◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024

Agresiunile împotriva medicilor, puse pe seama guvernelor

Sute de lucrători din domeniul sănătății care tratează pacienți cu Covid din întreaga lume au suferit atacuri verbale, fizice și uneori gesturi care le-au pus viața în pericol în timpul pandemiei.

„Aceasta este partea tristă. Există deja un deficit de lucrători din domeniul sănătății și mulți au murit în timpul pandemiei. Mai mult decât atât, lumea dezvoltată a acumulat vaccinuri, dar companiile farmaceutice nu vor să își împărtășească proprietatea intelectuală. Acest lucru va adăuga și mai multă presiune la capitolul îngrijire de specialitate. Odată cu stresul suplimentar al Covid, aceste atacuri vor crește”, explică Tlaleng Mofokeng, raportorul special al ONU pentru dreptul la sănătate. 

Violența împotriva personalului medical nu este nouă, dar Covid-19 a agravat circumstanțe născute din lipsa acțiunilor potrivite din dreptul multor guverne și a investițiilor în sistemele de sănătate publică. „Acolo unde guvernele eșuează, lucrătorii din domeniul sănătății sunt cei care suplinesc slăbiciunea și care se asigură că sistemele de sănătate nu se prăbușesc. Dar cât mai poate face personalul medical acest lucru, în circumstanțele actuale?”, se întreabă oficialul ONU.

Potrivit ultimelor cifre ale Comitetului Internațional al Crucii Roșii, 848 de incidente violente asociate cu Covid-19 au fost înregistrate anul trecut. „Este probabil ca acest număr să fie doar vârful aisbergului și să facă parte dintr-un fenomen mult mai răspândit”, estimează Maciej Polkowski, șeful inițiativei „Îngrijirea sănătății în pericol”, a Comitetului. Multe incidente nu sunt raportate, iar analiza arată că majoritatea incidentelor au fost episoade de violență interpersonală, în care pacienții sau rudele acestora au atacat lucrătorii din domeniul sănătății, cu consecințe uneori grave. Polkowski a dat un exemplu de pacient cu simptome Covid-19 din Napoli, Italia, care era supărat după ce i s-a spus să aștepte și a scuipat la un medic și la o asistentă. Drept urmare, în plină pandemie, întreaga secție a trebuit să fie închisă și personalul a fost trimis în carantină.

Reacțiile au devenit, de asemenea, violente din punct de vedere fizic. În India și Pakistan, secțiile Covid au fost jefuite și personalul agresat. În Mexic, a fost aruncat înălbitor asupra lucrătorilor din domeniul sănătății, în plină stradă. Cuvintele „șobolan contagios” au fost afișate pe mașina unui lucrător din domeniul sănătății din Spania, iar comunitățile de pe coasta de vest a SUA au forțat centrele de tratament Covid să iasă din zonă, a spus Polkowski. În Marea Britanie, personalul NHS a fost agresat, pacienții au abuzat verbal personalul care le-a cerut să poarte măști în spitale, iar cabinetele medicilor de familie au raportat abuzuri și agresiuni fără precedent din partea pacienților.

Polkowski a dat vina pe guverne, pentru că au permis răspândirea dezinformării. „Au acordat prioritate economiei în locul sănătății publice, iar această violență este unul dintre efecte”, spune reprezentantul Crucii Roșii, care amintește și că oprirea oamenilor de la a efectua ritualuri de înmormântare din cauza restricțiilor a determinat unele rude să atace personalul sau instituțiile medicale.

Forțele de stat sunt, de asemenea, responsabile pentru aproximativ 20% din atacurile legate de Covid, potrivit lui Polkowski. În Myanmar, echipe medicale pe cale să trateze pacienții cu Covid în dificultate respiratorie au fost reținute, ceea ce a dus la moartea inutilă a pacienților, potrivit declarațiilor unui medic care nu a putut fi fi numit, din motive de securitate. În Nicaragua, guvernul a subestimat în mod repetat amploarea pandemiei din țară, potrivit Amnesty International. Lucrătorii din domeniul sănătății au fost concediați pentru că au folosit echipament de protecție individuală la locul de muncă.

Unele țări, mai conștiente de ceea ce se întâmplă, au luat măsuri. India și-a modificat legea privind epidemiile în așa fel încât atacurile asupra lucrătorilor din domeniul sănătății să fie pedepsite cu până la șapte ani de închisoare. Autoritățile din Sudan au anunțat crearea unei forțe de poliție dedicate pentru protejarea lucrătorilor din domeniul sănătății în timpul pandemiei. În Algeria, Codul Penal a fost modificat pentru a spori protecția lucrătorilor din domeniul sănătății împotriva atacurilor și pentru a pedepsi persoanele care deteriorează unitățile sanitare.

În Marea Britanie, proiectul de lege al poliției, criminalității, condamnărilor și instanțelor propune majorarea pedepsei maxime de la 12 luni la doi ani de închisoare pentru oricine atacă un lucrător de urgență. Paramedicii din Anglia urmează să primească camere corporale, după o creștere accentuată a atacurilor. Datele arată că 3.569 de angajați ai ambulanței au fost agresați fizic de cetățeni anul trecut – cu 30% mai mult decât în 2016-2017.

Roxana Istudor

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *