Miercuri, 8 octombrie 2024, la Biblioteca Academiei Române din București, Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu”, scriitorul și jurnalistul George Roca a lansat cartea „De vorbă cu stelele. Interviuri” vol. 3 și 4.
Amfitrion a fost: prof.univ.ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române, director al Bibliotecii Academiei Române.
Invitați speciali: prof. Constantin Hărăbor, scriitoarea Elena Armenescu, pr. dr. Dumitru Ichim, Ontario, Canada, actorul Sergiu Cioiu.
Activitatea a fost moderată de prof. Constantin Hărăbor.
Participanți au fost scriitori români, oameni de cultură din țară și din diaspora, elevi.
Aprecieri cu privire la activitatea autorului și a cărții sale au fost făcute de către: Constantin Hărăbor, Dumitru Ichim (videochat), Elena Armenescu, George Terziu, Sergiu Cioiu, Marin Voican Ghioroiu, Ștefan Dumitrescu.
După cum a menționat doamna Elena Armenescu, în expozeul Domniei Sale, George Roca este scriitor, poet, eseist, publicist și promotor cultural, pe care l-a cunoscut prin intermediul Proiectului „Taina Scrisului”, care s-a adresat scriitorilor de pe toate continentele și a fost dedicat sărbătoririi a 100 de ani ai României Mari.
Potrivit prezentării făcute de doamna Armenescu, „Acestui proiect i-au răspuns două sute de scriitori ale căror scrieri au fost adunate în patru volume a câte cincizeci de eseuri de motivație literară (cu câte 50 scriitori fiecare). Aceste volume reprezintă un schimb de experiență cu implicații profunde în cunoașterea mișcării literare actuale. Aici regăsim autori din România și români din: Australia, Noua Zeelandă, SUA, Canada, Israel, Spania, Italia, Franța, Anglia, Germania, Grecia, Cipru, Liban, Republica Moldova, într-un act literar de excepție”.
De o prezentare pertinentă din partea doamnei Elena Armenescu s-a bucurat și cartea „De vorbă cu stelele”: „În volumul „De vorbă cu stelele”, scriitorul George Roca, filolog de formaţie, adună ca într-o confesiune, gândurile unor români celebri stabiliţi pe trei continente: America, Australia şi Europa. Vulcanic, intempestiv, jovial, George Roca este un jurnalist neobosit, care şi-a exprimat gândurile în sute de articole răspândite prin media de pe întreg mapamondul.
Mă impresionează imensul volum de muncă pe care promotorul de cultură George Roca îl depune zilnic, cu o aparentă uşurinţă care numai prin disciplină se poate atinge. Profesionalismul într-ale scrierii şi editării, umorul şi spiritul optimist, deschis, curiozitatea, stilul jovial, antrenant, asigură de la bun început în primul rând acceptul celui intervievat, apoi succesul celor scrise.
Cine sunt intervievații? personalităţi româneşti din cele mai prestigioase domenii, discutând de la egal la egal despre aspiraţii, sentimente şi trăiri reale sau despre felul în care se identifică cu rolurile pe care viaţa li le-a sortit ca: scriitori (ilustrul Corneliu Leu, scriitorul Cristian Negureanu); traducători, sportivi, artisti, pictori, miss etc.; artistul plastic Romeo Niram, pictoriţa Paraschiv Alina, fotbalistul Victor Paraschiv, istoricul Constantin Popa.
Primul intervievat în acest volum este Mircea Bădulescu, antrenor de elită al gimnasticii, care a dus faima românilor, ca specialişti în gimnastică, pe cele mai înalte trepte ale performanţei.
Toți, cu dor nemărginit de ţară, acceptă confesiunea în faţa profesionistului George Roca, cel care, mai apoi, în volum, adună o lume a românilor care ne dovedeşte încă o dată că intelectualitatea noastră face lucruri minunate, indiferent de ţara în care şi-a găsit destinul. George Roca ne propune, prin cheia scrisului, descoperirea unei alte laturi a românilor stabiliţi în diaspora, cartea fiind un bun ambasador pentru ceea ce suntem cu adevărat”.
În aprecierile celorlalți vorbitori au fost evidențiate trăsături ale autorului, precum: talentul, spiritul de prietenie, patriotismul, dorința de a face cunoscute valorile românești atât în țară, cât și peste hotare, atât prin activitatea de zi cu zi, scrierile sale, cât și prin participarea la manifestări culturale ample, precum: Proiectul „Orizont Eminescu Mihai – Internațional” și Săptămâna Internațională de Cultură Română de la Câmpul Românesc, 7-13 iulie 2024, Hamilton, Ontario, Canada.
Personalitatea acestuia a fost prezentată atât în termeni realiști, cât și metaforici.
Părintele Dumitru Ichim l-a numit „adevărat preot al frumosului”, Sergiu Cioiu „o rocă de românism”, Marin Voican Ghioroiu „al doilea ardelean care are o inimă cât România de mare”, Ștefan Dumitrescu „o rocă tare românească, pe care Dumnezeu a șlefuit-o”.
Cuvintele-cheie ale acestei manifestări culturale au fost: „patriotism”, „limba română”, „dor”.
În semn de respect și de recunoștință pentru activitatea bogată pe care o desfășoară, scriitorului, publicistului și omului de cultură George Roca, poetul Marin Voican Ghioroiu i-a dedicat o poezie, George Terziu, directorul Grupului Culural „Cervantes”, i-a conferit Premiul „Miguel Cervantes”, profesorul Constantin Hărăbor i-a înmânat Diplomă de Excelență, pentru contribuția deosebită adusă la organizarea și desfășurarea Proiectului „Orizont Eminescu Mihai – Internațional” și la prezentarea produselor acestuia în cadrul Săptămânii Internaționale de Cultură Română de la Câmpul Românesc, 7-13 iulie 2024, Hamilton, Ontario, Canada.
Pentru contribuția adusă la desfășurarea aceluiași proiect o Diplomă de Excelență i-a fost conferită și prof.univ. Daniel Ioniță.
Scriitorul, publicistul și actorul George Roca le-a mulțumit participanților.
Le-a emoționat sufletele prin recitarea de poezii patriotice și le-a descrețit frunțile prin recitarea de fabule.
Privită în ansambul ei, lansarea cărții „De vorbă cu stelele” a scriitorului George Roca s-a dovedit a fi o adevărată sărbătoare a românilor de pretutindeni, a dragostei față de țară și de limba română, a dorului de locurile natale, a prieteniei și a creativității.
Elena Trifan/UZPR Prahova