◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.11.2024

Ședință de Consiliu Director al UZPR.
Val constant și consistent de înscrieri de tineri jurnaliști în Uniune

Ședința de Consiliu Director al UZPR din 11 noiembrie 2024, întrunită statutar, a avut pe ordinea de zi mai multe teme de actualitate pentru activitatea Uniunii.

Președintele Sorin Stanciu a menționat faptul că la 31 octombrie 2024, UZPR înregistrează o situație financiară stabilă, cu excedent. De asemenea, s-a referit la situația acordării adeverințelor prin care jurnaliștii pensionari pot beneficia de indemnizația prevăzută de legea 8/2006. Menționând fluxul constant de înscrieri în UZPR, 472 de la începutul anului, președintele UZPR a reliefat faptul că majoritatea sunt tineri: „Doar de la preluarea mandatului noii conduceri am înregistrat 138 de membri noi, ceea ce reflectă inteesul tinerilor noștri colegi pentru calitatea de membru al UZPR”.

Ruxandra Săraru a detaliat pe marginea activității Comisiei de acordare a Premiilor UZPR pe anul 2024, care va avea loc pe 18 noiembrie, la Teatrul „Ion Creangă” din București, prezentând lista celor care vor primi distincțiile, precum și argumentația care a stat la baza deciziei juriului pentru fiecare caz în parte.

Considerând selecția pentru acordarea distincțiilor UZPR foarte judicioasă, Adrian Ursu a propus o extindere a invitației de a participa la festivitate pentru studenții de la Facultatea de Jurnalism, precum și înființarea unei secții de corespondenți de război în cadrul Muzeului Militar.

La rândul său, Mircea Pospai a felicitat juriul pentru selecția jurnaliștilor care vor fi premiați de UZPR, reliefând „structura cuprinzătoare, care include toate domeniile presei”.

Andreea Crețulescu a menționat necesitatea relaxării regulilor de acordare a distincțiilor UZPR și spre numele sonore ale tinerilor jurnaliști de investigație, cu activitate recunoscută.

Cornel Cepariu a observat că jurnalismul din teritoriu nu este reflectat suficient de pregnant în lista finală a premianților Uniunii. În context, Monica Zvirjinschi a propus conceperea unui regulament distinct pentru premierea excelenței în jurnalism, în așa fel încât să fie extinsă aria de acoperire, precum și instituirea de către UZPR a unor premii separate, pentru activitatea filialelor care include tot spectrul evenimentelor culturale și sociale în care sunt implicați membrii Uniunii. Președintele Sorin Stanciu a menționat necesitatea ca noul regulament să fie trimis în teritoriu, pentru aprobarea de către filiale.

Referindu-se la faptul că lista celor selectați pentru premiere „acoperă tot spectrul media”, Claudius Dociu a propus organizarea în viitor a unor Gale ale Premiilor UZPR și în teritoriu.

În continuare, Marian Nencescu s-a referit la rezultatele acțiunii de evaluare a publicațiilor care vor apărea sub egida UZPR. Până în prezent, s-au înscris pentru acordarea egidei Uniunii un număr de 41 de publicații din țară și din străinătate, respectiv reviste (mai puțin ziare), site-uri culturale, emisiuni culturale ale unor posturi de radio. După evaluarea provizorie, un număr de 25/26 de publicații selectate vor fi evaluate de o comisie specială, alcătuită din Mădălina Corina Diaconu, Marian Nencescu, Dan Constantin, Lavinia Betea, Teodora Marin, Adrian Suciu, din perspectiva încadrării în criteriile generale de acordare a egidei: periodicitatea, performanțele culturale și artistice, calitatea textelor publicate, notorietea Comitetelor de redacție, a colaboratorilor, structura publicistică, genurile abordate. Lista finală va fi prezentată spre aprobare Consiliului Director în perioada următoare.

Lavinia Betea a propus extinderea colaborării membrilor UZPR și filialelor cu studenții la facultățile de Jurnalism din București și din țară, inclusiv cu cele private.

Emil Stanciu a anunțat proiectul „Bucureștiul creativ”, derulat cu fonduri europene, din care UZPR ar urma să facă parte și a menționat că va anunța detaliile în viitoarea ședință de Consiliu Director.

Ședința a fost încheiată de Mădălina Corina Diaconu, care a îndemnat colegii să implice UZPR în conferințe, mese rotunde, proiecte și parteneriate cât mai diverse.

Următoarea ședință de Consiliu Director va avea loc pe 9 ianuarie 2025.

 

Roxana Istudor

Foto: Marius Simion

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *