◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro14.11.2024
În atenția membrilor UZPR beneficiari
ai indemnizației în conformitate
cu Legea 8/2006

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 127 din 7 noiembrie 2024 privind unele măsuri în domeniul social
Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 1124 din 11 noiembrie 2024

ORD DE URGENTA 127 07/11/2024 – Portal Legislativ

Având în vedere consecințele generate de actualul context socioeconomic asupra angajatorilor, care au condus la declanșarea procedurilor de insolvență, aceștia fiind astfel în imposibilitatea de a realiza venituri care să permită plata salariilor, precum și a celorlalte drepturi bănești stabilite în contractele individuale de muncă și/sau în contractele colective de muncă,luând în considerare necesitatea prevenirii creșterii ratei șomajului la nivel național, inclusiv prin promovarea urgentă de soluții legislative menite să asigure extinderea protecției sociale acordate salariaților angajatorilor aflați în insolvență,ținând seama că dispozițiile Legii nr. 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale, cu modificările ulterioare, asigură în prezent suportarea din Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale numai a indemnizațiilor pe care angajatorii au obligația de a le plăti salariaților pe durata întreruperii temporare a activității, în condițiile în care aceeași obligație subzistă în sarcina angajatorilor, potrivit dispozițiilor invocate, și în situația reducerii activității,în considerarea faptului că pot fi…

Citește mai mult

Dezbatere. „Alegeri prezidențiale S.U.A. 2024”

Fundația Europeană Titulescu organizează marți, 12 noiembrie 2024, începând cu ora 16.30, dezbaterea „Alegeri prezidențiale S.U.A. 2024”. Invitați speciali: prof.univ. dr. Dan Dungaciu, analist politic, Dan Constantin, senior editor – UZPR. Moderator: prof. univ. de. Adrian Năstase, președintele FET. Evenimentul se va desfășura la Casa Titulescu, Șos. Kiseleff nr. 47, sector 1, și va fi transmis live pe pagina de Facebook și canalul de YouTube al Fundației. Foto: Facebook

Citește mai mult

Valentin Lădar:
„Voi continua să pictez pentru bucuria pe care o descopăr lucrând” (de Ioan Vasiu)

IOAN VASIU: Domnule profesor, sunteți un artist plastic apreciat și bine cunoscut în județul Hunedoara și nu numai. Când și în ce împrejurări ați început activitatea artistică? VALENTIN LĂDAR: Desenez din fragedă copilărie și spun asta bazându-mă pe desenele păstrate de mama pe când încă nu împlinisem doi ani. La grădiniță eram îndemnat să desenez cai, pe care educatoarea noastră îi arăta la inspecțiile apărute. Dar,firesc este să consider activitatea artistică ca o preocupare conștientă și consecventă abia după terminarea liceului, când am început o pregătire sistematică sub îndrumarea maestrului…

Citește mai mult

Cea mai recentă apariție editorială semnată de poeta timișoreană Marioara Rus: „Călători în ceață” (de Gheorghe A. Stroia)

O bucurie, desigur, prin care ni se dezvăluie pas cu pas o poezie clară, lucidă, încărcată de emoție și de sentimente, cu opriri între două bătăi de inimă, în stațiile pe care viața ni le deschide în cale. Copilăria, adolescența, maturitatea, iubirea, natura, Dumnezeu, toate sunt prezente aici, înscrise cu acribia și dedicația unui cronicar adevărat, care dorește să facă nu neaapărat un inventar al vieții, ci al sinelui înrămat în amintire, întru redescoperirea motivației de a merge mai departe. Un volum special, care se face încă de la prima…

Citește mai mult

Mondializare. Tendințe imposibil de controlat (de Emilian M. Dobrescu)

Creșterea prețului locuințelor Prețurile locuințelor au crescut cu 54% în Statele Unite ale Americii, cu 32% în China și cu aproape 15% în Uniunea Europeană între 2015 și 2024. Deși au fost implementate politici de creștere a ofertei și de reglementare a chiriilor, impactul acestora a fost limitat și problema locuirii a devenit tot mai presantă. Soluțiile propuse, precum construirea mai multor locuințe, plafonarea chiriilor, investițiile în locuințe subvenționate și restricționarea achiziției de proprietăți de către străini, nu au reușit să detensioneze piațele imobiliare din aproape toate țările, în special…

Citește mai mult

Studiu. „Efectul prietenilor bogați” asupra finanțelor personale

Un studiu recent, publicat de Biroul Național de Cercetare Economică din SUA, a examinat rețelele sociale a peste 27 de milioane de utilizatori de Facebook, alături de datele declarațiilor fiscale, pentru a înțelege modul în care prieteniile afectează comportamentele financiare. Cercetătorii au descoperit că oamenii cu mai mulți prieteni cu venituri mari aveau șanse semnificativ mai mari să investească în acțiuni și să mențină conturi de economii, chiar și după ce s-au evaluat factori precum educația, veniturile și alfabetizarea financiară. „Având în vedere că rentabilitatea totală a pieței de valori…

Citește mai mult

Nouă apariție
a revistei „Mărturii Maramureșene” (de Radu Botiș)

Numărul 20-21,an VI, 2024 al revistei Mărturii Maramureșene, a apărut sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) și Ars Vivat, oferind cititorilor o colecție bogată de articole și creații literare ce reflectă cultura, istoria și spiritul Maramureșului. Cu un total de 137 de pagini, acest număr reunește contribuții de la autori renumiți, prezentând o diversitate tematică impresionantă. Din Cuprins: Gelu Dragoș: Cui ne încredințăm sufletul? (EDITORIAL) Radu Botiș: Omul creștin, etalon pentru societate în ansamblul ei I.L.L.: Politicianul corupt – Devoratorul Democrației Cezarina Adamescu: Chip și spirit. Ochiul neadormit al milei fratele meu, Omul Cleopatra…

Citește mai mult

De ce echilibrul financiar
în relații înseamnă renunțarea la vechile tipare. Interviu cu Simona Soare (de Marius Herscu)

Pe măsură ce societatea evoluează rapid, cuplurile sunt provocate să renunțe la tiparele tradiționale și să-și redefinească relația cu banii. Cum pot partenerii să adopte o abordare modernă și echilibrată în gestionarea finanțelor comune, ne explică jurnalista, trainer și speaker în dezvoltare personală și profesională, Simona Soare. Din recomandările ei, aflăm cum putem construi o relație bazată pe respect și colaborare autentică, care să facă față dificultăților financiare. – Există un standard tradițional în care bărbatul ar trebui să fie responsabil financiar într-o relație? Cum vă raportați la acest standard?…

Citește mai mult

Legi bazate pe informații false (de Roxana Istudor)

De-a lungul istoriei, guvernele au adoptat uneori politici bazate pe date greșite, neînțelegeri, infoemații false sau chiar mituri. Unele dintre aceste politici au avut un impact durabil asupra societății, modelând comportamentul public, influențând tendințele economice sau restrângând libertăți – toate bazate pe informații care s-au dovedit ulterior incorecte. Epoca prohibiției din Statele Unite, pusă în aplicare prin Legea Volstead, a urmărit să reducă consumul de alcool, despre care reformatorii credeau că este rădăcina bolilor sociale precum sărăcia, violența domestică și criminalitatea. Avocații prohibiției s-au bazat pe date exagerate care sugerau…

Citește mai mult

Marius Manta, distins
cu Premiul Special al Juriului la Festivalul internațional de creație „Vrancea literară”

La Festivalul internațional de creație „Vrancea literară”, desfășurat în octombrie 2024, jurnalistul și scriitorul Marius Manta, redactor la revista „Ateneu”, a primit Premiul Special al Juriului, la secțiunea Critică dialogică, pentru volumul „Cuvântul și carele de foc”, volum scris în colaborare cu Ion Fercu. Despre „Cuvântul și carele de foc. O aventură subiectivă în poetica ființării” (București, Ed. Eikon, 2023), criticul literar Petre Isachi spunea într-o cronică publicată în ianuarie 2024, în Revista „Ateneu”, că este „o carte a interiorității, a labirintului interior, ce ne învață să înțelegem omul în…

Citește mai mult

Cooperare franco-germană pentru un motor
de căutare european

Două companii europene de motoare de căutare au anunțat că lucrează la o infrastructură în Europa pentru a oferi utilizatorilor de internet o alternativă europeană de căutare. Infrastructura, numită European Search Perspectives (EUSP), are sediul la Paris și este creația companiei germane Ecosia și a firmei franceze Qwant. Motorul de căutare va fi operațional în 2025 și va fi disponibil atât în germană, cât și în franceză. Scopul proiectului este de a construi suveranitatea digitală europeană și de a folosi platforma pentru a oferi o bază pentru infrastructura de inteligență…

Citește mai mult