◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro03.07.2024

Templul de cuvinte
al Doinei Bârcă

O zi de sâmbătă  obișnuită de primăvară, în care pașii ne-au purtat, printre lanuri de rapiță deja înflorită,  către Cervenia, orașul în care s-a născut poeta Doina Bârcă. Înainte să vă povestesc  cum a fost vreau să îi mulțumesc  Dnei. Doina Bârcă, în numele Asociației Mihai Eminescu Luceafărul, pentru oportunitatea de a fi alături de ea și de o întreagă delegație de scriitori, artiști plastici și jurnaliști.  A fost o mare plăcere să cunoaștem comunitatea locală din Cervenia, școala unde a învățat poeta, străzile pe care s-a jucat în copilărie și oamenii locului care i-au marcat existența.

Evenimentul de lansare a cărții „TEMPLUL MEU DE CUVINTE”,  autor Doina Bârcă, moderat de însăși autoarea, ne-a impresionat prin energia ei de viață și pasiunea pe care o transmite de fiecare dată, dar și prin emotiile generate de întălnirea cu satul natal, oamenii locului, prezenți într-un număr mare și amintirile care se succedau în imagini nevăzute de noi, dar trăite intens de autoare. Nu este ușor să fi adult și să-ți prezinți propria opera pe scena Căminului Cultural Cervenia,  unde ai pășit prima oară în copilărie și ai luat primul premiu.

Cred că nu este întâmplător nici faptul că întregul eveniment a fost integrat într-un Concert religios popular, susținut de corul de copii al Bisericii ‘‘Sf. Nicolae‘‘ – Cervenia, coordonat de preotul Loredan Stan, care a prezentat invitaților o suită de pricesne și imnuri religioase, pe care autoarea le cunoștea din copilărie,  de la părinți. 

Un spectacol minunat, realizat în colaborare cu PAROHIA ORTODOXĂ Cervenia coordonată de preotul LOREDAN STAN, un OM cu o dăruire specială și un promotor al culturii din zona Teleormanului.

Fiecare membru al delegației,  formată din scriitoarea și editoarea Geni Duță si dl. Serghei Duță, actrița Doina Ghițescu, solistul de romanțe Vasile Topârceanu, interpreții de muzică populară Mariana Birică, Gabriel Gorjanu și Horia Vladan, preotul Loredan Stan, preotul Dogaru Origica, Dr.Nicu Bulumac, ing.Loreta Din, artistul plastic Paul Mecet, Av. Tatiana Radulescu Luminita, Dl. Ștefan Alexandru, Dl. Măndășescu Horațiu, Prof. Univ. Nicolae Maxim, flautist Ateneul Român, Dna. Diaconescu Corina, artistul plastic Costel Păun și Asociația „Mihai Eminescu Luceafărul”, reprezentă de mine, drd. Maria Petrescu au vorbit despre omul, poetul, femeia și secretarul literar Doina Bârcă și despre cartea lansată, o carte în care poeta și-a adunat în versuri emoțiile, trăirile, viața și le-a expus în vitrine imaginare, într-un templu personal, pentru a le oferi nouă, celor din jur.

Fiecare vorbă rostită de invitați și fiecare recunoaștere primită au fost daruri de suflet pentru autoare. Asociația „Mihai Eminescu Luceafărul” a oferit o plachetă omagială, în semn de înaltă apreciere pentru întreaga activitate culturală, promovarea culturii și a limbii române, precum și sprijinul social oferit în Cervenia, împreună cu o lucrare realizată și oferită de artistul plastic Costel Păun.

Flori, aplauze, lacrimi de fericire și un „La multi ani!” în cor, au încheiat evenimentul, într-un laudațio oferit de noi toți și susținut de actrița Doina Ghițescu. „Vă IUBESC pe toți și vă urez viață lungă. Eu marchez în cartea vieții culturale UN VIS ÎMPLINIT”, a fost declarația Dnei Doina Bârcă, la finalul evenimentului.

Un eveniment demn de a fi consemnat într-o cronică, în paginile căreia fiecare moment trăit, clipă cu clipă, devine istorie.

 

 

Prof. drd. Maria Petrescu /UZPR București

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *