◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.11.2024
Serata „Eminescu, jurnalistul”. „Niciodată toamna nu fu mai frumoasă”

Joi, 17 octombrie 2024, la ora 17.00, la Centrul Cultural „Mihai Eminescu” (strada J.L. Calderon, nr. 39) va avea loc o nouă ediție a Seratei „Eminescu, jurnalistul”. Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România invită așadar din nou publicul la o seară de neuitat, cu trăiri artistice memorabile.
Programul va începe  cu  binecunoscuta rubrică a profesorului Nicolae Vasile: „Așa grăit-a Eminescu”, precedată de un recital de muzică și poezie „Din cântecul vieții” – o incursiune lirică în creația poetei/jurnaliste Rodica Subțirelu, susținut de Mariana Anghel (rostire) și Corina Vlad Diaconescu (pian).
Actorii Teatrului NostruM – Daniela Bădescu, Marilena Caraghiaur, Alina Găman, Doina Ghițescu, Marius Ionescu, Ion Lorinczi, Daniela Popa și Marin Voican – vor interpreta un moment artistic: „Niciodată toamna nu fu mai frumoasă”.
Artist fotograf: Mihail Georgevici. Grafician afiș: Gelu Iordache. Director teatru: Claudia Motea.

Citește mai mult

În universul delicatelor dantele de altădată

Înființat în 1991, Muzeul Național Cotroceni (instituție muzeală de artă, de istorie și profil memorial, care organizează expoziții, concerte, conferințe și programe culturale de mare valoare) ocupă un generos spațiu aflat în aripa istorică a ansamblului arhitectural Palatul Cotroceni, odinioară reședință domnească și regală. Aici se găsesc peste 20.000 de piese din cele mai diverse domenii: artă plastică, artă decorativă, istorie, carte veche și documente, numismatică, arheologie. Prezentă pentru a vizita Expoziția „Luxul Dantelei”, găzduită de Muzeul Național Cotroceni, în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, în…

Citește mai mult

Înscrieri la Concursul Național de Poezie TRADEM 2024

Teatrul pentru Copii și Tineret Colibri Craiova – Compartimentul Casa de Cultură „Traian Demetrescu“ continuă înscrierile pentru cea de-a 46-a ediție a Concursului Național de Poezie TRADEM 2024. Pot participa la concurs persoanele fizice cu cetățenie română indiferent de etnie, sex sau religie, cu vârsta cuprinsă între 14 – 44 de ani, care nu au publicat un volum individual de poezie și îndeplinesc toate celelalte condiții prevăzute în regulament. Data limită pentru înscrierea în concurs este 25 octombrie 2024, iar toți cei interesați pot consulta regulamentul publicat pe https://tradem.ro/event/concursul-national-de-poezie-tradem/. Se vor acorda premii…

Citește mai mult

Cum se acumulează bogăția…

Bogații Chinei Domnia lui Colin Huang, în calitate de cel mai bogat om din China, a fost de scurtă durată. Huang este fondatorul gigantului de fast fashion Temu, care a luat cu asalt mediul online şi care stă la baza averii de 50 mld. dolari a chinezului. Luni, acţiunile s-au prăbuşit, iar fondatorul a pierdut 14 mld. din averea sa într-o singură zi, pierzând totodată şi titlul de cel mai bogat chinez după doar trei săptămâni. Colin Huang este acum a patra cea mai bogată persoană din China, cu o…

Citește mai mult

„Răvășitul oilor”, evenimentul toamnei la Slănic-Moldova

În mirificul decor de toamnă al stațiunii Slănic-Moldova, la finele săptămânii viitoare (11 – 13 octombrie), la Ferma „Stâna Dacilor” (situată pe Muntele „Bolovanu”), va avea loc, cea de-a IX-a ediție a tradiționalului eveniment, „Răvășitul oilor”. Cu acest prilej, vizitatorii sunt așteptați să se înfrupte din mulțimea de specialități și mâncăruri pregătite și expuse pe platoul central al fermei, unde vor mai putea participa la o expoziție de animale și produse tradiționale, dar și la un inedit concurs cu cai de tracțiune. Ca și în anii precedenți, în programul pe…

Citește mai mult

Ion D. Șirna a lansat cartea
„Zei și muze”

Vineri, 4 octombrie 2024, ora 16,30, în Sala de lectură „Nichita Stănescu” a Bibliotecii Județene „Nicolae Iorga” Ploiești, scriitorul Ion D. Șirna a lansat cartea „Zei și muze”, publicată recent la Editura Karta-Graphic. Activitatea a fost moderată de Mihaela Radu, directorul Bibliotecii Județene „Nicolae Iorga” Ploiești, care a prezentat și activitatea autorului. Ion Dumitru, pseudonim Ion. D. Șirna, este profesor de limba română, fost metodist la Casa Corpului Didactic Prahova, fost inspector școlar, poet,  prozator. Are o activitate publicistică foarte bogată, însumând numeroase volume de poezii, metodici, monografii, în care…

Citește mai mult

Corneliu Coposu, ofițer
al Legiunii de Onoare franceze

S-au împlinit pe 6 octombrie 2024, 29 de ani de la un moment cu totul remarcabil: decernarea Legiunii de Onoare, în grad de ofițer, de către președintele Franței, Jean Chirac, Seniorului Corneliu Coposu, președinte al PNȚCD. Acest gest, unic pentru România a fost motiv de mândrie nu numai pentru Senior, ci și pentru întreg poporul român, al cărui mare patriot a fost. Omul acesta s-a împotrivit toată viaţa comunismului, acestei orori a secolului 20, pentru ca să constate cu amărăciune, în anii de după căderea comunismului, că lumea în care…

Citește mai mult

Scriitorii din filiala LSR Olt „Damian Stănoiu”, în ședință de lucru la Slatina

Luni, 7 octombrie 2024, cu începere de la ora 15,30, scriitori din județul Olt (care sunt membri ai filialei LSR Olt „Damian Stănoiu”, mulți dintre dânșii fiind și membri ai filialei UZPR Olt „Pan M. Vizirescu”), s-au întâlnit într-o ședință de lucru pentru a creiona viitoarele activități ale scriitorilor. Activitatea s-a desfășurat în sala de festivități „Nicolae Truță” din cadrul Bibliotecii Județene „Ion Minulescu” din Slatina. Lucrările au fost prezidate de poeta Valerica Predescu, președinte al LSR Olt (și membră UZPR Olt). Din sală au intervenit „la obiect”: dna. critic…

Citește mai mult

Conferința internațională „Mass-media în postcomunism”

Cea de-a IX-a ediție a conferinței internaționale „Mass-media în postcomunism” va reuni la Oradea peste 50 de specialiști din domeniul comunicării de masă, universitari, istorici ai presei și gazetari din Chișinău, București, Cluj-Napoca, Timișoara, Pitești, Arad, Buzău și Galați. Aceștia vor susține lucrări cu tema „Jurnaliștii și actorii politici: tentații, angajamente și cenzuri deontologice”. Evenimentul se va desfășura la sediul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, precum și la Departamentul de Științe Politice și Științele Comunicării, în zilele de 11 și 12 octombrie. Conferința va debuta…

Citește mai mult

Poetul, între inimă și poezie

Recent, la Biblioteca Județeană ,,Sorin Titel” Secția de Arte, „Deliu Petroiu” Complex Bastion „Maria Theresia” din Timișoara, prozatorul și poetul Ștefan Ghioc, inginer de profesie, din Bistrița, ne-a oferit momente de revelație creatoare și de meditație profundă, prin prezentarea a două cărți inedite: „Marea trecere”- povestiri și „De-ale inimii și poeziei” – poezii. La început, depre aceste două realizări editoriale de succes ne-au vorbit distinșii profesori și oameni cultură cu notorietate în arealul cultural bănățean și nu numai, Alexandra Dogaru Aldo și Sorin Ciutacu. Din alocuțiunile acestora am reținut, pe…

Citește mai mult

Harris contraTrump sau Silicon Valley versus Wall Street (II)

Exemplele din prima parte a articolului nu sunt izolate în peisajul tehnologic al Coastei de vest, deși după atentatul din 13 iulie asupra lui Trump părea că ceva s-a schimbat în orientarea politico-financiară a celor din Silicon Valley. Elon Musk și David Sacks (societatea Andreessen Horovitz) au dat tonul, dar puțini i-au urmat. Cu două flori nu se face primăvară … electorală. Asupra lui Musk voi reveni puțin mai jos. Oricum, cea mai importantă vale din lume rămâne democrată și pro-Harris.   Donald Trump, preferatul elitei financiare Mulți dintre marii…

Citește mai mult

„Istorii deturnate – destine rescrise. Patrimoniul construit din Bucureşti sub regimul comunist” – expoziție la Muzeul Naţional Cotroceni

Expoziţia „Istorii deturnate – destine rescrise. Patrimoniul construit din Bucureşti sub regimul comunist”, un exerciţiu de rememorare a istoriei recente cu ajutorul martorilor arhitecturali, va fi vernisată, miercuri, 9 octombrie, de la ora 15,00, în Spaţiile Medievale ale Muzeului Naţional Cotroceni. „Proiectul expoziţional este un exerciţiu de rememorare a istoriei recente cu ajutorul martorilor arhitecturali şi de înţelegere a practicilor regimului comunist, care au generat schimbări radicale la nivelul întregii societăţi româneşti. Legătura dintre componenta umană şi cea arhitecturală este explorată prin intermediul a nouă studii care aduc în faţa…

Citește mai mult