◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024

Zoonozele și COVID-19

Zoonoza sau antropozoonoza, este o boala infecțioasă transmisa de la animale (domestice sau sălbatice) la om, și vice-versa. Agenții infecțioși care se pot transmite sunt bacterii, paraziți, viruși, Chlamidii, Mycoplasme, etc, fie prin contact direct, sau prin vectori, adică intermediari.

Zoonozele nu sunt boli noi, se cunosc de când a început agricultura si domesticirea animalelor. Ciobanii făceau antrax cutanat de la oi, malaria se transmite prin țânțarul Anofel, psitacoza se ia de la pasări, trichineloza de la porcul infectat, rabia de la animale turbate, febra Q de la diverse animale și pasări, boala zgârieturii-de-pisica, etc, sunt doar câteva exemple. Prionii, agenți infecțioși descoperiți recent dau boala vacii nebune sau encefalita spongiforma. Celebra Yersinia pestis,este bacteria care da ciuma, sau pesta bubonica, cu punct de transmitere de la rozătoare. Boala Lyme, prin mușcătura de păduchi transmite la om infecția cu Borelia burgdorferi, de la iepuri, rozătoare, lupi, etc. Si lista este mult prea lunga sa o enumerez aici.

Merita menționat ca zoonozele au ajutat la descoperirea vaccinurilor. Cuvântul “vaccin”, provine de la Vacca in Latina. Vaccinia, a fost denumit virusul care produce Variola, (Smallpox), eradicata pe glob din 1977. Un medic englez, Edward Jenner a observat ca femeile care mulgeau vacile, erau imune la variola, dar ocazional făceau o forma usoara de boala, denumita variola vacii (cowpox). Puroiul luat din infecțiile cutanate ale unei lăptărese a fost inoculat unui pacient, care mai târziu s-a dovedit a fi imun la variola. In onoarea lui Jenner, Louis Pasteur a propus ca termenul de vaccinare sa fie dat procedurii de inoculare.

Oamenii au coexistat dintodeauna într-un ecosistem complex, într-o relatie de interdependenta complicata cu animalele, fie ele domestice sau sălbatice. Pericolul apariției de boli infecțioase noi a existat si va exista mereu, saltul de agenți infecțioși de la o specie la alta nu poate fi realistic redus la zero.
Dar condițiile de apariție a fenomenului pot fi modificate, ca de ex., se poate opri deforestarea pădurilor tropicale în jungla Amazonului, se poate interzice vânătoarea și pescuitul în anumite zone, acolo unde exista ecosisteme a căror biodiversitate trebuie protejata.

Virusul care da SIDA, HIV a fost transmis la om, prin “bushmeat trade” adică vânători din Africa, care au ucis, măcelărit si mâncat cimpanzei si alte maimuțe. Si totodată, exista si obiceiul de a tine maimuțe ca animale de casa, aceste maimuțe erau purtătoare de virusul SIV (S vine de la “simian”). Vânătorii aveau de obicei pe corp tăieturi, zgârieturi si răni deschise prin care intra virusul de la maimuțe. Asa a aparut HIV-1 prin mutația lui SIV, si mai mult ca sigur a existat deja in Congo, Cameroon, cu multi ani înainte de a fi identificat in 1983 de către Luc Montanier. S-a transmis prin relatii sexuale de la om la om, si se poate transmite prin placenta de la mama, si prin transfuzia de sânge infectat.
Zika, este un virus identificat pentru prima oara in Uganda, in 1947, si care da boala denumita febra Zika. Gazdele primare sunt maimuțele, (Rhesus macaque), virusul se transmite la om prin țânțarul femela Aedes aegypti. Este un virus din familia Flaviviridae, înrudit cu virusul care da dengue, febra galbena si encefalita japoneza. Prima mare epidemia a fost in 2007 in Gabon. Virusul se transmite sexual dar si de la mama la făt, fiind răspândit la ora actuala in Asia, Africa si America. In 2015 a existat o mare epidemie in Brazilia. Doi ani mai târziu, s-au născut copii cu microcefalie, un sindrom congenital. Un vaccin nu a fost dezvoltat încă.

Ebola, boala si virusul cu același nume, cu originea in Congo, langa raul cu același nume, a fost identificat in 1976. Cercetătorii considera ca sursa de transmitere umana ar fi liliecii si primatele, adică cimpanzei si alte maimuțe. De la om la om se transmite prin contact sexual si prin secrețiile unei persoane infectate. Rezervorul de virus rămân totuși liliecii (fruit bats), deoarece “gazda” este un dead-end, adică nu supraviețuiește infecției.
SARS-coronavirus a cauzat o epidemie de boli respiratorii in 2003, si boala care-i poarta numele: Severe Acute Respiratory Syndrome. A început in provincial Guandong, China. Sursa primara ar fi fost o specie de lilieci, Rhinolophidae, si primul pacient un fermier din zona. De aici, un medic care a visitat Hong Kong a infectat 16 persoane. Virusul a ajuns la Toronto in Februarie 2003, printr-o pacienta care a venit din Hong Kong. In Toronto a infectat 257 de persoane. Virusul a fost identificat in pietele din Guangdong in o specie de rozătoare, Paguma, care erau sacrificate in aceasta piață.
MERS, vine de la Middle East Respiratory Syndrome, tot un coronavirus (MERS-CoV), a apărut pentru prima data 2012 in Arabia Saudita, si se considera ca ar fi fost transmis la om de la cămile, care la rândul lor s-au infectat de la lilieci. Boala se aseamănă clinic cu o gripa, dar poate fi fatala. Se transmite inter-uman prin secreții respiratorii si contact apropiat. Din fericire, purtătorii asimptomatici nu sunt contagioși.

COVID-19, pandemia de coșmar pe care o traim acum, a izbucnit initial in noiembrie 2019, in provincia Hubei, orasul Wuhan, China. Este un virus înrudit genetic cu SARS, si se transmite prin secreții respiratorii, tuse, strănut, atât de la persoane infectate, cât si de la purtători pre-simptomatici, adică înainte sa apară semne de boala. Tot liliecii, ar fi infectat alte animale, mai ales micul Pangolin, un mamifer, care trăiește in Asia, mic de sub 1m, si acoperit cu solzi. Este un animal nocturn, care se hrănește cu insecte, si care in timpul zilei doarme încolăcit ca o minge. Se pare ca este vanat si ucis, ca sa fie mâncat, fie folosit in medicina tradițională chineza pentru tratamentul diverselor boli… In decembrie 2019 Dr. Zhang Jixian șeful departamentului de respirologie de la spitalul provincial Hubei, a notificat autoritățile chineze ca 180 de pacienți sunt infectați cu un nou tip de coronavirus….

Si asta ne duce la asa-zisele “wet-markets”, adica o piata unde se vand doar, sau se si sacrifice, produse “perisabile”, precum pestele, găini, si multe alte animale, pisici, caini, lilieci, scorpioni, iepuri, si da, pangolini…lista este foarte lunga. Coabitarea stransa in conditii insalubre, duce la transmiterea de agenti infectiosi de la animale la om, asa cum s-a intamplat deja. Este un obicei in intreaga Asie, nu doar China, de a cumpara mancare de la aceste piete si nu din supermarket-uri. Conditiile insalubre si inghesuiala contribuie la aparitia unor noi agenti infectiosi, care fac saltul de la animal la om.
In Aprilie 2020, Dr. Anthony Fauci, directorul de la National Institute of Allergy and Infectious Diseases si Elizabeth Maruma de la United Nations Environment Programme, au cerut inchiderea globala a pietelor care comercializeaza animale salbatice, din cauza riscului aparitiei de boli zoonotice si totdata pentru protejarea speciilor pe cale de disparitie.
Se va intampla oare? Cati oameni mai trebuie sa moara?

……………………………

Nota Observator.
Dr. Diana Laza lucrează într-un spital in GTA unde se tratează pacienți infectați cu covid.
O drama pe care toți o trăim, unii la televizor, alții pe viu.

Dr. Diana Laza, Toronto    4/10/2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *