◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.11.2024
Ședință de Consiliu Director al UZPR.
Val constant și consistent de înscrieri de tineri jurnaliști în Uniune

Ședința de Consiliu Director al UZPR din 11 noiembrie 2024, întrunită statutar, a avut pe ordinea de zi mai multe teme de actualitate pentru activitatea Uniunii.

Președintele Sorin Stanciu a menționat faptul că la 31 octombrie 2024, UZPR înregistrează o situație financiară stabilă, cu excedent. De asemenea, s-a referit la situația acordării adeverințelor prin care jurnaliștii pensionari pot beneficia de indemnizația prevăzută de legea 8/2006. Menționând fluxul constant de înscrieri în UZPR, 472 de la începutul anului, președintele UZPR a reliefat faptul că majoritatea sunt tineri: „Doar de la preluarea mandatului noii conduceri am înregistrat 138 de membri noi, ceea ce reflectă inteesul tinerilor noștri colegi pentru calitatea de membru al UZPR”.

Ruxandra Săraru a detaliat pe marginea activității Comisiei de acordare a Premiilor UZPR pe anul 2024, care va avea loc pe 18 noiembrie, la Teatrul „Ion Creangă” din București, prezentând lista celor care vor primi distincțiile, precum și argumentația care a stat la baza deciziei juriului pentru fiecare caz în parte.

Considerând selecția pentru acordarea distincțiilor UZPR foarte judicioasă, Adrian Ursu a propus o extindere a invitației de a participa la festivitate pentru studenții de la Facultatea de Jurnalism, precum și înființarea unei secții de corespondenți de război în cadrul Muzeului Militar.

La rândul său, Mircea Pospai a felicitat juriul pentru selecția jurnaliștilor care vor fi premiați de UZPR, reliefând „structura cuprinzătoare, care include toate domeniile presei”.

Andreea Crețulescu a menționat necesitatea relaxării regulilor de acordare a distincțiilor UZPR și spre numele sonore ale tinerilor jurnaliști de investigație, cu activitate recunoscută.

Cornel Cepariu a observat că jurnalismul din teritoriu nu este reflectat suficient de pregnant în lista finală a premianților Uniunii. În context, Monica Zvirjinschi a propus conceperea unui regulament distinct pentru premierea excelenței în jurnalism, în așa fel încât să fie extinsă aria de acoperire, precum și instituirea de către UZPR a unor premii separate, pentru activitatea filialelor care include tot spectrul evenimentelor culturale și sociale în care sunt implicați membrii Uniunii. Președintele Sorin Stanciu a menționat necesitatea ca noul regulament să fie trimis în teritoriu, pentru aprobarea de către filiale.

Referindu-se la faptul că lista celor selectați pentru premiere „acoperă tot spectrul media”, Claudius Dociu a propus organizarea în viitor a unor Gale ale Premiilor UZPR și în teritoriu.

În continuare, Marian Nencescu s-a referit la rezultatele acțiunii de evaluare a publicațiilor care vor apărea sub egida UZPR. Până în prezent, s-au înscris pentru acordarea egidei Uniunii un număr de 41 de publicații din țară și din străinătate, respectiv reviste (mai puțin ziare), site-uri culturale, emisiuni culturale ale unor posturi de radio. După evaluarea provizorie, un număr de 25/26 de publicații selectate vor fi evaluate de o comisie specială, alcătuită din Mădălina Corina Diaconu, Marian Nencescu, Dan Constantin, Lavinia Betea, Teodora Marin, Adrian Suciu, din perspectiva încadrării în criteriile generale de acordare a egidei: periodicitatea, performanțele culturale și artistice, calitatea textelor publicate, notorietea Comitetelor de redacție, a colaboratorilor, structura publicistică, genurile abordate. Lista finală va fi prezentată spre aprobare Consiliului Director în perioada următoare.

Lavinia Betea a propus extinderea colaborării membrilor UZPR și filialelor cu studenții la facultățile de Jurnalism din București și din țară, inclusiv cu cele private.

Emil Stanciu a anunțat proiectul „Bucureștiul creativ”, derulat cu fonduri europene, din care UZPR ar urma să facă parte și a menționat că va anunța detaliile în viitoarea ședință de Consiliu Director.

Ședința a fost încheiată de Mădălina Corina Diaconu, care a îndemnat colegii să implice UZPR în conferințe, mese rotunde, proiecte și parteneriate cât mai diverse.

Următoarea ședință de Consiliu Director va avea loc pe 9 ianuarie 2025.

 

Roxana Istudor

Foto: Marius Simion

Citește mai mult

Cehia. Noutăți dintr-o țară
central-europeană (de Emilian M. Dobrescu)

Cehia este ţară membră a Uniunii Europene și are o populaţie de 10,9 milioane de locuitori. Economia Cehiei depinde foarte mult de producţia de automobile şi exporturile spre Zona Euro. Cehia are un PIB/capita de 91% din media UE (la paritatea puterii de cumpărare), față de 80% din media UE cât are România. În 2023, PIB-ul pe cap de locuitor al Cehiei era estimat la aproximativ 27-28 de mii de euro. În România acesta era de 15-16 mii de euro…   150 de măsuri Pe 9 octombrie 2024, ministrul Industriei…

Citește mai mult

Femei în lumea literaturii (de Mariana Moga)

Actul de a scrie sau de a se dedica profesional scrierii i-a fost interzis multă vreme femeii, concepția fiind că rolul acesteia este legat de îngrijirea copiilor și gospodăriei, lovindu-se, sute de ani, de subestimarea aptitudinilor sale intelectuale. Totuși, primul autor cunoscut în istoria lumii este o femeie, Enheduanna. Era Înalta Preoteasă a zeiței Inanna și a zeului lunii Nanna, rol obținut, într-o perioadă de mare agitație politică, cu scopul de a ajuta la instaurarea puterii în sudul regatului în care trăia. A locuit în Ur, un oraș-stat sumerian, în…

Citește mai mult

O lansare cu cântec și fler: „Rețete scoase
din fioc. Cartea a doua”, de Julia Mihaéla Birta (de Florica R. Cândea)

Context În urmă cu doi ani, se lansa la Mako (Ungaria) o carte de rețete, cu un titlu îmbietor: „Rețete scoase din fioc”, autor Birta Julia Mihaéla (cartea I, 2022). Știm cu toții cum, departe  de țara natală, oriunde îl duce valul, românul devine creativ și își alină dorurile (doinind condeiul ca pe un tulnic răvășitor)… Doamna autor, Julia Mihaéla Birta, desenator tehnic, s-a pripășit la Mako, un iscusit bucătar și o reprezentantă a ideii de românitate, chemând în juru-i iubitori de frumos și nu numai. Așadar,  autorul, pasionat de…

Citește mai mult

Nopți albe pentru zile albe (de Cornelia Bălan Pop)

Titlul acestei pagini este după amintirea unui titlul al romanului „Fii bun până la moarte”, de Moritz Zsigmond. Mi-a plăcut mult cartea pe care am citit-o în copilărie, împreună cu mama. SĂ NU UIȚI SĂ FII BUN! De ce este greu să fii bun? A fi bun provine din a fi, a trăi. Originile acestei expresii se găsesc în casa părintească, în atitudinea mamei sau a tatălui, a rudelor, a prietenilor familiei sau, mai târziu, ai tăi. Ce poate fi greu să fii bun? De pildă, treci prin fața blocului….

Citește mai mult

Incidența cancerului
va „exploda” în următoarele decenii

Numărul deceselor anuale cauzate de cancer la nivel mondial aproape se va dubla până în 2050, conform rezultatelor unui studiu publicat de cercetători, potrivit Agerpres. Un număr de 18,5 milioane de persoane vor muri de cancer la nivel mondial în 2050, o cifră în creştere cu 89,7% comparativ cu 9,7 milioane în 2022, potrivit proiecţiilor studiului. Conduşi de dr. Habtamu Bizuayehu, de la Universitatea din Queensland (UQ), cercetătorii au analizat cazurile şi ratele de deces pentru 36 de tipuri de cancer din 185 de ţări – incluse în baza de…

Citește mai mult

Ziua Veteranilor (de Ileana Mateescu)

Din 2014, în România este marcată această zi în acord cu prevederile Legii 150/2014, privind modificarea şi completarea OUG nr. 82/2006, pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat, potrivit Agerpres. În completarea Articolului 6 a fost introdus un nou articol, care prevede că „în semn de recunoaştere a meritelor veteranilor pentru apărarea intereselor României se instituie Ziua Veteranilor, care se organizează, anual, la data de 11 noiembrie, prin grija Ministerului Apărării Naţionale”. La 11 noiembrie 2024 este celebrată Ziua Veteranilor,…

Citește mai mult

Veșnicind într-o pădure de fagi. Note de reporter (de Valentin Marica)

„Doamne, fă din umilință pod de aur / pod înalt!” (Radu Gyr)   Unde două binecuvântate de Dumnezeu județe, Mureș și Bistrița-Năsăud, își strâng mâinile, întru armonizarea liniei lor de graniță, o cruce din marmură albă ne oprește din drum. Simbolul întâlnirii geografiilor celor două județe rămâne Popasul Izvorul. Este întregit, acum, de crucea albă din pădurea de fagi pe care călătorul o descoperă mergând dinspre Reghin spre Teaca; reverberând o înfrigurată istorie. S-a descoperit în arhiva fostei Securități  o declarație a maiorului de miliție Eugen Alimănescu dată fostului ministru…

Citește mai mult

„Revolta poveștilor”, spectacol
de teatru imersiv dedicat copiilor și părinților

Museum of Immersive New Art (MINA) anunță lansarea spectacolului „Revolta poveștilor”, adaptare după un text de Sînziana Popescu, primul spectacol de teatru imersiv dedicat copiilor și părinților din România, creat în parteneriat cu Teatrul „Stela Popescu”. Premiera este programată pe 16 noiembrie la Mina museum, de la ora 10:00, notează Radio România Cultural. „Revolta poveștilor” se anunță o experiență unică de New Media Art, care îmbină teatrul, tehnologia și interacțiunea pentru a aduce la viață lumea magică a poveștilor. Copiii și părinții sunt invitați să trăiască împreună o aventură în…

Citește mai mult

Cetățenii centenari ai Italiei
sunt tot mai mulți

Numărul persoanelor din Italia care au vârste de peste 100 de ani a crescut cu 30% în ultimii 10 ani, în timp ce rata natalităţii a continuat să scadă. Peste 22.000 de italieni s-au încadrat în grupa de vârstă 100 – 104 ani în 2024, în creştere de la puţin peste 17.000 în 2014, potrivit unui raport publicat joi de Biroul naţional de statistică din Italia (ISTAT). Marea majoritate a acestora – 81% – sunt femei, potrivit Agerpres. În Italia, 21 de „super-centenari”, persoane cu vârste de peste 110 ani,…

Citește mai mult

Semnal editorial. Poetul, jurnalistul și artistul vizual Viorel Surdoiu a lansat noul său volum de versuri „Atractor – Catedrale
de vânt” (de Victor Troacă)

În sala „MansArta” a Bibliotecii Județene „Christian Tell” din Târgu Jiu a avut loc joi, 7 noiembrie a.c., lansarea de către poetul și în același timp artistul vizual Viorel Surdoiu a noului său volum de versuri intitulat „Atractor – Catedrale de vânt”. Noul volum de versuri al poetului Viorel Surdoiu a văzut lumina tiparului în acest an la Editura Aius din Craiova, oraș unde a avut loc și primul eveniment de lansare a cărții autorului, în urmă cu două săptămâni. Poetul Viorel Surdoiu este la cel de-al cincilea său volum…

Citește mai mult

Festivalul Multiart pentru Deţinuţi, la Teatrul Nottara

Festivalul Multiart pentru Deţinuţi „Dana Cenuşă – Descătuşare prin cultură”, ajuns la cea de-a XIII-a ediție, va avea loc pe scena Teatrului Nottara, unde vor fi prezentate mai multe spectacole, marți și miercuri. Evenimentul reuneşte artişti şi trupe de actori-deţinuţi din penitenciarele Bucureşti – Jilava, Bucureşti – Rahova, Ploieşti, Târgşorul Nou, Timişoara, Vaslui şi Centrul de Detenţie Craiova. Potrivit unui comunicat al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) transmis luni, unităţile penitenciare participante au colaborat cu nouă regizori. În debutul festivalului va fi vernisată o expoziţie de tablouri şi sculpturi realizate de persoanele…

Citește mai mult