La Slatina a avut loc o întâlnire de suflet cu mass-media din regiunea Transcarpatia la inițiativa reporterului Radio România Actualități Adrian Marchiș și a președintelui UZPR, Doru Dinu Glăvan.
La această întâlnire organizată în incinta primăriei din localitate, jurnaliștii au fost primiți de primarul localității Gheorghe Uhali, și nu la Centrul Informațional al Românie, cum ar fi fost logic. La întâlnire a participat consulul Consulatului României la Slatina(Solotvino), domnul Florian Grațian Pârvu, jurnalistele din redacția româna de la SPA”CNTU” filiala Transcarpatia, președintele UIR”Dacia” jurnalistul Ion Botoș, președintele Asociației „George Coșbuc”, Ruxandra Opriș, președintele Asociației „Dragoș Vodă”, colaboratorul Radio „Sighet ” domnul Ion Huzău, de asemenea au fost invitate și profesoarele de limbă română din Slatina, doamnele Ana Pulisca și Maria Alb. Oaspeți din România au fost Adrian Marchiș reporter de marcă, primul care i-a regăsit în istorie pe românii din Transcarpatia și a realizat emisiuni despre noi, jurnalistul Adrian Năsui de la Graiul Maramureșului, Miron Manega scriitor, gazetar.
Președintele UZPR ne-a povestit pe scurt despre UZPR, sarcinile și preocupările jurnaliștilor, despre viziunea jurnaliștilor profesioniști din România asupra prezentului și viitorului presei independente din țară și din afară. Anul acesta Uniunea Ziariștilor Profesioniști împlinește 100 de ani de la fondare. Meseria de jurnalist trebuie să respecte toate standardele profesiei și doar cei devotați ating scopul prin muncă. Ei au membrii nu doar în țară dar și în diasporă și comunitățile istorice. Ei pot să sprijine presa noastră prin puterea cuvântului scris. Doru Dinu Glăvan, un reporter cu renume în România și nu numai, a accentuat: „Avem obligația ca Uniune de utilitate publică și creație jurnalistică să facem un fel de activități , meseria de jurnalist este una de utilitate publică, iar organizația profesională are și ea obligația daca obține aceasta, către publicul larg. Așa cum 80% dintre scriitorii români au fost gazetari.”
Din puținul timp acordat presei domnul consul al Consulatului României la Slatina( Solotvino), Florian Pârvu ne-a confirmat susținerea din partea lui: „Mă onorează această invitație, am vrut să fiu alături de dumneavoastră, îmi cer mii de scuze că nu pot participa pentru că e o lună extrem de încărcată cu multe întâlniri, dar sunt alături de dumneavoastră și încerc să va spun că e un moment în care într-adevăr aveți posibilitatea să vorbiți și cu jurnaliștii de expresie românească de aici din Transcarpatia. Avem figuri proeminente printre noi, domnul Botoș,domnul Huzău și toți ceilalți”.
O mare atenție s-a atras asupra situației în care se află redacțiile emisiunilor în limba română de la Companiile Publice a filialelor din Transcarpatia și Cernăuți. Au fost adus la cunoștință toate obstacolele cu care se confruntă acum. Aceste redacții riscă să dispară în urma „reformei” audiovizualului public.
„Noi nu ne plângem, să ne înțelegeți corect, noi știm că suntem instituție de stat și statul ucrainean trebuie să ne susțină în tot ceea ce facem în numele spectatorilor noștri, suntem cetățeni loiali ai statului, contribuabili, dar în același timp dorim ca Patria-mamă sa ne audă și să ne susțină, măcar atât, să ni se respecte drepturile la cuvânt în limba maternă. Dorim un tratament similar cu cel de care se bucură minoritățile naționale din Europa, în special din România”, acesta este mesajul jurnaliștilor români din Transcarpati, care au solicitat susținere din partea UZP din România.
Ni s-a promis multe, dar, au replicat reprezentanții – noi nu suntem instituție de stat. Decizia aparține organelor guvernamentale, care ar trebui să găsească instrumentele necesare de ameliorare a situației. Noi am rămas cu promisiunea. Iar ea în România ca și umblatul pe jos e gratuită. Am sperat ca la această întâlnire să se spună despre cei 52 de ani de activitate a redacției emisiunilor în limba română de la Ujgorod și necesitatea de a păstra redacția, având în vedere impactul emisiunilor realizate în acești ani asupra comunității românilor din dreapta Tisei. Dar s-a vorbit repede, în grabă, toți au fost preocupați de alte probleme, iar noi, cu un gust amar ne-am reîntors la Ujgorod pentru ca încă odată în spiritul unui popor latin, precum suntem, să ne uităm în curtea vecinului, la maghiari și să-i vedem uniți, deciși să lupte până în pânze albe pentru dreptul la cuvânt. Vivat, crescat, floreat!
Georgeta MARINA, pentru Agenția BucPress – www.bucpress.eu