În 2013, Germania a luat inițiativa demarării unui proiect cu dublu scop: păstrarea și ducerea maai departe a memoriei crimelor comunismului și promovarea păcii pe întreaga planetă Pâmânt.El se desfășoară sub genericul „Pâinea Păcii”. România a aderat imediat la această inițiativă de la implementarea căreia se împlinesc acum 10 ani. Ba mai mult, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din România a fost gazda acestui proiect în care suntem mândri să fim parteneri încă din primul an, 2014. În cadrul acestuia, ministerele agriculturii din statele central şi est europene, ţări foste comuniste, au fost invitate să aleagă un loc cu valoare simbolică pentru trecutul lor recent, unde să înfiinţeze o cultură de secară cu semințe provenite din aşa numita „zonă a morţii”, din apropierea zidului Berlinului. Recolta obținută va fi trimisă la Berlin, unde, în cadrul unei ceremonii, se va coace Pâinea Prieteniei și a Păcii.
Proiectul „Pâinea Păcii” este o inițiativă internațională privind pacea și agricultura sub patronajul ministrului german pentru alimentație și agricultură în scopul de a marca prăbușirea Zidului Berlinului și a Cortinei de Fier, precum și unificarea Europei prin reunirea factorilor de decizie în domeniul agriculturii și a membrilor societății civile din 12 țări partenere. El își propune să promoveze și să păstreze proaspătă în conștiința publică ideea că agricultura durabilă, bunăstarea și fericirea oamenilor nu se pot realiza decât pe timp de pace. Partener principal din România al acestui proiect este Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Însă Proiectul este susţinut și de Asociaţia Foştilor Deportaţi în Bărăgan, Fundaţia „Memoria unei deportări – Fundata 18-19 iunie 1951” şi Muzeul Naţional de Agricultură din Slobozia.
În cadrul proiectului locul ales de România pentru ceremoniile ce vor avea loc de-a lungul vremii a fost în vatra fostului sat de deportați ridicat pe Valea Călmățuiului, la circa 40 de km de Brăila, între satele Viziru și Însurăței în vara anului 1951, RUBLA. Numele acelei așezări ridicată de la zero în mijlocul unui câmp cultivat cu bumbac în numai câteva luni de oameni gospodari aduși acolo cu forța din județele Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți, fără nici-un temei lega este mai mult decât semnificativ. Este numele monedei sovietice, țara care a patronat numeroasele crime, abuzuri și suferințe pe aproape jumătate din suprafața Pământului. Deportările a zeci de mii de cetățeni nevinovați care au plătit cu viața de multe ori rezistența la instalarea regimului comunist s-au făcut la porunca lui Stalin, după model sovietic, cu ajutorul și girul puterii sovietice.
În 2014, țara aleasă pentru demararea proiectului a fost România și la Rubla s-au deplasat reprezentanții țărilor partenere din proiect. Acolo s-au ținut discursuri, a fost arat și semănat cu secară 1 ha de teren urmând ca din recolta obținută să se coacă pâini din secară, amare ca viața deportaților din prrimii ani ai comunismului de pretutindeni. În discursul său secretarul de stat Aurel Simion la momentul acela, a explicat rolul strâns al educației alimentare în contextul provocărilor aduse de schimbările climatice. „Avem nevoie de unitate, pace, coordonare și complementaritate în acțiunile noastre. În egală măsură, politica agricolă trebuie să devină atractivă din toate punctele de vedere pentru tineri, pentru că nu putem păstra zonele rurale populate și atractive dacă condițiile de trai diferă mult de zona urbană”, a explicat Aurel
„Pâinea Păcii” are ca parteneri instituționali ministerele cu responsabilități pe domeniul agricol și ca parteneri sociali, asociații, camere de comerț, reprezentanți ai administrației locale etc. Statele partenere sunt Germania, Bulgaria, Estonia, Croaţia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia, Cehia, Ungaria şi România. În ultimii doi ani au fost invitați si reprezentanți din Finlanda și Ucraina.
Anul acesta se împlinesc 10 ani de la demararea proiectului și festivitățile se vor ține în a doua parte a lunii septembrie în Germania. În fiecare an este aleasă, prin rotație, o altă țară parteneră iar data este în jurul zilei de 21 septembrie, când planeta serbează Ziua Păcii. Prima zi mondială a păcii a fost marcată în septembrie 1982. Ziua Internaţională a Păcii nu e o zi obişnuită în care diverşi oameni speră la pace în lume. E un simbol a ceea ce milioane de oameni speră să trăiască în fiecare zi.
Să dea bunul Dumnezeu ca permanent și genericul proiectului să fie realitate: „Să fie pace în lume!”.
Ileana și Marcel Mateescu