cetatea Eternă! (de Marius Cerghici)

Clubul sportiv băcăuan Academia de Șah Văsâi s-a înfrățit de curând cu prestigiosul club italian ASD Ostia Scacchi. Ca rezultat al comunicării fructoase din ultimul an, reprezentanţii cele două cluburi au decis să se întâlnească duminică, 27 octombrie 2024, în Italia, punând bazele unei noi competiţii şahistice. Deşi a fost primul turneu extern al tinerelor șahiste băcăuane, emoțiile aterizării în Cetatea Eternă – Roma au dispărut odată cu primirea călduroasă a partenerilor locali și transferul la Ostia – district al Romei,  gazda competiţiei. Startul  a fost dat de turneul individual…

Citește mai mult

Dincolo de nuanțele gândurilor (de Elisabeta Veress)

Într-o lume în care arta devine din ce în ce mai diversificată și accesibilă, documentarul lansat  de scriitorul Horea Muntenus despre sculptorul Ioan Marchis ne oferă o privire intimă și profundă în viața și opera unui artist care a redefinit limitele sculpturii contemporane. Acest film promite nu doar să educe, ci și să inspire, dezvăluind procesul creativ și sursele de inspirație ale unui maestru al formei și materialului Documentarul începe prin a ne introduce în copilăria și în primii ani ai lui Ioan Marchiș, evidențiind influențele timpurii care i-au modelat…

Citește mai mult

Cel mai înalt brad
de Crăciun din țară,
la Brașov

Brașovul are cel mai înalt brad de Crăciun natural din România, potrivit primăriei orașului. Cu o înălțime de 29 de metri, acesta este, totodată, unul dintre cei mai înalți brazi pe care i-a avut până acum Brașovul, informează Radio România Brașov. Greutatea lui este de aproximativ 17 tone. Bradul a fost adus din zona de pășune din Poiana Brașov, de lângă Stâna Turistică de pe proprietatea municipiului Brașov. Anul acesta, Târgul de Crăciun din Piața Sfatului vine cu o noutate – căsuțe de lemn complet noi, cu un design modern….

Citește mai mult

Sub semnul lui Hesperus. 
O sărbătoare a culturii
și a jurnalismului (de Marian Nencescu)

Luni, 11 noiembrie. a.c., sala Aquarium a Muzeului Țăranului Român din București a găzduit tradiționala Gală a Premiilor Hesperus, acordate anual de Fundația Culturală omonimă, al cărui președinte de onoare este profesorul, poetul și gazetarul radio Ioan Iacob, un neobosit promotor al valorilor și culturii românești în străinătate, cu deosebire în mediile anglo-saxone cu care rezonează cel mai bine. Pentru cei obișnuiți cu referințele mitologice, Hesperus nu este un nume ales întâmplător, acesta trimițând la Steaua amurgului, echivalentă la noi cu Luceafărul se seară, sau mai direct cu trimitere la…

Citește mai mult

Cu Stindardul spre Unire (de Lucia Bibarț)

Ajunsă în cel de-al XI-lea an al existenței sale, la nr. 23-24, în Octombrie 2024, revista semestrială a Filialei Județene „Ziridava” Arad, a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Alexandru Ioan Cuza” București, editată de ANCMRR  și de filiala județenă Arad a Ligii Scriitorilor Români, cunoaște, sub conducerea colectivului actual de redacție, cea mai bună perioada a sa. Pe care dintre argumente ne bazăm când spunem asta? Cu câțiva ani în urmă, avându-i pe „câmpul de bătălie” al redacției pe Directorul Fondator  Gl. Mr. (rtg)  Vasile-Ionel…

Citește mai mult

Analiză. Impozitarea muncii la distanță, neunitară la nivel european

Reglementarea lucrului la distanţă şi impozitarea muncii transfrontaliere încep să preocupe din ce în ce mai mult pe plan naţional ţările membre UE, dar şi Comisia Europeană, întrucât nu există o legislaţie fiscală unificată specifică pentru lucrătorii la distanţă, iar fiecare stat membru are propriile legi şi reglementări fiscale. În acest moment, la nivelul Uniunii Europene nu există o legislaţie fiscală unificată specifică pentru lucrătorii la distanţă. De asemenea, potrivit Agerpres, unele ţări din UE au încheiat acorduri speciale pentru lucrătorii transfrontalieri, care locuiesc într-o ţară din UE, dar lucrează…

Citește mai mult

Gala „Corneliu Coposu”,
ediția a VII-a, Timișoara (de Ileana Mateescu)

Corneliu Coposu a fost în sine o instituţie. Fiinţa sa plăpândă a reuşit, fără niciun alt punct de sprijin, să se facă legendară. În această săptămână s-au împlinit 29 de ani de la decesul Seniorului. În amintirea lui și la împlinirea a 35 de ani de la izbucnirea Revoluției Române și de la căderea regimurilor comuniste în Europa de Est, Fundația „Corneliu Coposu” a organizat ediția a VII-a a Galei Corneliu Coposu la Timișoara. Anul acesta, invitatul principal al galei a fost  reputatul scriitor și istoric francez, Thierry Wolton, autorul…

Citește mai mult

Guvernul suedez implică serviciile sociale în prevenirea aderării tinerilor la bandele criminale

Guvernul suedez a propus să acorde serviciilor sociale un rol mai mare în prevenirea intrării tinerilor în bandelor criminale, prin modificarea regulilor de confidențialitate între serviciile publice. Recent, guvernul suedez a prezentat o nouă Lege privind serviciile sociale, care, printre altele, impune autorităților să lucreze mai preventiv și să intervină mai devreme pentru a „rupe” procesul de recrutare a copiilor și tinerilor în bande criminale. „Cei care în prezent au trei, patru sau cinci ani nu ar trebui să fie criminali de bande atunci când au 13, 14 sau 15…

Citește mai mult

Academia Română,
filiala Timișoara, și UZPR, filiala Timiș, organizează Simpozionul științific „150 de ani cu Sever Bocu”

Academia Română, filiala Timișoara, în colaborare cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, filiala „Valeriu Braniște” Timiș, și Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” din Arad, organizează marți, 19 noiembrie, de la ora 11:00, simpozionul științific intitulat „150 de ani cu Sever Bocu”. Evenimentul va avea loc la sediul Academiei Române din Timișoara, situat pe bulevardul Mihai Viteazul nr. 24. Deschiderea va fi marcată de cuvântul de întâmpinare rostit de academicianul Dan Dubină, președintele filialei Timișoara a Academiei Române, iar conferința va fi moderată de conf. univ. dr. Ioan David, coordonatorul Bibliotecii…

Citește mai mult