◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.11.2024

Mișcarea ca stare de spirit și terapie a sufletului; fotbalul, simbolul fericirii simple

„Sportul te învață să ai caracter, să joci după reguli, te învață să știi

ce înseamnă să câștigi, și să pierzi,

te învață ce este viața”  (Bille Jean King)

 

Sub semnul aproape dumnezeiesc al acestui citat, plin de înțelepciune și motivație, cu toată toropeala de afară, iubitorii de mișcare și ai stării de bine, printre care foști fotbaliști, antrenori, conducători, arbitri dar și iubitori de la alte sporturi, acum seniori veritabili, și-au dat întâlnire pe cocheta arenă Tineretului din municipiul Lugoj. Prilej deosebit  de a onora invitația organizatorilor (amfitrion de excepție domnul Constantin Goloșie, un împătimit  al fotbalului, fost practicant și în timpul liber actor) ca participanți la „Cupa Respect” la mini-fotbal old boys, ediția cu numărul 13, care n-a fost cu ghinion, ci dimpotrivă, un eveniment care continuă o frumoasă tradiție de prietenie și ospitalitate specifice aici, în Banat. Mișcarea înseamnă viață, este o stare de spirit și o terapie a sufletului.

Ora 10:30. Cu toată canicula care a pus stăpânire pe aproape toată țara și care a cam limitat entuziasmul „tinerilor” protagoniști, dar și perioada de concedii și vacanțe, la startul competiției s-au prezentat echipele: Bucovina Suceava, Mureșana Mândruloc, județul Arad, Fan Club Sport din Baia Mare, jud.Maramureș, Flacăra Făget, F.C Vulturii Bazoșul Nou și bineînțeles, echipa organizatoare și gazdă, câștigătoarea ediției de anul trecut, Amicii Veseli din Lugoj, toate din județul Timiș.

După deschiderea oficială și instruirea participanților, arbitrii și-au luat în serios misiunea și faptul că denumirea competiției are la bază respectul și onoarea combatanților din teren, dar și a privitorilor din tribune – n-au făcut uz de niciun cartonaș, galben ori roșu. S-au jucat meciuri organizate în grupe, 7 plus 1, două reprize a 15 minute, simultan pe două terenuri amenajate corespunzător.

În faza finală, pentru locurile 5-6, Bucovina Suceava a învins F.C. Bazoș Nou cu scorul de 5-3, pentru locurile 3-4 Făget a învins Arad cu 7-3, iar în meciul decisiv pentru desemnarea câștigătoarei Cupei RESPECT, Amicii Veseli din Lugoj a învins Baia Mare cu scorul de 4-2.

Dincolo de vârsta jucătorilor, de astfel foarte ambițioși și dornici de a demonstra că mișcarea este o motivație în plus a stării de spirit de bine, așa cum am menționat la început și, deși căldura și-a pus vizibil amprenta pe dinamica jocului de fotbal, am aplaudat multe reușite, s-au înscris peste 50 de goluri, prin șuturi de la distanță, cu capul ori cu câlcâiul. Și ca un aspect lăudabil pe terenul doi din incinta „Arenei” mari, două echipe de copii alergau cu „ardoare” pentru a avea posesia balonului rotund și a face ce știu ei cel mai bine, în speranța că în curând vor ajunge fotbaliștii de mâine, cu care ne vom mândri. Nu șe știe; este bine că ,,lumea” se mișcă.

Învingător ori învins, sportul este limbajul universal, este o binevenită și vindecătoare terapie a sufletului, pentru a face mișcare nu trebuie să ai un antrenor personal, ci doar în trup să existe o voce înterioară care te cheamă irepetabil ; niciodată, oricât ar fi de greu, să nu te oprești – totul se rezolvă prin răbdare, pasiune și muncă. Dacă ești perseverent din aceste ipostaze, poți învăța multe noțiuni ce îți pot defini mai târziu caracterul, în orice competiție și în societate.

În acest context, pentru refacere a condiției fizice, organizatorii, cu sprijinul sponsorilor de tradiție ai competiției, pentru care le mulțumim, ne-au invitat la Pensiunea „Moara cu Noroc” din apropierea Lugojului, undeva în comuna Balinț, pe malul Begăi, o locație de excepție, chiar dacă izolată topografic – este o oază de liniște și deconectare și nu duce lipsă de iubitori de drumeție. Aici am avut prilejul de a socializa, pe fond muzical, în compania participanților și invitaților speciali, la mese pline cu bunătățuri tradiționale din Banat, pregătite și servite de un personal calificat și generos în ospitalitate.

Aici a avut loc și festivitatea de premiere. Domnul Constantin Goloșie, în aplauzele tuturor participanților, a înmânat cupe reprezentative și Diplome de excelență câștigătorilor, ca un semn de prețuire și respect pentru generația vîrstei a treia, care continuă și se străduiește cu demnitate să țină pasul cu timpul care în marea sa trecere nu ne iartă. Au primit diplome: cel mai bun portar al turneului Pop Lucian, de la echipa Vulturii din Bazoșul Nou, cel mai tehnic jucător Ștefan Rezner, de la Fan Club Sport Baia Mare, golgheterul turneului Eugen Miculescu, de la Amicii Veseli Lugoij și Dumitru Poteraș pentru old boys (73 de ani), de la Flacăra Făget-Timiș.

Atmosfera de adevărată sărbătoare a fotbalului și a reîntâlnirii anuale a fost întregită de  Ansamblul „Lugojana” – maestru coregraf Puiu Munteanu – și tinerii dansatori care ne-au impresionat prin interpretare și ținută artistică deosebită: Andrei Boca, Maria Boca, Lavinia Ianculescu, Bogdan Lazăr, Lorena Mircu, Ionuț Gașpar,Raisa Maga, Alexia Șendroiu, David Foale, Deian Simonescu, Ana-Maria Ardelean și Bogdan Munteanu care după dans ne-a încântat la acordeon cu o ,,repriză” de cântece sârbești. Deasemeni formația ,,Frații Drăgan” (Silviu, Ovidiu, Ionică, Iorga) un brand cunoscut în arealul cultural-artistic bănățean și nu numai. Soliști de cursă lungă, spectacol autentic și bună dispoziție: Costică Bambu și Alexandra Lengyel-AMYRA. Și nu în ultimul rând, Dragoș Petru, din Mândruloc, jud. Arad, rapsod popular de notorietate un patriot autentic și mare iubitor de „Crăișorul munților”Avram Iancu.

Și dacă am început cu un citat, să încheiem tot cu un citat mobilizator și plin de motivație și speranță; „Se pare că timpul este mișcarea sferei, pentru că prin aceasta se măsoară celelalte mișcări, iar timpul se măsoară prin această mișcare” (Aristotel).

Mulțumiri organizatorilor (Amicii Veseli, manager Constantin Goloșie) Comisiei tehnice (Costel Subțire, Andrei Eneșca, Constantin Goloșie, Ovidiu Neiconi și prietenul Amicilor Veseli, Doru Huzu de la Mureșana Mândruloc jud. Arad) Brigăzii de arbitri (Gabriel Goloșie, Neluțu Artan, Rareș Torok,Vasile Ovidiu), sponsorilor și tuturor susținătorilor implicați trup și suflet în desfășurarea unor astfel de evenimente benefice semenilor și comunității.

ȘI SĂ NE (RE)VEDEM CU BINE ȘI LA ANUL!

 

Dumitru Buțoi / UZPR Timișoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *