Comisia Europeană a lansat un apel pentru înfiinţarea unor „fabrici de inteligenţă artificială” (IA) pentru a stimula poziţia de lider a Europei în domeniul inteligenţei artificiale de încredere, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
Potrivit Bruxelles-ului, citat de Agerpres, fabricile de IA vor fi create în jurul reţelei UE de supercalculatoare de talie mondială de calcul european de înaltă performanţă (HPC) şi vor fi disponibile pentru o serie de utilizatori europeni, cum ar fi întreprinderile nou-înfiinţate, industria şi cercetătorii.
Potrivit CE, fabricile de IA vor reuni ingredientele esenţiale pentru succesul IA: puterea de calcul, datele şi talentul. Acestea îi vor ajuta pe dezvoltatorii de IA să îşi formeze modelele de IA generativă de mari dimensiuni utilizând supercalculatoarele EuroHPC şi oferind acces la servicii de date, de calcul şi de stocare. Fabricile vor fi conectate în reţea în întreaga Europă, oferind un cadru european unic de colaborare în domeniul IA. „Odată cu lansarea fabricilor de IA, mobilizăm unul dintre cele mai mari atuuri ale Europei: supercalculatoarele noastre de talie mondială. Fabricile de IA vor servi drept ghişeu unic pentru întreprinderile nou-înfiinţate din Europa în domeniul IA, ajutându-le să dezvolte cele mai avansate modele de IA şi aplicaţii industriale. Astfel, Europa va deveni cel mai bun loc din lume pentru o IA de încredere”, a declarat comisarul UE pentru piaţa internă, Thierry Breton.
Fabricile de IA vor fi conectate la iniţiativele statelor membre în domeniul IA, creând un ecosistem de IA dinamic. Fabricile vor beneficia, de asemenea, de instalaţiile de testare şi experimentare ale Europei şi de centrele de inovare digitală. Fabricile de IA vor stimula dezvoltarea şi validarea aplicaţiilor industriale şi ştiinţifice ale IA în sectoare-cheie europene, cum ar fi asistenţa medicală, energia, automobilele şi transporturile, apărarea şi industria aerospaţială, robotica şi industria prelucrătoare, tehnologiile curate şi agri.
Cererea de propuneri lansată marţi de întreprinderea comună EuroHPC va fi deschisă în permanenţă până la 31 decembrie 2025, primul termen fiind 4 noiembrie 2024 şi datele-limită ulterioare o dată la trei luni, atât timp cât sunt disponibile fonduri. Această cerere de propuneri va fi sprijinită de o contribuţie a UE de aproape un miliard de euro din partea programului Europa digitală şi a programului Orizont Europa şi de o finanţare egală din partea statelor membre.
Foto: pixabay.com