Sâmbătă, 7 decembrie, în weekendul ce a precedat începerea noului an școlar, a avut loc festivitatea de premiere a concursului de jurnalism „Botoșani, orașul meu drag”, aflat la a zecea ediție.
Sala Muzeului scriitorilor botoșăneni, aflată la etajul librăriei Agata din centrul istoric al orașului, a devenit neîncăpătoare.
Copiii și tinerii, însoțiți de părinți sau prieteni, îmbrăcați de ocazie, au venit cu bucurie și emoție să vadă cum munca lor de o vară este răsplătită.
Cum se desfășoară concursul?
Competiția desfășurată pe trei secțiuni, Reportaj video, Presă scrisă și Relatare / reportaj radio și trei categorii de vârstă că 9-11 ani. 12-15 ani și 16+ are loc vara, pentru că micii jurnaliști ai orașului au timp liber mai mult fiind vacanță.
La categoria 12-15 ani, copiii și tinerii se împart pe echipe, fiecărei echipe îi revine însă și un junior, un copil din redacție, cu vârsta între 9 și 11 ani.
Fiecare echipă face câte un reportaj video pe baza căruia este evaluată ulterior de un juriu. „Dorim să încurajăm spiritul de echipă, sa înțeleagă copiii că munca în jurnalism mai ales nu se face fără a te baza pe celălalt. La secțiunea celor mai mare care au împlinit 16 ani participarea se face individual deoarece e perioada, zicem noi, în care se pregătesc să devină jurnaliști, poate chiar colaboratori ai unor instituții media mari din țară”, a spus Ioana Matfeev, coordonatorul redacției și managerul proiectului.
Proiectul intitulat „Concursul județean de jurnalism pentru tineri Botoșani, orașul meu drag” este realizat de asociația Buzzmedia cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani.
Documentare realizate de cei mai mari
Festivitatea de premiere a început cu difuzarea reportajelor și a documentarelor video.
Dacă cei mai mici au realizat reportaje despre un adăpost de animale, despre cimitirul armenesc din Botoșani, despre restaurarea casei de la Liveni sau despre un salon de tatuaje, cei mai mari au avut de făcut documentare de televiziune, subiectele aici fiind: ziarul Clopotul, vechiul târg care a fost Botoșaniul sau despre muzeul de arheologie de la Săveni. „În iunie am avut premiera documentarului didactic intitulat `Enescu…altfel` început de tinerii redacției în tabăra noastră de jurnalism din 2023. Filmul a fost realizat împreună cu jurnalistul TVR, Doru Ionescu și editorul video TVR, Bogdan Sterpu și poate fi urmărit pe canalul nostru de YouTube – Televiziunea adolescenților. Această realizare a noastră ne-a dat ideea ca anul acesta tinerii să realizeze documentare pentru concurs având deja câteva ediții in care realizat cu echipe sau individual reportaje de televiziune.”, a mai adăugat Ioana Matfeev.
Premiile concursului
Premiile au fost acordate pe secțiuni și categorii de vârstă. La presă scrisă, secțiune organizată în memoria jurnalistului Dorian Stoianovici, cel care a înființat ediția de Moldova a ziarului „Romania liberă”, premiile au fost:
16+:
Locul 1: Mădălina Mihai – 17 ani
Locul 2: Andy Ciotir – 19 ani
Locul 2: Ioana Ivaș – 16 ani
La documentare de televiziune, tinerii s-au clasat astfel:
Locul 1: Mădălina Mihai
Locul 2: Andy Ciotir
Locul 3: Ioana Ivaș
La radio toți trei s-au clasat pe locul 1.
Dacă la secțiunile Presă scrisă și reportaje video lucrările au fost evaluate de jurnalista Cătălina Biholar (Televiziunea Intermedia din Suceava), omul de comunicare Cristina Miron și jurnalista Ioana Matfeev, la radio evaluarea a fost făcută de omul de radio Titus Andrei, cu care redacția Buzz colaborează de câțiva ani.
La secțiunea Reportaje video, categoria de vârstă 12-15 ani:
Locul 1: echipa formată din Veronica Oroșanu, Anisia Amărioarei, Ioana Ioniță pentru reportajul despre cimitirul armenesc
Locul 2: echipa formată din Raul Pricop, Radu Rusuciuc, Sara Iacob, Maria Nechita pentru reportajul despre un adăpost de animale
Locul 3: echipa formată din Claudia Pădurariu, Maria Bodârlău și Ștefan Rusuciuc pentru un reportaj despre in salon de tatuaje.
Juniori BOMD – reportaj video:
Ioana Ioniță
Maria Balan
Maria Nechita
Relatare radio, 9-11 ani
1. Medeea Lazăr
1. Maria Nechita
Presă scrisă, 9-11 ani:
Ioana Ignatoaie
Ștefan Rusuciuc
Matei Balan
La radio, categoria 12-15 ani:
Locul 1: Denisa Franț
Locul 2: Anisia Amărioarei
Locul 3: Sara Iacob și Raul Pricop
La presă scrisă, 12 – 15 ani:
Locul 1: Fabian Paranici
Locul 2: Maria Doncilă și Andrei Maxim
Locul 3: Radu Rusuciuc
Pentru prima dată anul acesta a fost acordat trofeul PR BOMD care are ca scop, așa cum spunea Ioana la festivitate, să-i încurajeze pe micii jurnaliști să-si promoveze propriile activități și produse.
Trofeul cel mare, acordat în memoria jurnalistului Doru Dinu Glăvan
Pentru al treilea an consecutiv trofeul „Micul jurnalist” acordat pentru participantul ce reușește să obțină locul I la toate cele trei secțiuni, a revenit tinerei Mădălina Mihai.
Premiile au avut și valori financiare, copiii primind și diplome, și trofee. Trofeul cel mare a fost în valoare de 1.000 lei și s-a acordat în memoria jurnalistului Doru Dinu Glăvan.