◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024
Sub semnul Dialogului, o nouă ediție a Seratelor „Eminescu jurnalistul”

Luni 11 noiembrie 2019, la Institutul Cultural Român  a avut loc o nouă ediție a tradiționalei, deja, Serată „Eminescu Jurnalistul”. Moderatorul ediției a fost, de data asta președintele UZPR, Doru Dinu Glăvan. Serata a fost deschisă, ca de obicei, prin lectura unui text emblematic din publicistica lui Eminescu, moment punctat, ca de aproape fiecare dată, de Miron Manega, sub titulatura rubricii „De la Eminescu citire”. Textul a fost extras dintr-un articol publicat în TIMPUL, la 8 noiembrie 1877 și relevă esența teoriei statului organic a marelui poet și jurnalist: „Dar…

Citește mai mult

”Cartea care ne unește”. În  aceeași limbă , din Basarabia, cu drag

Sub acest generic vor fi inaugurate standuri permanente  de carte la Biblioteca Metropolitană  Mihail Sadoveanu din București (str.Tache Ionescu, nr.4, sec.1), în ziua de 1 decembrie  –  Ziua Națională a României și la  Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I” (str. Boteanu nr.1), în ziua de  15 ianuarie – Ziua Culturii Naționale.   Cu această ocazie, facem apel  către autorii și  editurile din Chișinău de a contribui printr-o donație de carte la realizarea acestui proiect (câte 2 exemplare/titlu, pentru cărțile  editate în limba română,  după 1989).  Amenajarea unui stand permanent de carte în 2 dintre cele mai…

Citește mai mult

Festivalul Craiova Muzicală 2019 se deschide vineri cu spectacolul Tudor Gheorghe_Degeaba 30

Festivalul Craiova Muzicală 2019, ediţia 46 15 noiembrie – 6 decembrie              Ediţia de anul acesta a Festivalului „Craiova Muzicală” aduce o diversitate de concerte, explorând zone culturale şi epoci diferite. Deschiderea evenimentului, pe 15 noiembrie, cu  „Degeaba 30/ TUDOR GHEORGHE”, dirijor şi orchestrator – MARIUS HRISTESCU, este cel mai complex şi cel mai dramatic mesaj social exprimat pe o scenă, de la revoluţie până în prezent. Spectacolul are la bază un concert mai vechi al lui Tudor Gheorghe, intitulat „Mie-mi pasă”, realizat în memoria martirilor de la Timişoara şi…

Citește mai mult

Buria de a trăi în proza recentă a Veronicăi Pavel Lerner

Noua carte a Veronicăi Pavel Lerner, intitulată  Disonanțe de bon-ton, apărută la Coresi Publishing House, 2019, îmi face cu ochiul irezistibil, așa cum stă așezată pe masa mea de scris, ademenindu-mă cu coperta hazlie și cu strașnica idee de a fi  solicitat colaborarea graficienei Adelaida Mateescu, artistă care a ilustrat pe un ton comic situațiile dezvăluite de autoare în textele sale. La modul mărturisit, Veronica Pavel Lerner îndrăgește genul prozei umoristice, dacă ar fi să reținem din schița Dintr-una-ntr-alta, cu sonor că, aflată într-o sală de așteptare la medic, ea…

Citește mai mult

Ultimele zile ale lui Tupac Shakur

La 7 septembrie 1996, Tupac Shakur a fost împușcat în Las Vegas; el a murit șase zile mai târziu. În ultimele zile, înainte de moartea sa, viața lui Tupac a inclus compunerea unei melodii, turnarea unui film, activismul, romantismul și realizarea unor planuri pentru un viitor departe de Death Row Records (casa sa de discuri). Cariera actoricească lui Tupac Shakur era înfloritoare Deși a fost cunoscut pentru muzica sa, Tupac Shakur a fost un actor talentat care a apărut în mai multe filme. În vara lui 1996, a prezentat emisiunea Gang…

Citește mai mult

Conferință de joi despre Mahalaua Gorgani, susținută de Doina Ruști

Muzeul Municipiului București vă invită joi, 14 noiembrie 2019, ora 18.30, la conferința „Mahalaua Gorgani din București la finele secolului al XVIII-lea”, susținută de Doina Ruști, la Palatul Suțu (Bulevardul Ion C. Brătianu 2).Coordonator: Cătălin D. Constantin. Gorganul din București, existent și astăzi, a suscitat interes în mod constant, de-a lungul timpului. S-a spus despre el că ar fi o necropolă medievală sau un loc al comorilor. În vârful lui a fost clădită o biserică (Sf. Ilie Gorgani), iar în jur s-au format cu timpul mahalaua, apoi plasa Gorgani. Exista…

Citește mai mult

Mitul lui Dracula și Transfăgărășanul simbolurile Argeșului la Târgul de Turism

Sub genericul ”România de la Argeș”, cele mai reprezentative repere turistice ale României, precum Transfăgărășanul, Cetatea lui Dracula de la Poienari, Mânăstirile din Argeș, Muzeul în aer liber de la Golești și Fabrica lui Moș Crăciun de la Curtea de Argeș vor fi atracțiile Argeșului la actuala ediție a Târgului de Turism al României care va avea loc la Romexpo București. Manifestarea se desfășoară între 14 şi 17 noiembrie 2019, la complexul expozițional, unde se vor întrece în oferte de vacanţă peste 230 de firme expozante din 16 ţări. Amintim…

Citește mai mult

Excursie educativă într-o zi de toamnă românească

O zi frumoasă de noiembrie. Soarele strălucea pe bolta senină creând o atmosferă pe care  ne-am obișnuit să o numim de toamnă românească. Credem că acest moment recreativ ar fi fost avut în vedere de organizatorii unei excursii gratuite și oferite din suflet celor 21 de elevi ai Școlii Gimnaziale „Hadrian Daicoviciu” din Orăștioara de Sus. Este vorba despre elevii care în perioada cursurilor stau la internatul școlii, iar organizatori au fost angajații Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara. Împreună cu profesorii însoțitori, acești elevi au vizitat instituția organizatoare unde, din partea…

Citește mai mult

Seniorul

 Sufletele mici nu se pot ridica niciodată la gânduri  mari / Corneliu Coposu Seniorul – aşa i se adresa o țară întreagă.  Astfel  a rămas în amintire.Aşa a fost evocat în seara de 11 noiembrie 2019 , în Sala Mare a  Teatrului  Naţional  Ion Luca Cara-giale din Bucureşti, la 24 de ani de la trecerea în nemurire  Corneliu Coposu.Gala Corneliu Coposu – ediţia a IV-a, organizată de Fundaţia Corneliu Coposu împreună cu Fundaţia Hanns Seidel şi Fundaţia Academia Civică a inclus   lansarea cărţii de poezii,  concepute în închisorile comuniste şi…

Citește mai mult