◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024
Dezastru umanitar pandemic în România

România este în plin dezastru umanitar, cu 561 de morți de covid în 24 de ore. 26 septembrie 2021 a fost ziua cu cel mai negru bilanț de la începutul pandemiei și a întărit poziția României pe primul loc la decese în pandemie, raportat la populație, în ultimele săptămâni. Calamitatea şi năpasta umanitară care au evoluat de peste o lună reies și din comparațiile cu alte state sau cu evenimente tragice din trecut. România trece printr-un „dezastru umanitar”, iar în 24 de ore a înregistrat o mortalitate cauzată de COVID…

Citește mai mult

Tradiție etnografică la Pucioasa, județul Dâmbovița

Localitatea Pucioasă din județul Dâmbovița, deși în anul 1930 a trecut de la statutul de sat la cel de oraș, nu și-a pierdut nicio clipă respectul pentru tradiții, reprezentat atât prin diverse activități culturale, cât și prin Muzeul de Etnografie care funcționează aici, pe strada Radu Cosma, într-o casă ce a aparținut familiei Mihalache Dobrescu. Aceasta este alcătuită din parter, etaj, prispă și foișor din lemn sculptat. Muzeul, prin imagini, citate din opere reprezentative precum Alexandru Vlahuță „România pitorească” și Monografia localității, realizată de profesorul Stancu Dumitru, expoziții, reprezintă și…

Citește mai mult

UZPR UK, dorința care a prins viață

Scurtă călătorie în timp, alături de D.D. Glăvan Călătorind înapoi în timp, ajungem la 6 octombrie 2014 când, aproape de miezul nopţii, primesc un e-mail din partea lui Doru Dinu Glăvan, cu un subiect pe care, zărindu-l înainte de a lectura întregul conţinut, m-a bucurat: „O eventuală vizită”. Cu doar câteva zile înainte, îl sunasem – era una dintre convorbirile noastre obişnuite pe care o aveam lunar, în care îi povesteam ultimele ştiri din Ţara Galilor. Cum pe vremea aceea eram doctorand la Londra şi făceam naveta între cele două…

Citește mai mult

„Lecţia de Istorie Vie” pentru copiii românilor din Spania

Muzeul Naţional de Istorie a României şi Asociaţia „Terra Dacica Aeterna” anunţă derularea proiectului „Lecţia de Istorie Vie” în cadrul expoziţiei „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane”, deschisă la Muzeul Naţional de Arheologie din Madrid. Potrivit unui comunicat al MNIR, la „lecţie” vor participa elevii care urmează cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească din Spania, reprezentanţii asociaţiei amintite urmând să realizeze o serie de prezentări de vestimentaţie, podoabă şi echipament specifice dacilor şi romanilor, cu ajutorul replicilor special create. Expoziţia „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi…

Citește mai mult

Festivalul Filmului Românesc, ediția a VIII-a, la Seattle, SUA

Festivalurile de filme independente din întreaga lume ajută la evidențierea celor mai talentați regizori. O astfel de manifestare culturală la Seattle este centrată pe filmele românești și le aduce în America de Nord în fiecare an. Găzduit de Societatea Culturală Română Americană (ARCS), Festivalul Filmului Românesc își derulează cea de-a VIII-a ediție în perioada 12-21 noiembrie. „Libertatea de exprimare este un privilegiu pe care nu l-am avut întotdeauna” Otilia Baraboi este Director Executiv al ARCS și co-fondatorul Festivalului Filmului Românesc. Jurnalist și profesor la Universitatea din Washington, Otilia s-a mutat…

Citește mai mult

În premieră, Facebook oferă o estimare a nivelului de hărţuire pe propria platformă

Pentru prima dată în istoria sa, Facebook a dezvăluit frecvenţa apariţiei hărţuirii şi „bullying”-ului pe platforma sa, anunţând că acest tip de conţinut a apărut de 14-15 ori la fiecare 10.000 de vizualizări pe site, în al treilea trimestru al anului 2021. Compania, care şi-a schimbat recent numele în Meta, a comunicat, de asemenea, că acest tip de acţiune apare de 5-6 ori la 10.000 de vizualizări pe Instagram. Facebook, aflată de mult timp sub observaţie pentru modul în care gestionează abuzurile, a ajuns în centrul atenţiei după ce o…

Citește mai mult

Jurnaliștii din Crimeea, în „detenție la locul de muncă”

Arestările în masă ale activiștilor și presiunea în creștere continuă asupra jurnaliștilor sunt la ordeinea zilei în Crimeea. Organizația nonprofit Crimean Solidarity a realizat un raport care a pornit de la declarațiile jurnalistului civic Zidan Adzhikelyamov, citat de Ukrinform. „Am observat comportamentul flagrant al forțelor de securitate, care au reținut persoane ce au ajuns în tribunale… Activiștii au fost îngrămădiți în autobuz, iar apoi au fost ținuți la secția de poliție”, a spus Adzhikelyamov. Potrivit jurnalistului, cei reținuți au fost acuzați pentru încălcări ale regulamentelor organizării de evenimente în masă…

Citește mai mult