◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.11.2024

Ziua Veteranilor (de Ileana Mateescu)

Din 2014, în România este marcată această zi în acord cu prevederile Legii 150/2014, privind modificarea şi completarea OUG nr. 82/2006, pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat, potrivit Agerpres. În completarea Articolului 6 a fost introdus un nou articol, care prevede că „în semn de recunoaştere a meritelor veteranilor pentru apărarea intereselor României se instituie Ziua Veteranilor, care se organizează, anual, la data de 11 noiembrie, prin grija Ministerului Apărării Naţionale”.

La 11 noiembrie 2024 este celebrată Ziua Veteranilor, amintind public de încheierea Primului Război Mondial.În ziua de 11 noiembrie 1918, la ora 11.00, a intrat în vigoare armistiţiul semnat, în Pădurea de la Compiegne, între Puterile Aliate cu Germania. Astfel, se punea capăt primei conflagraţii mondialeVeteranii de război reprezintă istoria vie a României, ei sunt exemple de dăruire, abnegaţie, cinste, modestie şi înţelepciune. Sunt un model pentru urmaşi. Au îmbinat dragostea de familie şi ţară cu păstrarea credinţelor strămoşeşti.

Dintotdeauna poporul român a avut un cult deosebit pentru eroii şi martirii săi. Veteranii de război au înnobilat prin sacrificiile lor glia moştenită din strămoşi. La ceas comemorativ, gândurile tuturor românilor se îndreaptă spre cei care merită necondiţionat respectul şi mereu-aducerea aminte: eroii morţi pe câmpurile de luptă, a căror jertfă e dincolo de analiza lucidă şi seacă. O jertfă cu atât mai înălţătoare pentru cei trăitori în România zilelor noastre.

Cei mai mulţi dintre veteranii de război au trecut în lumea umbrelor şi veghează de acolo cum acţionăm sau nu acţionăm pentru a apăra şi consolida ceea ce ei au apărat cu preţul vieţii lor. Din fericire, în ultimele trei sferturi de veac România n-a mai avut de dus niciun război în adevăratul sens al cuvântului. Sunt totuși prezenți ostași români pe frontul altor conflicte armate din afara țării. Acolo ei și-au făcut cu prisosință datoria și încă și-o fac, fiind demni de renumele pe care l-au creat înaintașii lor.

În ultimul război pe care românii l-au avut de dus, al Doilea Război Mondial, numărul victimelor a fost foarte mare, cei mai mulți dintre ostați și-au dat viața pe frontul de est, luptând pentru eliberarea teritoriilor românești răpite în 1940 de marea putere sovietică.despre acei eroi, vreme de mai bine de o jumătate de secol nu s-a mai vorbit nimic, din motivele știute și este nedrept. Vreme de 50 de ani au fost   pe nedrept lăsaţi în uitare, iar poporul nostru a fost obligat să păstreze doar în memorie numele celor care au luptat împotriva „marelui prieten de la răsărit.”

Calităţile morale şi militare ale veteranilor,  formate în timpul instruirii şi a războiului, de la soldat la general, care au fost demonstrate prin fapte ostăşeşti, atât pe frontul din est cât şi pe cel din vest sunt de netăgăduit.Fie că se aflau printre prieteni sau adversari, ei au dovedit că sunt fiii unui popor civilizat, cu conduita umanitară specifică românului. Furia şi tristeţea provocate de suferinţele semenilor lor din zonele ocupate de inamic, chiar şi unele insuccese în luptă, cât şi atrocităţile comise de armata rusă în teritoriul românesc, ocupat vremelnic în anul 1940, de cea hortistă în Transilvania anilor 1940-1944, nu au declanşat dorinţa de răzbunare. Permanent românii au dat dovadă de stăpânire de sine, nu s-au lansat în acţiuni de revanşă, comportându-se cu generozitate faţă de populaţia rusă şi cea maghiară, de militarii lor luaţi prizonieri de către unităţile române, cât şi de bunurile cetăţenilor, de cele de artă şi cultură, acordând ajutor social-umanitar şi asistenţă medico-sanitară locuitorilor din zonele respective. Pretutindeni în Europa s-a vorbit despre conduita corectă, omenia, vitejia, spiritul de sacrificiu al ostaşului român aflat în vâltoarea luptei.

Se subliniază mereu efortul armatei române, îndeplinit cu demnitate, motivat fiind de lupta pentru cauza dreaptă a României, faptul că o datorie de onoare cere oricărui stat să asigure, material, demnitatea celor care şi-au riscat viaţa pentru fiinţa naţională. Numele eroilor noştri ar trebui să le ştim pe dinafară şi să le rostim ca pe o rugăciune. Faptele lor de arme au trecut în legendă şi se impune evocarea lor cu cât mai multe prilejuri.

Avem datoria sfântă să cunoaştem, apreciem şi respectăm faptele de arme ale înaintaşilor, a celor care au scris cu sângele lor istoria. Urmaşii trebuie să ştie cum a fost, pentru a învăţa să înfrunte furtunile vieţii.

Exemplul dat de veteranii de azi constituie un valoros îndemn la solidaritate naţională şi conduită civică responsabilă, este o nepieritoare lecţie de patriotism şi înaltă omenie pentru generaţiile prezente şi viitoare, precum şi un document istoric viu, deosebit de preţios, ce întregeşte epopeea luptei şi jertfei poporului român pentru apărarea fiinţei naţionale şi a pământului ce constituie leagănul existenţei sale.

Îi felicităm pe veteranii de război cu prilejul „Zilei Veteranilor”, le dorim viață lungă, numai cu bucurii și îi asigurăm de veșnica noastră prețuire și recunoștință.

Foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *