Sub acest generic vor fi inaugurate standuri permanente de carte la Biblioteca Metropolitană Mihail Sadoveanu din București (str.Tache Ionescu, nr.4, sec.1), în ziua de 1 decembrie – Ziua Națională a României și la Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I” (str. Boteanu nr.1), în ziua de 15 ianuarie – Ziua Culturii Naționale.
Cu această ocazie, facem apel către autorii și editurile din Chișinău de a contribui printr-o donație de carte la realizarea acestui proiect (câte 2 exemplare/titlu, pentru cărțile editate în limba română, după 1989).
Amenajarea unui stand permanent de carte în 2 dintre cele mai prestigioase instituții de cultură din România va contribui la conectarea directă a cititorilor din țară la producția literară din Basarabia, editată pe parcursul celor 30 de ani de scriere în grafia latină. Totodată, prezentarea contribuțiilor științifice notabile în domenii de cercetare precum istorie, antropologie, arheologie, geografie, medicină, critică literară, teatru, arhitectură, pedagogie, muzeografie, muzeologie etc. va contribui la impulsionarea schimburilor academice, a proiectelor de cercetare comună.
Este un gest de recunoaștere a valorii oamenilor de cultură și a cercetătorilor din Basarabia, dar și un vector de promovare a cărții basarabene în spațiul românesc extins.
Donațiile de carte pot fi făcute:
București:
– în cadrul Tărgului de carte Gaudeamus (20-24 noiembrie 2019, Romexpo, pavilion B2), standul de carte Eurodidactica, (persoana de contact Rodica Ursu, tel. 0745077755)
– Asociația Tighina, Calea Văcărești nr.252-254, (persoana de contact Alexei Paluță, tel.0721182367)
Chișinău:
– sediul TVR Moldova, str. Alexei Sciusev, nr.31, (persoană de contact Nicolae Mocanu, tel. 069784876)
Partenerii proiectului “ Cartea care ne unește”. În aceeași limbă , din Basarabia, cu drag:TVR Moldova, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, săptămânalele Literatura și arta și Făclia, Asociația de dezvoltare pentru România și Asociația Europeană de Strategii Politice Nicolae Costin , Asociația Syllabus, Asociația Tighina.
Iuliana Gorea Costin / UZPR