Confruntată tot mai mult cu schimbările climatice și calamitățile de mediu, opinia publică din toată lumea își dorește să vadă consecințe grave și pedepse aspre, cu închisoarea, pentru cei care dăunează planetei. Acestea sunt rezultatele unui sondaj extins, Global Commons Survey 2024, un proiect de cercetare masiv, care a relevat faptul că 72% dintre oamenii chestionați în zeci de țări își doresc ca oficialii guvernamentali să dea undă verde acțiunilor care pedepsesc cu severitate daunele aduse naturii sau climatului. „Suportul majoritar pentru incriminarea acțiunilor care permit daune grave aduse climei ne-a surprins. Este un semnal clar că oamenii s-au săturat de distrugerea mediului și vor să vadă o responsabilizare reală”, susține Owen Gaffney, coordonator al inițiativei numite Earth4All.
Pe de altă parte, unele țări fac deja mișcări în această direcție. Belgia, de exemplu, a clasat recent „ecocidul” ca pe o crimă, iar Franța și Chile au adoptat legi similare, în timp ce state precum Brazilia, Italia și Țările de Jos iau în considerare legislații similare.
Toate aceste constatări completează datele care arată că 59% dintre cetățeni sunt serios îngrijorați de starea actuală a naturii, 69% consideră că lumea se apropie de „puncte de vârf” înfricoșătoare pentru climă și natură din cauza activităților umane și 61% se încadrează în grupuri care susțin cu fermitate luarea de măsuri dure pentru protejarea mediului.
Pe de altă parte, sondajul a constatat că femeile tind să fie mai preocupate de problemele de mediu decât bărbații. Jojo Mehta, care conduce o organizație numită Stop Ecocide International, subliniază că se văd deja „schimbări semnificative de politică în favoarea legislației privind ecocidul” la diferite niveluri de guvernare. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com