◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.11.2024

Expoziție caritabilă de icoane, pentru construirea primului centru de îngrijiri paliative pediatrice

Expoziția caritabilă de icoane „Mâini pentru Îngeri” va fi vernisată vineri, 11 octombrie, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj și va cuprinde aproximativ 80 de piese donate de 60 de artiști. Aceasta este prima activitate de strângere de fonduri cu scopul construirii primului centru de îngrijiri paliative pentru copii din România, cu ajutorul societății civile. În România nu există încă un centru de îngrijiri paliative pentru copii, dar la Cluj-Napoca a început o serie de inițiative în acest sens, lansate de Asociația „Sfântul Nectarie” Cluj în colaborare cu Asociația Studenților Creștin Ortodocși România, Cluj-Napoca, relatează Radio România Cluj.

 

Expoziția de artă sacră „Mâini pentru Îngeri”

Pentru început, este vorba despre o expoziţie caritabilă de artă sacră, „Mâini pentru Îngeri”, ce va fi vernisată vineri, 11 octombrie, de la ora 18.00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei și care poate fi admirată până în 17 octombrie.

Expoziția este un gest de solidaritate al unui număr de 60 de artiști plastici, iconari și tineri din ASCOR Cluj care și-au donat lucrările pentru a sprijini construirea în comuna Apahida, a Centrului de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor”, primul din România care oferă asistență gratuită și complexă copiilor a căror supraviețuire este incertă.

În cadrul expoziției se vor regăsi icoane pictate pe lemn și fragmente de frescă executate conform tradiției bizantine, icoane pe sticlă, sculptură în lemn, pictură pe textile și desen grafic, piese ce pot fi achiziționate pe toată durata evenimentului.

 

Evoluția proiectului și scopul său caritabil

„Acest eveniment intitulat «Mâini pentru Îngeri» reprezintă un gest de solidaritate și de empatie dedicat acestor copii și familiilor lor greu încercate, o îmbinare a iubirii și a compasiunii, arta sacră devenind un vehicul prin care durerea copiilor bolnavi și a familiilor acestora poate fi alinată.

Dacă ar fi să evidențiem importanța unui astfel de edificiu în Cluj, aș îndrăzni în primul rând să spun că acest Centru de Îngrijiri Paliative Pediatrice este indispensabil nu doar pentru arealul local, ci aș spune că este extrem de important atât pe plan regional și chiar și național întrucât, din informațiile pe care le avem, va fi primul astfel de Centru care oferă îngrijire gratuită și complexă copiilor diagnosticați cu boli care fac improbabilă supraviețuirea până la vârsta de adult.

Este, de asemenea, relevant să menționăm faptul că, pentru copiii suferinzi în stadii avansate sau terminale, îngrijirea nu se va face ținând cont de prognostic, ci în funcție de nevoi.

În acest sens, Centrul va dispune de un cabinet de consultații și 3 săli de tratamente, un spațiu de activități recreative, un cabinet de logopedie, un cabinet de kinetoterapie, o sală de stimulare multisenzorială și un paraclis.

În momentul de față, se lucrează intens la instalațiile electrice și sanitare, la montarea tâmplăriei PVC, urmând apoi lucrările de tencuire.

Până în prezent, tot ceea ce s-a realizat a fost cu sprijinul mai multor oameni de bine, strict din fonduri de natură privată și donații, dar orice contribuție, fie ea cât de mică, poate reprezenta un real ajutor întrucât se dorește ca acest centru să poată fi inaugurat în anul imediat următor, iar realitatea este că adevăratele costuri abia acum încep.

Aș mai dori să menționez faptul că prin bunăvoința și strădania lor, acești artiști plastici întind o mână de ajutor unui înger – mai precis copilașilor aflați pe îngrijire paliativă – sprijinind realizarea acestui eveniment prin donarea propriilor lucrări cu tematică sacră.

Vernisajul expoziţiei va avea loc vineri, 11 octombrie începând cu ora 18. În cadrul acestui moment vor lua cuvântul Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, Preasfinţitul Părinte Episcop Benedict Bistriţeanul şi Părintele Profesor Ioan Bizău. Amfitrion fiind domnul Dr. Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Mai mult, toți cei prezenți se vor putea bucura și de un microrecital al Grupului Vocal Synavlia.

Pe toată durata expoziţiei, vizitatorii pot admira, dar şi achiziţiona, cele aproximativ 80 de lucrări a căror valoare aș îndrăzni să spun că este inestimabilă, aici referindu-mă mai ales la tot efortul și toată jertfa adusă prin darul mâinilor lor.

Așteptăm cu bucurie întreaga comunitate clujeană, începând de la cel mai simplu om și ajungând până și la autorități, să ia parte la acest eveniment caritabil întrucât până și simpla prezență și cunoașterea îndeaproape a acestui proiect poate fi un pas important în susținerea Centrului de Îngrijiri Paliative Pediatrice Sfântul Hristofor – locul în care dragostea, îmbrățișările, jocul și bucuria vor aduce o rază de lumină în viețile familiilor și copiilor care au uitat ce înseamnă acel acasă binecunoscut de către noi”, declară Anca-Maria Bica, vicepreședinta ASCOR Cluj-Napoca.

 

Donații

Pentru cei care doresc să se implice direct în susținerea proiectului, o pot face donând lunar 2 euro printr-un SMS la 8845 cu textul „JOY” sau în conturile destinate special construirii acestui edificiu:

Titular: Asociația „Sfântul Nectarie” Cluj
Lei: RO83BTRLRONCRT00C6603105
Euro: RO25BTRLEURCRT00C6603103

 

Foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *