◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024
Victorie categorică a Simonei Halep la Australian Open. Românca s-a calificat în optimi

Simona Halep (29 de ani/ 2 WTA) a învins-o în turul al treilea pe rusoaica Veronika Kudermetova (23 de ani/ 36 WTA), cu 6-1, 6-3. Jucătoarea din România s-a calificat astfel în optimi unde o poate întâlni pe Iga Swiatek, jucătoarea care a eliminat-o de la Roland Garros în 2020. Poloneza a și câștigat atunci turneul din Franța. Swiatek urmează să joace cu Fiona Ferro. Halep (29 ani), a doua favorită, a obţinut o victorie fără emoţii la Melbourne, după o oră şi 18 minute, potrivit Agerpres. Românca a dominat categoric primul set, adjudecat…

Citește mai mult

Mărţişorul în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii

Element de patrimoniu cultural imaterial, Mărţişorul a fost înscris de UNESCO, în anul 2017, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii în urma candidaturii unui dosar multinaţional (Cultural Practices Associated to the 1st of March – România, Bulgaria, Macedonia, Republica Moldova). Mărţişorul reprezintă un vechi obicei cu caracter lunar şi feminin, răspândit pe tot teritoriul României, practicat şi în alte zone sud-est europene. Iniţial, şnurul împletit, un fir roşu şi unul alb, era confecţionat de femei şi oferit în familie şi în comunitate, dăruit în principal persoanelor de sex feminin….

Citește mai mult

Mesajul doamnei Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO

Mesajul doamnei Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, cu ocazia aniversării la data de 13 februarie 2021, a zece ani de la declararea Zilei mondiale a radioului În timp ce sărbătorim cea de-a zecea aniversare a Zilei Mondiale a Radio-ului, anul trecut a evidențiat măsura în care radioul, acest mediu tânăr, dezvoltat acum 110 ani, rămâne esențial pentru societățile noastre contemporane. Pandemia COVID-19 ne-a amintit de valoarea sa adăugată: cu o rată de penetrare de peste 75% în țările în curs de dezvoltare, radioul rămâne cel mai accesibil mediu. De…

Citește mai mult

„Ateneu arădean” – prima revistă din istoria Bibliotecii Județene  „Alexandru D. Xenopol” 

Pentru prima oară în istoria existenței sale, Biblioteca Județeană  „Alexandru D. Xenopol” Arad va avea o revistă de cultură:  „Ateneu arădean”. E adevărat că  pentru redactarea  revistei  și-au dat concursul trei asociații: una literară – Liga Scriitorilor din România – filiala Arad, una istorică – Societatea Națională de Istorie,  oameni de cultură ai Aradului și una jurnalistică – Filiala „Ioan Slavici” Arad a UZPR – dar întietatea și inițiativa  de-a o fi  editat aparține bibliotecii și  managerului ei, dl. Doru Sinaci. Salutăm, deci,  inițiativa și determinarea  dlui director  în  apariția…

Citește mai mult

13 februarie: Ziua Mondială a Radioului. De ce este marcată această zi și când a fost inaugurat primul radio național

Ziua mondială a radioului este marcată, anual, la data de 13 februarie și a fost proclamată în 3 noiembrie 2011, în cadrul celei de-a 36-a Conferințe generale a UNESCO. Comitetul executiv al UNESCO a recomandat Conferinţei Generale proclamarea Zilei mondiale a radioului, pe baza unui studiu de fezabilitate realizat de UNESCO, în urma unei propuneri venite din partea Spaniei. La 14 ianuarie 2013, în cadrul celei de-a 67-a sesiuni, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a recunoscut în mod oficial proclamarea UNESCO a Zilei mondiale a radioului, la 13 februarie,…

Citește mai mult

Love Songs in Jazzy Mood

Ploiești Jazz Trio vă dă întâlnire duminică, 14 februarie, de la ora 19.00, la „Love Songs in Jazzy Mood”. Răzvan Cojanu (contrabas), Laurențiu Ștefan (tobe) și Sorin Zlat (pian) îi vor avea alături pe Cezar Ouatu (voce) și Eugen Mamot (saxofon). Invitat special este pianistul Danilo Riccardi, dirijorul Festivalului San Remo 2020. Biletele, în valoare de 25 lei (întreg), 15 lei (pensionari) și 5 lei (elevi/studenți) sunt disponibile la casa de bilete a Filarmonicii și online, pe www.filarmonicaploiesti.ro Evenimentul va putea fi urmărit live și pe platforma Virtual Concert Hall. Bilete…

Citește mai mult

LA MULȚI ANI, REPLIKA !

Teatrul  poate fi o formă de concretizare a comunicării în educarea copiilor, dar și a adulților la orice nivel. Strategia educaţională prin joc înseamnă inventivitate şi ingeniozitate, dezvoltarea imaginaţiei, dezvoltarea atenţiei, a spiritului de observaţie, a comunicării şi a spontaneităţii.Întrebarea care se pune, vis-a-vis de această metoda pedagogică, este:„Ce ne învaţă teatrul şi cum?”. Urmăriți activitatea Centrului de Teatru Educațional REPLIKA din București și veți găsi cu siguranță răspunsul. Este primul teatrul socio-educaţional din Bucureşti unde  scriitoarea  Mihaela Michailov, regizorul Radu Apostol și scenografa Gabi Albu împreună cu actorii Mihaela…

Citește mai mult

Muzeul Național al Ouălor încondeiate, Ciocănești, Jud. SUCEAVA

Localitatea Ciocăneşti din judeţul Suceava este situată pe malul râului Bistriţa Aurie, la poalele munţilor: Suhard, Giumalău, Obcinele Bucovinei, Rodnei, Maramureşului, într-un peisaj natural de o mare frumuseţe şi nobleţe, cu pante line, dăltuite în stâncă parcă de o mână măiastră, aer răcăros şi pur, o mare de verde vara şi de alb iarna. O adevărată monografie a comunei Ciocăneşti o găsim la Muzeul Naţional al Ouălor Încondeiate unde beneficiem de explicaţii complexe şi bine documentate din partea doamnei director Marilena Niculiţă. Astfel, aflăm că muzeul, ca şi cele trei…

Citește mai mult

Momentul în care Simona Halep a izbucnit în râs la Melbourne: ”Ce rol are dragostea?”. Răspunsul româncei

La conferința de presă susținută la Melbourne după succesul cu rusoaica, Simona Halep a fost înștiințată că va juca împotriva Igăi Swiatek pe 14 februarie, de Valentine’s Day, moment urmat de o întrebare atipică: ”Ce rol are dragostea în tenis?”. Momentul amuzant la conferința de presă a Simonei Halep La auzul întrebării, Simona Halep a bufnit în râs, apoi a răspuns: ”Nu mă gândesc în ce zic joc, care e însemnătatea zilei respective, dar, da, e plăcut să fiu aici și în februarie. Mă voi concentra doar pe tenis, las…

Citește mai mult

OPINII/ Se impune urgent o lege a presei care să despartă grâul de neghină!

Informația eternizată pe o coală tipărită a fascinat generații de cititori, educați să împartă cafeaua de dimineață cu aruncatul ochilor pe știri şi fotografii, opera unor oameni anume formați să ascută minți şi să creeze pofta de a înţelege prezentul caleidoscopic, aşa cum se vede el prin obiectivul jurnalistului. E suficient să citești printre rândurile ziarului preferat, pentru a vedea cotidianul pus în ecuația unui suflet întins ca o pajiște peste care, dumneata cititorule, calci pe vârfuri cu gândul, împărtăşindu-te cu opinia autorului. Ziarul tipărit este locul de întâlnire între…

Citește mai mult

Aniversări. Evocări 2021. Octavian Goga si Caragiale la Arad

Argument  Indubitabil, despre Ion Luca Caragiale  și prietenii absorbiți în literaturi, precum Prietenii literare, putem scrie foarte mult. Am ales pentru Serialul „Evocări. Aniversări 2021”, acum, Octavian Goga și Ion Luca Caragiale (legând totul despre Aradul și pelerinii acestuia). Prietenii literare. Evocări  Se știe că Ion Luca Caragiale (în anul 1910) a vizitat, însoțit de parintele Dr. Vasile Lucaciu, la Budapesta, Societatea Petru Maior (fiind cazat la Hotelul Saskor, unde au fost prezenți cam 200 de studenți  români). De altfel, la semicentenarul acesteia, Caragiale (1912) a publicat un Almanah jubiliar….

Citește mai mult