◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.11.2024
Ziua Mondială a Știrilor, sub sloganul „Alegeți adevărul”

Global News Media lansează campania „Alege adevărul” pentru Ziua Mondială a Știrilor 2024, care se va celebra pe 28 septembrie. Inițiativă globală a industriei media de știri pentru a arăta valoarea jurnalismului, această cwelebrare are o însembnătate mai pregnant ca oricând, în noianul de informații false, de dezinformare și de propagandă care abundă, zguduind fundamentele democrației consolidate.
Campania „Alegeți adevărul”, creată de Daily Maverick, din Africa de Sud, una dintre cele mai importante organizații de știri din acest stat, construită pe un puternic simț al serviciului public, se anunță o zi de  conștientizare concentrată pe audiență și evidențiază valoarea și necesitatea unui jurnalism puternic.
Concepută în 2017 de redactorul șef al Globe and Mail, David Walmsley, ultima derulare a campaniei a fost susținută de peste 500 de redacții. Anul acesta, co-organizatorii Canadian Journalism Foundation (CJF) și World Editors Forum, rețeaua de editori din cadrul World Association of News Publishers (WAN-IFRA), organizație globală a presei, s-au asociat cu Daily Maverick pentru a desfășura o campanie puternică în 2024, pe care organizațiile de știri o pot împărtăși cu publicul inclusiv în perioada premergătoare datei de 28 septembrie. „Deși jurnalismul de pretutindeni luptă să-și mențină statutul și relevanța, în fiecare zi ajungem să simțim…

Citește mai mult

Radiodifuzorii publici din statele nordice implementează pe scară largă
jurnalismul constructiv

Jurnalismul constructiv reprezintă o evoluție în domeniu, urmărind să ofere o viziune mai echilibrată și mai plină de speranță asupra lumii. Încorporând soluții și evoluții pozitive în relatare, aceast tip de jurnalism poate angaja publicul, poate construi încredere și promovează dezbaterea publică informată. Această abordare nu se referă la înlocuirea jurnalismului tradițional, ci la îmbunătățirea acestuia, arătând ceea ce funcționează alături de ceea ce nu.
Ida Løvdahl Alvsen, de la Universitatea Nord, din Norvegia, subliniază că jurnalismul constructiv înseamnă „a vedea lumea cu ambii ochi”. Institutul de la Universitatea Aarhus, fondat de jurnalistul danez Ulrik Haagerup, susține acest lucru prin promovarea unor raportări riguroase și critice atât asupra problemelor, cât și asupra progresului, notează reutersinstitute.politics.ox.ac.uk. 

Combaterea evitării știrilor, refacerea încrederii între mass-media și public
Jurnalismul constructiv se confruntă cu provocări  – după cum arată Peter Bro, de la Centrul pentru Jurnalism de la Universitatea din Syddansk, conceptual a ajuns să aibă interpretări și practici variate, iar astăzi, jurnalismul constructive încearcă să abordeze evitarea știrilor, impactul psihologic negativ (expunerea continuă la știri negative poate duce la „sindromul lumii medii”, în care publicul percepe lumea ca fiind mai periculoasă decât este; jurnalismul constructiv oferă o viziune echilibrată), încrederea în mass-media, atât de importantă într-o…

Citește mai mult

Inteligența artificială generativă „înghite”
conținut jurnalistic într-un ritm nemaivăzut

Ofertele de plată a conținutului între companiile de inteligență artificială și editorii de top se succed rapid. Cel mai recent acord, despre care se spune că este cel mai mare, a fost anunțat între OpenAI și News Corp., a lui Rupert Murdoch. „Pactul recunoaște că există o primă pentru jurnalismul premium”, a spus Robert Thomson, CEO News Corp. Japan Times menționează suma de 250 milioane de dolari pentru cinci ani, care include „despăgubiri în formă de numerar și credite”.
Acesta este cel mai recent parteneriat dintr-un val care se derulează în ultima perioadă. Financial Times a încheiat propriul acord cu OpenAI, urmat de Dotdash Meredith, proprietarul unor titluri precum revista People și Investopedia, al căror acord a inclus și o colaborare pe instrumente de publicitate. Alte tranzacții OpenAI sunt cu Associated Press, Axel Springer și Le Monde.
„Punem bazele unui viitor în care AI respectă profund, îmbunătățește și susține standardele jurnalismului de clasă mondială”, susține Sam Altman, CEO OpenAI.
Evoluțiile recente, spectaculoase, ale inteligenței artificiale generative i-au determinat pe unii giganți ai presei să prefere să încheie acorduri cu dezvoltatorii noilor tehnologii. „Fără un acord, ei vor folosi conținutul nostru într-un mod mai mult sau mai puțin riguros și mai mult sau…

Citește mai mult

ONU, Consiliul de Securitate. Cibermercenarii

Pe 20 iunie 2024, secretarul general al ONU, António Guterres, a evidențiat natura cu două tăișuri a spațiului cibernetic, subliniind potențialul său atât pentru beneficii imense, cât și pentru riscuri semnificative atunci când este utilizat greșit. La o dezbatere la nivel înalt a Consiliului de Securitate privind evoluția amenințărilor în spațiul cibernetic, găzduită de Republica Coreea, președintele Consiliului pentru luna iunie 2024, dl Guterres a subliniat puterea transformatoare a tehnologiilor digitale (https://news.un.org/fr/story/2024/06/1146511): „Descoperirile în tehnologiile digitale au loc cu viteza fulgerului, iar progresele digitale revoluționează economiile și societățile. Ele reunesc…

Citește mai mult

P(r)oza zilei: vâlva
Lacului Ghioroc

Motto: „Nu știu ce vrea să însemne tristețea din sufletul meu, e o veche poveste, pesemne, ce-mi stăruie-n minte mereu.” (Heinrich Heine – Loreley)   Poza alăturată a fost făcută pe malul Lacului Ghioroc în ANNO DOMINI 2011. Era într-o sâmbătă după amiază dintr-o zi de vară caniculară și, redactor la proaspăt înființatul site www.arq.ro, stăteam pe terasa restaurantului unde îmi închiriasem o cameră, hotărât să petrec aici noaptea, pentru a acoperi cât mai bine evenimentele prilejuite de Zilele Ghiorocului. Încercam, cu programul Zilelor … în față, să-mi planific cât mai eficient timpul, când m-am pomenit în raza vizuală cu o mână,…

Citește mai mult

Școala de vară pentru bursierii Academiei Române:
„Sub semnul istoriei”

Academia Română a organizat, în perioada 29 iulie – 2 august 2024, cea de-a treia ediție a Școlii de vară „Sub semnul istoriei”, dedicată elevilor care au câștigat bursă de merit din partea Academiei Române pentru anul școlar 2024-2025. Școala a fost organizată, la fel ca în anii precedenți, la Centrul de Dezvoltare Durabilă Țara Hațegului-Retezat, din localitatea General Berthelot, județul Hunedoara, entitate ce aparține Academiei Române. Cu o durată de cinci zile, Școala de vară este coordonată de prof. univ. dr. Ioan Bolovan, istoric, membru corespondent al Academiei Române,…

Citește mai mult

Poveste și legendă
de Ziua Timișoarei

După Adunarea Generală din 20 iulie, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România are toate motivele să-și exprime cu mai multă forță rolul de organizație de utilitate publică, îndemnurile făcute de noul Președinte Sorin STANCIU, fiind semnificative: „Să ne iubim marea noastră familie”, … în care „toți suntem egali”, iar de-acum: „Împreună, să mergem înainte!”. După participarea la Adunarea Generală de la București, membrii delegației de jurnaliști timișeni, Filiala UZPR „Valeriu Braniște”, în mod operativ au făcut cunoscute principalele aspecte de noutate. Pe lângă comunicările și discuțiile purtate în mediul propriu online,…

Citește mai mult

Începe Festivalul Sus la munte,
la Muscel

Ca în fieca vară, în orașul dramaturgului Tudor Mușatescu, Câmpulung Mușcel are loc deja tradiționlaul festival de folclor „Sus la munte, la Muscel”, care a ajuns anul acesta la  cea de-a XI-a ediție. Evenimentul, care se desfășoară pe parcursul a două zile, este organizat de Casa de cultură „Tudor Mușatescu”, cu sprijinul Primăriei Municipiului Câmpulung, și va avea loc în perioada 21 – 22 august 2024. Este un festival concurs la care pot participa tineri interpreți de muzică populară din întreaga țară, dar și din comunitățile românești din afara țării,…

Citește mai mult

Ion Luca Caragiale – scriitor
de geniu cu origini aromâne

Originile etnice balcanice ale lui Ion Luca Caragiale au născut multe controverse de-a lungul istoriei literaturii române, deși nu ar fi trebuit. Am recitit recent celebra biografie despre viața lui Ion Luca Caragiale scrisă de criticul și istoricul literar Șerban Cioculescu și publicată în 1940. Am recitit cu mare atenție și acribie și nicăieri între rândurile monografiei nu am descoperit un document care să ateste științific că familia lui Ion Luca Caragiale ar fi fost o simbioză balcanică etnică greco-albaneză. E adevărat în 1812, bunicul marelui dramaturg român era bucătar…

Citește mai mult

Atriul într-un temporar irevocabil. Prezentarea volumelor „Atrium” (de Victoria–Maria Pripon) și „Temporar irevocabil” (de Alexandru Pripon)

Miercuri, 7 august, cu ocazia deschiderii „Târgului de Carte, Folk și Poezie”,  ediția a III-a (7-14 august), la Căminul Cultural din 2 Mai a avut loc LECȚIA DE POEZIE numărul 650, marcă înregistrată „Excelența la Apollon”. În cadrul evenimentului au avut loc mai multe lansări de carte, dar, din motive subiective, mă voi opri asupra a două dintre ele. Redau, mai departe, un text pe care l-am lecturat în prezența unui public sosit din diferite colțuri ale țării, dornic de cultură și iubitor al cărților: Îmi revine deosebita plăcere de…

Citește mai mult

Profilul de ziarist și de scriitor al lui Ionel Marin. 
„În constelația ființei”

Cu o peripeție, din cauza Poștei Române, în sfârșit, am intrat în posesia ediției a 3-a a voluminoasei antologii a scriitorului Ionel Marin, membru UZPR și al Ligii Scriitorilor, intitulată „În constelația ființei ”, apărută la editura „Bogdania”, Focșani, 2024. Volumul care are 516 pagini, în format A 4, se deschide cu o prefață, intitulată „Poezia, în drepturile ei!”, semnată de Michaela Al. Orescu, din București, în care se specifică, în încheierea textului: „Poezia lui Ionel Marin ne vorbește despre delicata lui sensibilitate, o sinceritate strict necesară poeziei, formă de…

Citește mai mult

Concert „de zile mari” în parcul Zăvoi, din Râmnicu Vâlcea

Delia Diaconescu , prim violonista a Filarmonicii „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea concertat în compania colegilor săi din orchestra simfonică, luni, 29 iulie interpretând renumitele „Anotimpuri” semnate de a celebrul Antonio Vivaldi. Zăvoiul – acest loc legendar pentru orașul în care Anton Pann a glăsuit cu corul  dând avânt năzuințelor naționale la 1848, s-a dovedit o gazdă primitoare și pentru talentata violonistă. Aceasta, cu iscusință a demonstrat o tehnica impecabilă, și a reușit să creeze o conexiune profundă cu publicul dornic de muzică de calitate. Delia Diaconescu a studiat vioara…

Citește mai mult