Într-o atmosferă de entuziasm nemaiîntâlnită, în prezența unei impresionante asistențe, ieri s-a dezvelit la București, pe fațada clădirii de la numărul 4 al străzii Constantin Mille, o placă omagială. Misiunea tăierii panglicii a revenit lui Sergiu Andon și lui Doru Dinu Glăvan, nume cu rezonanță puternică în ziaristica românească a ultimelor decenii.
Imortalizând locul unde s-a semnat, cu un secol în urmă, actul constitutiv al UZPR, această adevărată efigie, încrustată în marmura istoriei, fixează în memoria conștiinței publice simbolul-reper al unei realități de necontestat. Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România are trecut respectabil, prezent efervescent și, mai cu seamă, un viitor care promite, dar și obligă.
Acest lucru s-a înțeles cel mai bine la Casa Capșa, unde, într-un cadru select, cu participarea multora dintre greii presei actuale de la noi, s-a desfășurat partea a doua a evenimentului. Vorbitorii – în ordinea prezenței la microfon, Ștefan Mitroi, Horia Alexandrescu, Romeo Nădășan, Răzvan Teodorescu, Eugen Simion, Sorin Roșca Stănescu și Sergiu Andon – au reliefat multe dintre etapele unui proces îndelungat, care nu a fost nici liniar și nici ușor, dar a pus bazele unor speranțe îndreptățite. Și a reieșit că presa, în toată diversitatea manifestării ei ca formă dar și ca fond, poate și trebuie să fie mai unită, mai solidară în slujirea interesului public, în înfăptuirea acestui permanent deziderat al breslei gazetărești. În acest sens, un rol important revine tinerilor jurnaliști. Și, fiindcă veni vorba, ei deja sunt implicați în rezultatele activității UZPR. Puțini știu că multe dintre bucuriile zilei de ieri le datorăm mai tânărului nostru coleg, Ovidiu Zanfir. Și poate tot la fel de puțini știu că el este cel care răspunde, zi de zi, uneori fiind prezent tocmai în acest scop la sediul uniunii până seara târziu, solicitărilor noastre. Cu calm, cu grijă și politicos, mereu coleg atent cu toți ceilalți colegi, el mai are și sarcina pregătirii grafice a publicațiilor UZPR. Ovidiu Zanfir, alți colegi tineri din București și din țară, de la entități de presă mai mari sau mai mici, dar fiecare îndeplinindu-și menirea cu bună credință și responsabilitate, sunt speranțele breslei noastre. Am convingerea că noul secol de jurnalistică, pe care îl începem astăzi sub semnul modernități tehnice fără precedent, va fi luminat, cu dragoste și pasiune, de tinerii de azi, de cei care îi vor continua.
Firiță Carp / UZPR