◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro03.07.2024

Illinois se alătură celorlalte state americane care susțin financiar jurnalismul local

Legislatorii din statul american Illinois au adoptat un proiect de lege care ar oferi companiilor credite fiscale de 25 de milioane de dolari în următorii cinci ani pentru a sprijini jurnalismul în stat. Similar cu un proiect de lege care a fost adoptat la New York în aprilie, legislația din Illinois este concepută pentru a încuraja instituțiile media să-și dezvolte redacțiile. „Sănătatea industriei noastre locale de jurnalism are un impact direct asupra sănătății democrației noastre. Acest proiect de lege nu se referă doar la o compensație echitabilă, ci se referă la păstrarea rolului vital pe care organizațiile locale de știri îl joacă în societatea noastră”, a spus senatorul Steve Stadelman, citat de insideradio.com.

 

50% din salariul plătit pentru 150 de jurnaliști angajați

Legislația, cunoscută sub denumirea de Legea privind consolidarea media comunitară (Legea Senatului 3592), spune că angajatorii vor primi un credit fiscal de stat egal cu 50% din salariul plătit pentru până la 150 de jurnaliști calificați pe care îi angajează. De asemenea, cere ca o organizație locală de știri să nu poată fi vândută unei companii din afara statului fără o notificare scrisă, cu 120 de zile înainte de producerea vânzării.

„Solicitarea unei notificări prealabile pentru vânzări îi protejează pe angajați și asigură că publicul este la curent cu schimbările care i-ar putea afecta sursele locale de știri”, a adăugat Stadelman. Proiectul de lege mai spune că agențiile de stat trebuie să cheltuiască cel puțin jumătate din totalul banilor publicitari cu organizațiile locale de știri și creează un program care va acorda burse studenților ce vor lucra la o organizație locală de știri din stat timp de cel puțin doi ani. „Acesta este un pas pozitiv înainte și demonstrează în continuare recunoașterea largă a importanței unei prese libere”, a declarat președintele Alianței, Danielle Coffey, într-un comunicat.

 

Marile platforme vor compensa editorii pentru utilizarea conținutului lor

Stadelman a introdus, de asemenea, Legea privind conservarea jurnalismului (Legea Senatului 3591), care ar impune ca marile platforme online să plătească editorii locali de știri pentru utilizarea conținutului lor. Dacă va fi adoptat, un proces de arbitraj ar fi instituit pentru a determina compensația adecvată pe care fiecare platformă trebuie să o plătească editorilor de știri.

Mai mult de o duzină de state din SUA iau în considerare în prezent propuneri menite să ajute la stimularea jurnalismului local. În aprilie, New York a devenit primul stat care a stimulat angajarea și păstrarea jurnaliștilor locali. Legislația este în curs și în California, Colorado, Connecticut, Maryland, Massachusetts, New Jersey, New Mexico, Oregon, Washington, Wisconsin și Districtul Columbia. Alte eforturi menite să ajute la susținerea știrilor locale au fost deja abordate în Congres. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *