◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024

BIBLIOTECA DIN ALEXANDRIA

Distrugerea marii biblioteci din Alexandria este considerată una dintre cele mai mari pierderi ale Antichităţii. Au dispărut peste un milion de documente care proveneau din Persia, Egipt, Grecia, India. Nu au fost descoperite urme ale acestei catastrofe, decât câteva documente care descriu nefericitul eveniment.

Alexandria a fost unul dintre cele mai mari oraşe ale Antichităţii, fiind construit în timpul domniei lui Alexandru cel Mare. După moartea sa, în anul 323 i.Hr., începe declinul Egiptului.

Conform unor vechi texte, exista mai multe variante cu privire la distrugerea bibliotecii. O primă variantă se referă la Iulius Cezar care ar fi dispus distrugerea edificiului. Alte două variante se referă la musulmani sau chiar la creştinii care au decis distrugerea bibliotecii.

În anul 48, Iulius Cezar a fost urmărit de Pompei în Egipt. Ca să distrugă flota egipteană, Cezar a ordonat incendierea tuturor vaselor din Alexandria. Se spune că focul a fost atât de puternic încât s-a extins și în oraș. Printre clădirile distruse ar fi fost și celebra biblioteca.

Biblioteca avea reguli foarte stricte și la început, nu era deschisă publicului. Suveranii ptolemaici erau cunoscuți pentru mânia de a colecţiona documente. Ptolemeu al II-lea a cerut tuturor călătorilor care soseau în Egipt să declare manuscrise pe care le aveau asupra lor. Mai mult, documentele erau copiate, iar posesorii acestora primeau doar copiile, originalele fiind păstrate în celebra biblioteca.

Au fost achiziţionate opere clasice grecești, marea colecție a Atalitilor care era formată din 200000 de volume. O altă versiune cu privire la distrugerea bibliotecii susţine că însuși creştinii ar fi distrus bibliotecă în timpul conflictelor pe care le aveau cu evreii.

Se pare că nici musulmanii nu ar fi fost străini de această distrugere, pentru că nu priveau cu ochi buni această imensă colecție de texte.

În momentul în care Iulius Cezar ajunge în Egipt, biblioteca avea peste 700000 de volume. Mulți începuseră să se teamă de informațiile pe care le dădeau unele texte cu privire la existența unei civilizaţii numite Apkallus, ființe asemănătoare peştilor care ar fi adus oamenilor primele cunoștințe ştiinţifice.

Alte texte ar fi aparţinut lui Thoth, cel care deținea secretele supreme ale lumii. Alte texte prezentau secretele alchimiei, modul de transformare a fierului în aur. Utilizând aceste tehnici unii au devenit bogați peste noapte.

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *