◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.11.2024

UNESCO și Curtea
de Justiție din Caraibe, împreună pentru libertatea de exprimare și siguranța jurnaliștilor

Pentru a consolida protecția libertății de exprimare, a siguranței jurnaliștilor și a altor libertăți fundamentale, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) și Curtea de Justiție din Caraibe (CCJ) au semnat un Memorandum de Înțelegere (MoU) care subliniază angajamentul comun de a susține principiile democratice și de a consolida statul de drept în întreaga regiune a Caraibelor. Prin acord, UNESCO își consolidează și mai mult relațiile cu privire la libertatea de exprimare și siguranța jurnaliștilor cu instanțele regionale și subregionale privind drepturile omului din întreaga lume.

Acordul dintre UNESCO și Curtea din Caraibe vizează mai multe domenii cheie, în special protecția drepturilor consacrate în articolul 19 din Declarația Universală a Drepturilor Omului și alte instrumente internaționale. Memorandumul de înțelegere oferă un cadru structurat pentru inițiative comune pentru atingerea obiectivelor comune, promovând eforturile de cooperare în domeniile libertății de exprimare, accesului la informații și siguranței jurnaliştilor. 

Având în vedere escaladarea amenințărilor la adresa jurnaliștilor din întreaga lume, acordul sprijină, de asemenea, punerea în aplicare a Planului de acțiune al Națiunilor Unite privind siguranța jurnaliștilor și problema impunității. UNESCO și CCJ vor colabora pentru a crea medii mai sigure pentru jurnaliști și lucrătorii mass-media din regiunea Caraibe, potrivit unesco.org.

În plus, Memorandumul de înțelegere evidențiază rolul sistemului judiciar în salvgardarea libertății de exprimare și a altor drepturi ale omului, asigurarea justiției și promovarea transparenței. Aceasta include instruire specializată pentru funcționarii judiciari pentru a îmbunătăți cunoștințele și capacitățile cu privire la problemele legate de libertatea de exprimare, accesul la informații și siguranța jurnaliștilor. Acordul abordează, de asemenea, provocări emergente, cum ar fi dezinformarea, impactul inteligenței artificiale în sistemele judiciare și armonizarea judiciară prin procese strategice împotriva participării publice (SLAPP). „Judecătorii și procurorii joacă un rol vital în apărarea libertății de exprimare. Prin acest nou parteneriat cu Curtea de Justiție din Caraibe vom putea să ne extindem și mai mult activitatea importantă de formare a acestor actori esențiali și să construim împreună sisteme judiciare mai puternice, care să protejeze dreptul la informație, să contribuie la siguranța jurnaliștilor și să punem capăt impunității pentru infracțiunile comise împotriva lor”, afirmă Audrey Azoulay, director general UNESCO. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *