Ziua internaţională a munţilor este celebrată în fiecare an pe data de 11 decembrie. Regiunile montane ocupă aproape un sfert din suprafaţa Terrei şi adăpostesc în jur de 12% din populaţia lumii, în condiţii dintre cele mai vitrege. Aproape jumătate dintre oamenii care trăiesc în munţi suferă de subnutriţie.
De aceea, în 2003, Organizaţia Naţiunilor Unite a decis ca an de an, la 11 decembrie, să tragă un semnal de alarmă asupra nevoii de măsuri care să ajute la dezvoltarea economică a regiunilor montane.
Tema propusă pentru anul 2018 este” #MountainsMatter”.
#MunțiiContează pentru apă, deoarece munții sunt “turnurile de apă” ale lumii, oferind între 60 și 80% din toate resursele de apă dulce pentru planeta noastră. Cu toate acestea, toate înregistrările disponibile indică faptul că ghețarii din zonele montane din întreaga lume se retrag și dispar din cauza schimbărilor climatice. Cel puțin 600 de ghețari au dispărut complet în ultimele decenii.
#MunțiiContează pentru reducerea riscului la dezastre. Avalanșele, alunecările de teren dezrădăcinează pădurile și cresc riscul inundațiilor.
#MunțiiContează pentru turism. Ca destinații de vacanță, atrag în jur de 15-20% din turismul global. Turismul montan favorizează dezvoltarea economică în regiuni îndepărtate și izolate.