Jurnalismul constructiv reprezintă o evoluție în domeniu, urmărind să ofere o viziune mai echilibrată și mai plină de speranță asupra lumii. Încorporând soluții și evoluții pozitive în relatare, aceast tip de jurnalism poate angaja publicul, poate construi încredere și promovează dezbaterea publică informată. Această abordare nu se referă la înlocuirea jurnalismului tradițional, ci la îmbunătățirea acestuia, arătând ceea ce funcționează alături de ceea ce nu.
Ida Løvdahl Alvsen, de la Universitatea Nord, din Norvegia, subliniază că jurnalismul constructiv înseamnă „a vedea lumea cu ambii ochi”. Institutul de la Universitatea Aarhus, fondat de jurnalistul danez Ulrik Haagerup, susține acest lucru prin promovarea unor raportări riguroase și critice atât asupra problemelor, cât și asupra progresului, notează reutersinstitute.politics.ox.ac.uk.
Combaterea evitării știrilor, refacerea încrederii între mass-media și public
Jurnalismul constructiv se confruntă cu provocări – după cum arată Peter Bro, de la Centrul pentru Jurnalism de la Universitatea din Syddansk, conceptual a ajuns să aibă interpretări și practici variate, iar astăzi, jurnalismul constructive încearcă să abordeze
evitarea știrilor, impactul psihologic negativ (expunerea continuă la știri negative poate duce la „sindromul lumii medii”, în care publicul percepe lumea ca fiind mai periculoasă decât este; jurnalismul constructiv oferă o viziune echilibrată), încrederea în mass-media, atât de importantă într-o eră a „știrilor false” și a polarizării (jurnalismul constructiv ajută la refacerea încrederii între instituțiile de știri și audiența acestora, oferind știri echilibrate).
De exemplu, NRK, radiodifuzorul public din Norvegia, își propune să fie lider în jurnalismul constructiv în regiunea nordică – SVT, radiodifuzorul național suedez, se concentrează pe evidențierea eforturilor locale de a rezolva problemele, prezentând astfel o perspectivă mai nuanțată și centrată pe om, iar în Finlanda, La Yle, radiodifuzorul național, acționează începând cu o problemă clară și căutând, prin intermediul jurnalismului, soluții viitoare. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com