◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024

˝Tot mai citești, maică?˝ Elevi și profesori la un loc / Impresii de lectură

” (…) Astfel, într-o societate dominată de imagine și de tehnologie, care se caracterizează printr-o nevoie de permanentă schimbare, cu scopul de a evolua și care are ca țintă inclusiv posibilitatea viețuirii ființei umane pe alte planete, o activitate care datează încă din Antichitate se încăpățânează să supraviețuiască: lectura! Iar mijlocul prin care reușește ”să respire”, chiar și în anul 2019, este cel mai trainic cu putință: prin atragerea de partea ei a celor care, poate, vor cuceri cu adevărat alte spații ale universului – adolescenții.

Elevii Liceului Teoretic ”Alexandru Ioan Cuza” din București, coautorii prezentei cărți, ne oferă impresii ale lecturilor literare și nonliterare care îi pasionează și pe care s-au gândit să le transmită colegilor, prietenilor și adulților care își imaginează că tinerii de astăzi nu mai citesc precum cei de odinioară. Astfel, volumul scoate la lumină recenzii ale unor interesante biografii, memorii, jurnale de călătorie, romane de dragoste, romane polițiste, romane science – fiction, distopice, grafice sau de tip fantasy. Pentru noi, profesorii de limba și literatura română, coordonatori ai acestui volum, a fost o reală încântare să citim impresii de lectură referitoare la personalități precum Michael Jackson, Li Cunxin sau Alexander McQueen, dar și despre cărți științifice iubite de elevii pasionați de matematică ori romane grafice precum Maus. Varietatea lecturilor alese de liceeni este uimitoare și ne demonstrează încă o dată nu numai că ei citesc, ci și că noi, formatorii lor, uneori nu bănuim ce preferințe inedite pot avea adolescenții din fața noastră.”

  Prof. Florina-Irina Dima și prof. Adrian Săvoiu

Florina-Irina Dima a absolvit Facultatea de Litere, Universitatea din București, având dublă specializare – limba și literatura română, respectiv, știința imaginii –, iar în 2011 a absolvit masteratul ”Istoria ideilor și a mentalităților”, la Facultatea de Istorie din cadrul aceleiași universități, disertația fiind redactată sub îndrumarea profesorilor universitari Lucian Boia și Mirela Murgescu. Din 2017, a obținut titlul de doctor în filologie tot la Universitatea din București, ca bursier al MECTS, cu teza ”Lectura literară în liceu – între norma școlară și lectura privată”, coordonată de profesorul universitar Liviu Papadima. În ultimii ani, a participat cu lucrări științifice la conferințe internaționale: International Scientific LUMEN Conference „Transdisciplinarity and Comunicative Action” (2014); The International Conference LUMEN 2015 – „Rethinking Social Action. Core Values – RSACV 2015”, International Conference ”LUMEN – Multidimensional Education and Professional Development. Ethical Values” (2015); CBU International Conference, Central Bohemia University (2016) și altele. Este colaborator al revistei ”Historia”. În prezent este profesor titular de limba și literatura română la Liceul Teoretic ”Alexandru Ioan Cuza” din București.

Adrian Săvoiu a absolvit Facultatea de Litere, Universitatea din București, cu specialitatea română-latină. Cercetările în domeniu şi experienţa de profesor s-au concretizat în redactarea manualelor de limba şi literatura română pentru toate clasele de liceu, pentru Școlile de Arte și Meserii, în alcătuirea de ghiduri şi auxiliare didactice, apărute la editurile All, Teora, Humanitas și Art. A fost implicat în reforma învăţământului profesional şi tehnic din România. A avut un parteneriat permanent cu Editura Ars Docendi – Universitatea din Bucureşti, unde a tipărit numeroase volume despre cultura și istoria zonei Muscel. A îngrijit ediţii ale unor scriitori români: C. D. Aricescu, Alexandru Odobescu, George Topîrceanu, Anton Holban și Mihai Moșandrei. A publicat mai multe albume cu fotografii de arhivă. Este autorul unei antologii a fabulei românești. În anul 2011 i s-a acordat titlul de „Cetăţean de onoare al municipiului Câmpulung”. În prezent este profesor titular de limba și literatura română la Liceul Teoretic ”Alexandru Ioan Cuza” din București.

1 comentarii pentru “˝Tot mai citești, maică?˝ Elevi și profesori la un loc / Impresii de lectură

  1. Vă mulțumim frumos pentru promovare! Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm. Prof. Florina-Irina Dima, Liceul Teoretic ”Alexandru Ioan Cuza” din București

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *