Un raport publicat de Amnesty International a constatat că arestările motivate politic au fost adesea precedate de campanii de stigmatizare și calomnie lansate de mass-media pro-guvernamentale din Venezuela. „Cercetarea noastră arată că există cazuri în care apare o corelație extrem de ridicată între stigmatizarea publică și arestările arbitrare, motivate politic. Această corelație este un nou indicator al unei politici sistematice de represiune și indică o crimă împotriva umanității, care trebuie investigată de sistemul internațional de justiție”, a declarat Erika Guevara-Rosas, director pentru America la Amnesty International, într-un comunicat.
Alte sute de persoane rămân reținute fără proces în Venezuela, o țară scufundată în ruină socială, politică și economică și condusă de guvernul autoritar și izolat al lui Nicolás Maduro.
Grupul de lucru al ONU privind detențiile arbitrare consideră că detenția face parte dintr-o „practică sistemică de privare de libertate a oamenilor fără respectarea drepturilor consacrate de dreptul internațional și că o astfel de practici ar putea constitui crime împotriva umanității”.
Protestele în masă din 2017 au fost întâmpinate în Venezuela cu o represiune brutală, cu mii de manifestanți răniți și sute arestați. Detențiile arbitrare și cazurile de tortură abundă, ceea ce a determinat instanța penală internațională să anunțe o anchetă asupra guvernului, pentru posibile crime împotriva umanității.