PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE
„Precum omul, aşa şi statul are pătimirile sale şi pe duşmanii săi, dar cel mai înfricoşat este răul care dărâmă unitatea şi armonia publică; dezbinarea dinlăuntru ţinteşte sfărâmarea fericirii, binelui şi a liniştii. Interesul şi egoismul dezbină popoarele şi pe oamenii care erau odată împreună, face mai adâncă râpa (groapa) ce desparte deosebitele clase ale societăţii şi aţâţă flacăra urâciunii reciproce”.
Gheorghe Asachi (1788-1869), scriitor, om de cultură.
„FRAŢILOR!” Să ne iubim unul pe altul, pentru că dragostea este de la Dumnezeu şi oricine iubeşte este născut din Dumnezeu şi cunoaşte pe Dumnezeu.Cel ce nu iubeşte n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru că Dumnezeu este iubire. Dacă zice cineva: iubesc pe Dumnezeu, iar pe fratele său îl ureşte, mincinos este! Pentru că cel ce nu iubeşte pe fratele său, pe care l-a văzut, pe Dumnezeu, pe Care nu L-a văzut, nu poate să-L iubească. Şi această poruncă avem de la Dumnezeu: „CINE IUBEŞTE PE DUMNEZEU SĂ IUBEASCĂ ŞI PE FRATELE SĂU„.
Sf. Scriptură a N. Testament – Ioan, cap. 4, v. 7-8, 20-21.
Pe când regele David transporta chivotul Domnului în cetatea Ierusalimului, un om cu numele Uza, s-a atins de acel lucru sfânt, ceea ce nu era permis unui muritor de rând. Sfânta Scriptură spune că: „Domnul s-a mâniat pe Uza şi l-a lovit Dumnezeu chiar acolo pentru îndrăzneala lui şi a murit lângă chivotul Domnului” (II Regi 6, 7). „CHIVOT” al lui Dumnezeu este sufletul omului. Cine îl atinge cu limba vicleană a clevetirii, dezbinării şi defăimării, trebuie să ştie că aprinde mânia Celui Preaînalt, care ne-a oprit să defăimăm, să judecăm, să dezbinăm pe semenii noştri.
În lume s-a aşezat o undă de frică, nesiguranţă, o teamă de război, de neprevăzut. Toate acestea se datoreză defăimărilor ieftine, dezbinării şi judecăţilor nedrepte ale unor societăţi sau indivizi. De fapt nu-L iubim pe Dumnezeu, şi ca atare Dumnezeu nu este cu noi. Ne-a lăsat să orbecăim liberi, dar, suntem, pe o cale a întunericului. S-au cocoţat în fruntea statelor lumii oameni fără de Dumnezeu; la fel şi în celelalte scări ale societăţilor; s-au aşezat în fruntea meselor oameni care nu-şi văd lungul nasului şi talanţii primiţi de la Dumnezeu. Uită ce ne porunceşte Creatorul: „Cel ce voieşte să fie primul între voi, să se facă slugă tuturor” dar ei se fac „slugi leneşe şi viclene” şi de aici starea pe mapamond a omenirii. De aceea să ne aducem aminte de ce ne spune „Sfântul Ardealului”: „CINE ARE MINTE SĂ IA AMINTE!”.
Preot Ortodox Român Ilie Bucur Sărmășanul