◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro03.07.2024

Regimul din Tunisia țintește jurnaliștii independenți utilizând legea privind criminalitatea cibernetică

Rețeaua globală International Press Institute solicită Tunisiei să înceteze utilizarea legilor draconice ale țării privind criminalitatea cibernetică pentru a viza și pedepsi jurnaliştii. Cel puțin șase profesioniști mass-media au fost arestați sub acuzația de infracțiuni cibernetice, în cea mai recentă represiune împotriva presei și a societății civile. Recentul val de arestări vine pe fondul erodării alarmante a libertății presei de când președintele Kais Saied a dizolvat Parlamentul țării și a rescris Constituția.

Legea privind criminalitatea cibernetică din Tunisia – sau Decretul-Lege 54 – a fost adoptată în septembrie 2022, ca parte a unui val de decrete executive emise de președinte, menite să-și consolideze puterea și să-și sporească controlul asupra instituțiilor independente. Decretul-lege a atras critici aspre din partea organizațiilor locale și internaționale de drepturi, din cauza unei serii de prevederi care conferă autorităților puteri largi de a cenzura conținutul online și de a supraveghea jurnaliștii și criticii. Decretul permite autorităților tunisiene să închidă persoane până la cinci ani pentru „defăimare”, „zvonuri” și „știri false”, printre alte categorii de acuzații vagi. Decretul-Lege 54 acordă autorităților, de asemenea, puteri extinse de supraveghere, permițându-le să monitorizeze internetul și comunicările unui suspect fără a-l anunța. Legea restricționează și critica la adresa oficialilor guvernamentali, pedepsele de închisoare fiind dublate dacă ținta „defăimării” este un membru al guvernului.

Din ianuarie 2024, mai mulți jurnaliști tunisieni au fost arestați sau chemați în instanță sub acuzația de încălcare a legilor tunisiene privind criminalitatea cibernetică. În ianuarie, Zied el-Heni de la „Emission Impossible” a fost condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare. Mohamad Boughaleb de la Carthage Plus și Cap FM a fost condamnat în aprilie la șase luni de închisoare, în temeiul unei legi anterioare privind defăimarea și se confruntă, de asemenea, cu acuzații suplimentare în temeiul Decretului-Lege 54.

Potrivit ipi.media, luna mai 2024 a fost marcată de o represiune și mai gravă din partea autorităților, șase jurnaliști fiind arestați în decurs de patru zile. IPI este alarmat și de intimidarea și cenzura jurnaliștilor care documentează aceste razii ale poliției. „Regimul autoritar al președintelui Saied a subminat libertatea presei, cândva exemplară, a Tunisiei, creând un mediu de frică și opresiune. IPI cere ca președintele Kais Saied să ia măsuri pentru a onora dreptul la libertatea de exprimare în Tunisia, începând cu eliberarea tuturor jurnaliștilor întemnițați în prezent. Președintele ar trebui să-și demonstreze angajamentul față de libertatea presei prin abrogarea imediată a Decretului-Lege 54. Presa tunisiană are dreptul de a reprezenta puncte de vedere divergente fără teama de hărțuire și răzbunare din partea autorităților”, a declarat Amy Brouillette, directorul de advocacy al IPI. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *