◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro03.07.2024

Grupurile media din Indonezia se opun unui proiect de lege considerat
„ o reducere la tăcere a vocilor critice”

Grupuri media, academicieni și susținătorii drepturilor omului se opun unui proiect de lege care conține modificări propuse la Legea radiodifuziunii din Indonezia, care ar restricționa difuzarea rapoartelor de investigație. Introdus în 2020, proiectul de lege a fost deliberat la Camera Reprezentanților în 2023. Susținătorii au spus că actualizarea legii din 2002 este necesară pentru a dezvolta o „industrie durabilă a radiodifuziunii” și pentru a aborda provocările aduse de ascensiunea rețelelor și platformelor media online.

O prevedere controversată din proiectul de lege citat de critici este articolul 50B paragraful 2 (c) care interzice conținutul „jurnalismului de investigație exclusiv” care prezintă persoane, comportamente și/sau „profesii sau figuri cu stiluri de viață negative”, relatează advox.globalvoices.org. Proiectul de lege nu oferă definiții clare ale conținutului pe care încearcă să-l interzică. Pedepsele pentru încălcarea legii includ reducerea duratei transmisiilor și chiar anularea completă a transmisiilor.

Nani Afrida, de la Alianţa Jurnaliştilor Independenţi, a avertizat că amendamentele propuse reprezintă „o ameninţare directă la adresa libertăţii presei”: „Acest proiect de lege urmărește în mod clar să restricționeze jurnalismul de investigație, care este piatra de temelie a unei prese libere. Prin reducerea capacității jurnaliștilor de a desfășura și de a difuza activități de investigație, guvernul încearcă efectiv să reducă la tăcere vocile critice și să limiteze controlul public”.

Sindicatul Muncitorilor din Media și Industria Creativă pentru Democrație (SINDIKASI) a adăugat că restricționarea relatărilor ar eroda sursele de venit, în detrimentul industriei de știri și media.

Grupurile societății civile au cerut anularea legilor represive ale IT și mass-media care sunt „armate” împotriva criticilor. Rețeaua pentru drepturile omului Forum Asia a subliniat implicațiile cenzurării relatărilor de investigație.

Ministrul Comunicațiilor și Informaticii din Indonezia, Budi Arie Setiadi, el însuși un fost jurnalist, a afirmat că „guvernul nu va instituționaliza cenzura”. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *