◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024
Apel la contribuții pentru Simpozionul de Artă și Istoria Artei, Ediția a IV-a

Muzeul Municipiului București îi invită pe toți cei interesați să participe la Simpozionul de Artă și Istoria Artei, ediția a IV-a, care se va desfășura pe data de 12 noiembrie 2020. Tema noii ediții este „De la impresionism la postmodernism. Definiții, concepte, teoretizări”. Prin acest simpozion realizat în colaborare cu alte instituţii, Muzeul Municipiului Bucureşti îşi propune să pună la dispoziţia specialiştilor o platformă de prezentare a ultimelor cercetări din domeniu, să faciliteze comunicarea istoricilor de artă și specialiștilor activi în domeniul artistic la nivel naţional şi internaţional şi să…

Citește mai mult

16 august, Ziua naţională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni şi de conştientizare a violenţelor împotriva creştinilor

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat, joi, legea prin care se declară 16 august ca Ziua naţională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni şi de conştientizare a violenţelor împotriva creştinilor, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale de la București. Patriarhia Română îndeamnă, de Ziua naţională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni şi de conştientizare a violenţelor împotriva creştinilor, sărbătorită duminică, 16 august, la recuperarea memorială a martiriului creştin, la apărarea şi promovarea libertăţii religioase ca drept fundamental al persoanei. ‘În contextul în care şi astăzi în lume cei mai numeroşi martiri pentru credinţă sunt creştinii,…

Citește mai mult

A apărut revista Cadran (jurnal mureșean) nr.8/2020

„Lunar pentru minte, inimă și literatură”, Cadran(ul) (jurnal mureșean) arată și în al său număr 8 (august), care e ora în cultura mureșeană, fără a-și pierde racordul la pulsul național. Ca publicație care apare sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, revista „Cadran” și-a însușit unul dintre dezideratele Uniunii, acela de a spori vizibilitatea organizației, de a-i face cunoscute acțiunile sale. În acest sens, în sumar sunt incluse communicate despre Ședința Consiliului director, despre apariția numărului 18 al revistei Uniunii, precum și despre lansarea cărții lui Corneliu Vlad, „Cavalerii noilor…

Citește mai mult

Românii. Unde am ajuns?!!

Corespondență din Serbia Zilele trecute un înalt diplomat străin și bun prieten, urmărind cu mare interes protestele publice la adresa Consiliului Național Român, atât în mass-media de la noi, cât și din România, m-a întrebat de ce noi, românii, am ajuns atât de rău. Pentru că trăim în Serbia, îi răspund. Pentru că ne ignorăm noi înșine, apoi suntem ignorați de întreaga sferă socio-politică, culturală, educativă, asta însemnând că nu mai contăm chiar nici în autoguvernările locale și nu ne mai ia nimeni în seamă ca entitate responsabilă, relevantă, nici…

Citește mai mult

Îți poruncesc: Să plouă!

N-a plouat de câteva luni. Și s-a lăsat o secetă cumplită, care a compromis toată roada câmpurilor.  Primarul comunei a intrat în biroul adjunctului său și l-a amenințat: – Dacă nu va ploua nici în săptămâna următoare, să știi că aștept să-ți dai demisia! Ai înțeles?, se răsti edilul. – Păi, cum să fac eu, domnule primar, să plouă?, bâigui bărbatul disperat. –  Se vede că n-ai înțeles! Dacă seceta va continua, nu mai ai ce căuta la serviciu!, urlă edilul și ieși în grabă trântind ușa după el. Bietul…

Citește mai mult

O ALTFEL DE ISTORIE A LITERATURII ROMÂNE DIN BASARABIA

Nu poți ști cu adevărat ce e Basarabia fără  a cunoaște literatura ei. În ultimele două secole, literele basarabene au făcut, deopotrivă, istorie și cultură: acesta e laitmotivul scrierii volumului-enciclopedie „Vocația mărturisirii, Încolțirea Basarabiei” de Anastasia Dumitru, care se prezintă mai degrabă ca o Istorie a Literaturii Române din Basarabia, privită în ansamblul ei și în contextul literaturii române din toate timpurile, dar și ca o istorie a Basarabiei, văzută prin intermediul literaturii.  E urmărit sub toate aspectele procesul literar basarabean de după  1812, apoi – și cel de după…

Citește mai mult

Mogulul de presă și cunoscut critic al Chinei, arestat luni în Hong Kong, a fost primit ca un erou după ce a fost eliberat pe cauțiune

Jimmy Lai, un cunoscut mogul media și critic aspru al Chinei, a fost eliberat pe cauțiune, după ce luni a fost arestat în Hong Kong pe baza noii legi pentru securitate națională, scrie The Guardian.  Lai a fost arestat luni de autoritățile chineze pe motiv că „ar complota cu puteri străine”. Alături de el, alte șapte persoane au fost arestate, conform unui comunicat al poliției, acuzați fiind de „coluziune cu puteri străine pentru punerea în pericol a securității naționale” și „complot pentru comiterea de escrocherii”. Infracțiunea de „coluziune cu puteri străine” a apărut în codul…

Citește mai mult

„Poezia bate pandemia” 3 (13 august 2020, Tel Aviv)

Campania „Poezia bate pandemia” va continua prin ediția cu numărul trei, în data de 13 august 2020, la ora 17.00, prin live streaming pe pagina oficială de Facebook a Institutului Cultural Român de la Tel Aviv: https://www.facebook.com/icr.telaviv/, cu un eveniment literar organizat de Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din Israel, dedicat literaturii româno-israeliene. Evenimentul „Poezia bate pandemia 3” va consta într-un atelier în cadrul căruia poeți din Israel și din România vor citi din propriile poezii, precum și din traducerile în limba română, respectiv în limba…

Citește mai mult

Jurnaliștii din zonele de conflict, victime ale sindromului post-traumatic

Lumea dură a presei nu s-a grăbit niciodată să vorbească deschis despre sindromul post-traumatic de care, aidoma militarilor, suferă și unii jurnaliști care relatează din mijlocul bombardamentelor. A fost nevoie de o „fisură” de calibru în această armură de tăcere și aceea s-a petrecut în clipa în care unul dintre cei mai cunoscuți profesioniști ai BBC, Fergal Keane, a mărturisit că luptă cu PTSD de ani. A fost un moment în care veteranul reportajelor din zonele de conflict deschis anunța că trece pe postul de editor „pentru a continua să…

Citește mai mult