◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro03.07.2024

Ancheta asasinării jurnalistului Dom Phillips, „pierdută” în hățișurile justiției braziliene

La doi ani de la uciderea jurnalistului britanic Dom Phillips în Amazonia braziliană, nici autorii, nici instigatorii nu au fost aduși în fața justiției, iar măsurile de protecție cerute de Comisia Inter-Americană pentru Drepturile Omului (IACHR) în urma crimei nu au fost încă puse în aplicare. Organizația Reporteri fără frontiere (RSF) solicită autorităților braziliene să facă în sfârșit dreptate pentru această crimă îngrozitoare și să garanteze siguranța jurnaliștilor din regiune.

Phillips, un reporter specializat în Amazon și probleme de mediu, și Bruno Pereira, specialist brazilian în protecția popoarelor indigene, au dispărut pe 5 iunie 2022, în timp ce vizitau Valea Javari din statul brazilian Amazonas. Trupurile lor dezmembrate și arse au fost găsite câteva zile mai târziu, îngropate într-o zonă mlăștinoasă de pe malul râului Itacoaí.

 

„Jurnaliştii trebuie să-şi rişte viaţa pentru a acoperi problemele de mediu”

RSF și nouă organizații partenere pledează de atunci pentru măsuri care să asigure că această dublă crimă nu rămâne nepedepsită și că astfel de tragedii nu se repetă. Un mecanism care implică autoritățile braziliene, CIDH și societatea civilă a fost înființat în Amazon pentru a monitoriza implementarea măsurilor de precauție solicitate de CIDH.

Acest mecanism, la care RSF este participant, a început să funcționeze în urmă cu șase luni și este clar că sistemul judiciar brazilian a înregistrat puține progrese. Făptuitorii și presupusul instigator încă nu au fost aduși în fața justiției, iar amenințările la adresa jurnaliștilor din Amazon sunt încă palpabile. RSF a înregistrat 85 de cazuri de obstrucționare a muncii jurnaliştilor în regiune de la uciderea lui Phillips.

 „La această tristă aniversare a jurnalismului de mediu în Amazon, RSF face apel la autoritățile braziliene să facă tot posibilul pentru a se asigura că toți cei implicați în moartea lui Dom Phillips sunt aduși în fața justiției. Implementarea tuturor măsurilor de precauție solicitate de CIDH este, de asemenea, extrem de necesară. În calitate de parte interesată în mecanismul de monitorizare, RSF se așteaptă la o mai bună cooperare din partea Braziliei cu organizațiile internaționale și societatea civilă pentru a asigura condiții mai sigure pentru jurnalism. Brazilia nu poate permite Amazonului să devină o regiune fără lege în care jurnaliştii trebuie să-şi rişte viaţa pentru a acoperi problemele de mediu”, atrage atenția Artur Romeu, director al biroului RSF pentru America Latină

 

Niciun responsabil încarcerat…

Potrivit rsf.org, trei pescari braconieri au fost acuzați de dubla crimă, iar patru membri ai familiilor lor au fost acuzați că au ajutat la ascunderea cadavrelor, dar niciunul nu a fost încă încercat. Procesul a fost amânat pentru a doua oară, fără a fi stabilită o nouă dată. Presupusul instigator, șeful unei rețele ilegale de pescuit și vânătoare, a fost pus sub acuzare la un an de la crime, la fel ca și adjunctul său, dar încă nu au fost inculpați oficial. În plus, spre deosebire de ceea ce afirmă poliția federală în prezent, Phillips nu poate fi considerat doar o victimă colaterală, deoarece efectua rapoarte de investigație privind activitățile ilegale din regiune.

La 11 decembrie 2023, mecanismul de monitorizare a început să formuleze un plan de acțiune pentru protejarea jurnaliștilor din Amazon și prevenirea oricărei reapariții a evenimentelor care au dus la dubla crimă. Acesta include măsuri de consolidare a programului de protecție a personalului media, protocoale mai bune de investigare a crimelor împotriva mass-media și măsuri de promovare a importanței jurnalismului în regiune. Dar jurnaliştii au continuat să fie supuşi obstacolelor repetate în Amazon de la dubla crimă. Cele 85 de încălcări ale libertății presei înregistrate de RSF includ violență fizică, atacuri armate, amenințări cu moartea, furtul de echipamente și hărțuirea judiciară. În septembrie 2023, RSF a publicat un raport intitulat „Scorched lands of journalism in the Amazon”, care detaliază provocările cu care se confruntă reporterii în Amazonia braziliană și evidențiază nevoia urgentă de acțiune a autorităților. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *