Limitele dintre jurnalism și activism devin din ce în ce mai estompate? Și dacă da, ar trebui jurnaliștii să se străduiască să păstreze distanța profesională față de activiști? Acestea au fost câteva dintre întrebările principale la sesiunea panelului de la Forumul Global Media 2022.
La recentul eveniment, experți media din întreaga lume au discutat despre viitorul jurnalismului într-o perioadă de războaie, crize și catastrofe, potrivit dw.com.
Dacă am intrat într-o eră a „anti-nuanțelor”, așa cum a afirmat prezentatorul de știri și prezentatorul Deutsche Welle, Philip Gayle, aceasta înseamnă că detaliile subtile, ambivalențele și paradoxurile se pierd din ce în ce mai mult pentru public? Publicul preferă în schimb reportaje clare, alb-negru, în care părțile bune și rele ale oricărei povești sunt ușor de distins?
Unde îi lasă acest trend pe jurnalişti? Ar trebui să recurgă la partizanat și să spună publicului ce să facă și să gândească? Ar trebui ei, cu alte cuvinte, să devină activiști?
Cu siguranță nu ar trebui, a spus directorul general al DW, Peter Limbourg, unul dintre membrii juriului. Nici măcar, a adăugat el, atunci când acoperă provocări presante, precum încălzirea global; jurnaliştii nu ar trebui niciodată să-şi abandoneze mentalitatea critică şi să fie de partea activiştilor. În caz contrar, a avertizat el, riscă să se abată de la „calea jurnalismului”.
„Jurnalismul este complicat. Trebuie să arătăm imaginea completă, iar asta înseamnă că este complicat”, a spus Limbourg. În opinia sa, simplificarea excesivă ar trebui lăsată în seama politicienilor sau populiștilor. Și pentru activiștii care susțin o cauză, „deoarece agenda lor este să agite mai degrabă decât să informeze”.
Aceeași idee a fost reluată de toți participanții, Patricia Toledo de Campos Mello, reporter de investigație la cotidianul brazilian Folha de Sao Paulo, avertizând că jurnaliştii ar trebui să evite sursele care le coroborează propria narațiune. Kiundu Waweru, jurnalist de la Internews Earth Journalism Network, a declarat că reporterii care sunt specializați și acoperă în mare măsură anumite subiecte pot fi percepuți ca partizani. El a recunoscut că „este o linie foarte subțire între a fi jurnalist și a fi activist”. Pentru a rămâne departe de această capcană și pentru a-și menține integritatea jurnalistică, a spus el, reporterii ar trebui să evite doar intervievarea și citarea surselor care confirmă propria lor perspectivă.
„Prea mult activism jurnalistic ar putea provoca o polarizare suplimentară în lume”, a adăugat Limbourg.
Întrebarea dacă jurnalismul se apropie de activism poate fi înșelătoare. Cele două sunt tărâmuri separate, care ar trebui menținute separate, au fost de acord toți participanții la eveniment. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024